Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

KasiaBawaria 19:07, 19 maj 2013

A na co stosujesz ten syrop?
Pieknie u ciebie,uwielbiam takie klimaty.
Gabriela 19:12, 19 maj 2013

Teoretycznie na kaszel i ku zdrowotności. "Jest to dobry środek wykrztuśny i napotny. Sosnowe pędy zawierają olejek eteryczny, flawonoidy i witaminę C, które pomagają organizmowi w walce ze schorzeniami dróg oddechowych". Cytat z internetu oczywiście.
Jak robić to tylko teraz, ostatni moment, bo pędy zaraz stwardnieją i już nie puszczą soku.
Wydaje mi się że specjalistką w tym zakresie jest nasza Hania z "Ogródka Hanusi po zimie".
KasiaBawaria 19:14, 19 maj 2013

I ile czasu taki syrop moze stac?Z lasu mozna zbierac?
Gabriela 19:21, 19 maj 2013

Syrop ma stać w pełnym słońcu, w cieple przez sześć tygodni, ja trzymam w szklarence na stole, potem przecedzamy i zlewamy do butelki. Może stać b. długo, bo konserwuje go cukier.
Tu jest napisane wszystko, zobacz: http://www.naogrodowej.pl/artykul,Leczniczy_syrop_z_mlodych_pedow_sosny,479

Jak zakwitnie niedługo czarny bez, to będę robiła lemoniadę i syrop z jego kwiatów, pięknie pachnie i jest pyszny.
Joku 19:53, 19 maj 2013

Obejrzałam widoczki z twojego ogrodu. Ciekawa jestem czy twoja aktinidia miała owoce i czy nie masz problemu z zarastaniem wszystkiego przez bluszcz. Jeckyllowa bardzo stonowana, zauważyłam że bodziszki w rozkwicie. Jestem ciekawa ciągu dalszego.
mira 21:04, 19 maj 2013

oj syrop trzeba zrobić - zastanawiałam się kiedy to rwać ale widzę że już

te czosnki cudne sa tylko te liście własnie - chyba te wielkie jakoś inaczej mają

ja bym na tej ławeczce leżała cały dzień - śliczne poduchy - ale miałam dziś gości
jotka 21:15, 19 maj 2013

Soczystość zieleni u Ciebie chciałoby się zatrzymać na dłużej. Ale tylko majowa jest taka...

Cudnie, cudnie, pełen relaks dla odwiedzających a dla właścicielki pewnie praca, praca, praca
Ale jakie efekty
hanka_andrus 21:29, 19 maj 2013

U mnie syrop też już nastawiomy Twoje rabaty zawsze w moim podziwie! U mnie mniej konsekwencji, i misz masz.
Pozdrawiam
Gabriela 21:36, 19 maj 2013

Joku napisał(a)
Obejrzałam widoczki z twojego ogrodu. Ciekawa jestem czy twoja aktinidia miała owoce i czy nie masz problemu z zarastaniem wszystkiego przez bluszcz. Jeckyllowa bardzo stonowana, zauważyłam że bodziszki w rozkwicie. Jestem ciekawa ciągu dalszego.

Moja atkinidia to odmiana "Adam", czyli męska i może być tylko zapylaczem, żenskiej nie mam obok, więc owoców się nie doczekam. Kupiłam ją dla jej pięknych, kolorowych liści. Teraz zaczynają się przebarwiać na biało, jeszcze trochę zaczną się różowić od czubka.
Mam zamiar kupić odmianę "Purpurna Sadowa", bo ponoć b. dobra i męski zapylacz do niej, żeby posadzić obok i doczekać się owoców. Posadziłam już borówki amerykańskie więc z owocowych jeszcze mini kiwi mam do zrealizowania i jagodę kamczacką.

Gabriela 21:46, 19 maj 2013

mira napisał(a)
oj syrop trzeba zrobić - zastanawiałam się kiedy to rwać ale widzę że już

te czosnki cudne sa tylko te liście własnie - chyba te wielkie jakoś inaczej mają

ja bym na tej ławeczce leżała cały dzień - śliczne poduchy - ale miałam dziś gości

Ja leżałam prawie cały dzień, bo jak wiadomo "niedzielna praca w g... się obraca".
Przed ósmą do teraz przestałam leżeć, żeby urządzić sypialnię na tarasie dla nas, jest już tak ciepło.
Donice trzeba było przenieść na miejsce docelowe, czyli koło angielskiej ławki na placyk. Posadziłam już wczoraj w rogach hortensje, a teraz duże jasne donice z białymi pelargoniami, bordową koniczynką i białymi sadzoneczkami złocieni - sztuk trzy, drzewkiem złocienia i białymi begoniami wieczniekwitnącymi w niebieskich polewanych donicach, terakotową donicą z niebieską psianką i dzbanem z dziurami po obu stronach ławki prezentują się całkiem zacnie i stylowo. Na zdjęcia zrobiło się za ciemno, ale jutro na pewno zrobię. Żywopłot z cisa wokół wygląda jeszcze śmiesznie, właściwie nie żywopłot tylko takie patyczki cisowe z jasnozielonymi pędzelkami.
Polecam Wam spanie na tarasie, człowiek budzi się dotleniony i rześki jak nigdy.