Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Gabriela 20:58, 17 lip 2014

I jeszcze z cyklu: w moim ogrodzie nic się nie marnuje. Miałam pokazać wcześniej, jak jeszcze tak bardzo nie zarosło trawą, ale co tam.
Z pędów derenia, o którym gdybym wiedziała. jak bardzo mocno rośnie, to bym go nigdy nie posadziła, mimo że mam duży ogród, powstało ogrodzenie na miniogródek ze szparagami i rabarbarem.

W ramach zielonego kącika badawczego uprawiam w tym roku pomidorki i papryczki na balkon, więc rosną u mnie w jednej, dużej terakotowej donicy. Owocki już są, czekam aż dojrzeją, a papryka kwitnie.

Jak jesteśmy przy balkonach, to bardzo polecam tę białą, wiszącą smagliczkę, która świetnie rośnie i pachnie przepięknie, miodowo. Rośnie w wiszących koszach na ganku u mojej mamy, ale na pewno w przyszłym roku będzie też u mnie.

Ozz 21:56, 17 lip 2014

Gabriela napisał(a)

A u nas mszyce zniknęły, że tak powiem "samoistnie".
Bardzo mnie cieszą te wszystkie pszczołowate i trzmiele na moich kwiatkach i ziołach. Wczoraj widziałam chmarę motyli - objadały się nektarem z oregano, które właśnie kwitnie.

Dość deszczowo i faktycznie mszycom nie sprzyja - nawet na początku zdejmowałam je po prostu z młodych pędów ręcznie i nie wracały szybko. Niestety obecnie w powrocie pomagają im mrówki i na nich będę się musiała niestety skupić...

Co do nasion - próbowałaś reklamować? Jeśli porządna firma i dba o reputację, to jest szansa, że uwzględnią. Wątpię by takie ''gratisy" lubili dodawać do zamówionych roślin...
Dorota123 23:20, 17 lip 2014

Piękne te łany liliowców
alinak 00:12, 18 lip 2014

Gabi płotek fantastyczny ..a wyobraź sobie że ja też wykopałam zaraz po spotkaniu tego derenia ...właściwie to tylko służył do produkcji niepotrzebnych nikomu gałęzi ..och ..czemu ja nie wpadłam na taki pomysł ...wszystko rozdrobniłam ale pomyślę z wierzba płaczącą ..co roku ogławiam ...
na te cudne liliowce to chyba wpadnę na szaber ...miodzio ...ja też stwierdziłam że te duże odmiany ładniejsze i dłużej kwitną

Co do Legutki , to już nieraz "przejechałam " się na jego nasionach ...
Pszczelarnia 14:24, 18 lip 2014

Gabrysiu, ja jeszcze nie zdążyłam wyrzucić koniczyny od Ciebie, też mam jedną bordową. Ona się ponoć bardzo rozrasta. Póki co walczę z koniczyną na rabatach, które obornikowałam jesienią. Coś za coś.
A w tym roku też tak dużo TYCH brzoskwiń będzie?
Jutro sprawdzę jak pachną liliowce.
Ojej, a ja ma szpaler dereni (za ulami) i też korzystam z gałęzi (np. podpieranie wieczorników w cieniu). A u mnie cukinia i jeden pomidor (szczepiony - taki eksperyment) na rabacie koło ożanki. Drugi szczepiony w donicy. Piękne lato u Ciebie.
Wstrętne mrówki (rozkładaj wrotycz wszędzie - skutkuje).
Agania 20:56, 19 lip 2014

Gabrysiu, dziękuję,....że byłaś

buziak
Bogdzia 21:36, 19 lip 2014

Ciekawa jestem czy tego liliowca cytrynowego kupiłas czy dostałas od kogoś?Pięknie wygląda i pozostałe równiez robią wrazenie w tej ilości.Pozdrawiam.
paniprzyroda 22:02, 19 lip 2014

Wróciłam do Twoich fotek na spokojnie, łan liliowców zachwyca, lato takie... letnie w Twoim ogrodzie.
Cytrynowego liliowca też mam, bardzo podobny do Twojego, kwitnie stosunkowo wcześnie. Co z dereniem - jakim jest nie tak, mam kilka w nowym
Koniczynka o wydłużonym kwiatostanie, bordowa, rosła wiosną u mnie jako chwast, wyglądałą cudnie, nawet przemknęło mi przez myśl, by ją zostawić. Sąsiad na działce obok miał posianą koniczynę
Mam nadzieję, że miłe spotkanie pomogło w ogrodowej chandrze ( ta dopada mnie systematycznie, szczególnie po wizytach w cudnych ogrodach ale się nie daję). Pozdrawiam.

mira 23:44, 19 lip 2014

Gabrysiu łan liliowców daje efekt - nie widziałam przekwitłych kwiatów - chyba skubiesz codziennie - ja mam 4 to codziennie obchodzę bo nie lubię jak wiszą zwłaszcza po deszczu kwiaty - pamiętam jak cytrynowego liliowca poszukiwałaś i masz - może uda Ci się jak się rozrośnie zrobić sadzonki na wymianę za liliowce do Twojej kolekcji - ja szukam czerwonego i może upoluję a w kolejnym sezonie kupię brązowe w necie bo widziałam

z nasionami ja poniosłam wiele porażek w tym sezonie i już przestaję myśleć że to tylko moja wina i mojego kota - jakoś 10 lat temu bez ceregieli wysiane cynie rosły a w tym wysiałam 2 torebki i klapa,

zachwycił mnie ten Baron z tą białą obwódką

pozdrawiam
Gabriela 11:04, 20 lip 2014

Serdecznie pozdrawiam zaglądających a zwłaszcza piszących.
Na razie zostawiam bukiet z rabaty na kwiaty cięte, które to kwiaty zostały ucięte i wstawione do wazonika, zgodnie z przeznaczeniem.