Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Mala_Mi 14:22, 19 maj 2013

Gabrielo... to my widzę dniówki robimy 12-to godzinne ...... tyle, że Ty piszesz, że dużo zrobiłaś, a ja mam wrażenie, że nic nie ubyło.
Gabriela 18:17, 19 maj 2013

Obrazki tarasowe będą
To jest moja kanapa ogrodowa ze wspomnianymi ciepło wczoraj materacykiem i poduszkami uszytymi przez teściową.

Kiedy leżę na tej poduszce, to widzę nad sobą kwiatuszki atkinidii, w tym roku w dużej obfitości.

Kiedy tak leżę i zupełnie od niechcenia patrzę w prawo, to widzę ciągle jeszcze bezładnie poustawiane doniczki z kwieciem. Z tym akurat wczoraj nie zdążyłam.

Żeby zobaczyć resztę, to niestety muszę się zwlec z mojej różanej kanapy

Gabriela 18:26, 19 maj 2013

Myślę jednak że warto się zwlec, mimo że przez chwilę po wstaniu, boli prawie wszystko.
Czosnkowo jest, niektóre jeszcze nie zakwitły, ale na każdym zdjęciu inna kępa.

Jesienią czosnki były wsadzone między liliowce, ale ponieważ wymyśliłam sobie "małą wojsławicką", to one już tam nie rosną, a te drobiazgi z rozsad które wokół czosnków wsadziłam dopiero zaczynają rosnąć. Te zasychające liście to spora wada tych pięknych kwiatów. Tam gdzie rosną w gąszczu jest z nimi ok.

Gabriela 18:31, 19 maj 2013

Wieczornik damski, pachnie upajająco.

Kocimiętka kwitnie

Wzgórki złocistej lebiodki - oregano.

Zaczęły kwitnienie róże pomarszczone, w tym cieple i słońcu pięknie pachną.

Jałowiec Hortsmann, będzie baba jaga z rozłożonymi rękami.

Gabriela 18:38, 19 maj 2013

Robi się syrop z sosnowych pędów.

I cała zielona reszta.

Eve 18:43, 19 maj 2013

Cudny ten Twój romantyczny taras z kwiauchami nad głową, pięknie!

Czosnki świetnie się zaprezentowały na zdjęciach i róże pachnące się pokazały Miodzio
Gabriela 18:45, 19 maj 2013

Aleja róż w tym roku znowu zachwyci, jeszcze z prześwitami, ale jednak.

Orlikom ciężko zrobić zdjęcia w tym jaskrawym słońcu, a wleźć trudno do środka rabaty, bo wszystko inne dookoła się zdepcze. Są niebiesko-fioletowo- różowe.

Na króliczouszej irysy na razie są przed piwoniami, mam nadzieję że majówki je dogonią swoim głębokim amarantowym kolorem, pąki już mają duże.

EwaG 18:52, 19 maj 2013

Hortsmann, ja też mam u siebie. Czosnki piękne (ew. można obciąc suche liście, ale "idzie" się przyzwyczaić).
Masz rozbuchany zielenia ogród.

Poprosze o przepis na pędy sosnowe, bo ja na razie mam je w lodówce. Jakie proporcje?
PS. Opis "przygody cukiniowej" u mnie w wątku.
Pozdrawiam.
Gabriela 18:57, 19 maj 2013

Żółta rabata zmieni nazwę na "ognistą". Przesadziłam na nią pod koniec kwietnia moje trzy azalie, które okazały się być pomarańczowe i do niczego nie pasowały. Jak widać zniosły przeprowadzkę dobrze i nawet zakwitły, może nie burzą kwiecia, ale tam gdzie rosły poprzednio były za blisko siebie i tak nie wyglądały lepiej. O tej porze na tej rabacie na żółto kwitnie tylko ten wczesny liliowiec, omieg i zaczynają pękać pąki żółtych irysów. Dosiałam wczoraj te pełne, niskie słoneczniki, są zachwycające latem. I czekam na rozkwitnięcie dużych kęp żeleźniaków, rosną pięknie.

Wszyscy się chwalą azaliami, ja mam tylko niskie, japońskie i taką jedną białą z żółtą plamką w środku.

Kosiarka się zepsuła, na szczęście nic poważnego, ale kosić się nie dało, trawa za wysoka, a rośnie jak szalona.

Gabriela 19:00, 19 maj 2013

EwaG napisał(a)
Hortsmann, ja też mam u siebie. Czosnki piękne (ew. można obciąc suche liście, ale "idzie" się przyzwyczaić).
Masz rozbuchany zielenia ogród.

Poprosze o przepis na pędy sosnowe, bo ja na razie mam je w lodówce. Jakie proporcje?
PS. Opis "przygody cukiniowej" u mnie w wątku.
Pozdrawiam.

Pędy sosnowe w proporcji z cukrem "tyle ile" objętościowej oczywiście. Sypałam na oko, żeby pokryć kolejne warstwy. W ten sposób produkujemy swój własny syrop "Pini".