Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Gabriela 21:20, 17 gru 2014

paniprzyroda napisał(a)
Bombki cudne, relief po obwodzie przypominający koronkę jest wypukły? Jeśli tak, to pełen szacunek dla wykonawczyni. Czas na wianek przewiduję w niedzielę

Mariolu, ten relief jak koronka jest naklejony, ale nie jest jakiś wypukły, wypukłe są ten koraliki-brylanciki, nawet nie wiem czy to jest taśma, czy nie.
Bardzo bym chciała zrobić już te wianki, ale masz rację, że najwcześniej w weekend dam radę.
grazyna 21:24, 17 gru 2014

Dzięki, dzięki - ale o przepis na ten szybki piernik poproszę też.
Doczytałam Twoją odpowiedź Basi, bo tak myślałam, że są niemal identyczne.

Płomyk czytałam ( stara nie jestem ) ale na przepisy nie zwracałam uwagi, chyba w piłkę z chłopakami grałam
Joku 21:43, 17 gru 2014

I ja przyznaję się do znajomości Płomyka. Płomyczka nie znam, bo nie było kiosku w mojej wsi . Był chyba jeszcze Świerszczyk.
Gabriela 21:53, 17 gru 2014

A ja tak od siódmej klasy podstawówki zaczęłam się interesować. Jak grzeczna dziewczynka. Moją pierwszą produkcją były ciastka kruche "amoniaczki", babcia mnie uczyła.

Piernik podaję z pamięci, bo prosty i zawsze się udający w proporcji na średnią keksówkę:

25 dkg miodu, niecałą szklankę cukru stopić w garnku, zagotować i wlać niecałe pół szklanki wrzącej wody, wymieszać i nie poparzyć się, wsypać mieszankę piernikową, dodać pół 20-dkgmowej kostki masła, rozpuścić, wystudzić, wbić dwa żółtka, wymieszać mikserem, wsypać 25 dkg mąki pszennej, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, można dodać bakalie - posiekane ozzechy i skórkę z pomarańczy. Wymieszać miskerem. Dwa białka ubić na pianę, domieszać delikatnie do ciasta. Keksówkę wysmarować masłem, wlać ciasto, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 40 minut, sprawdzić patykiem czy już upieczone.
Jest miękki od razu i jak to piernik, długo zachowuje świeżość, więc też można go zrobić już teraz, a można i w dzień Wigilii.
Gabriela 21:55, 17 gru 2014

Joku napisał(a)
I ja przyznaję się do znajomości Płomyka. Płomyczka nie znam, bo nie było kiosku w mojej wsi . Był chyba jeszcze Świerszczyk.

Świerszczyk i Miś były dla maluchów, Płomyczek dla większych dzieci, a Płomyk dla nastolatków. I Świat Młodych. I to były wszystkie gazety dla dzieci.
Pszczelarnia 21:59, 17 gru 2014

Mieliśmy teczkę z gazetami w kiosku i tak mi zostało.

Dobrze, że się rozpisałaś, bo to ten czas oczekiwania właśnie. Ja też jak dziecko cieszę się choinkami żywymi albo ściętymi, czyli żywymi. I ozdobami. Na każdym pudelku mam napisany rok zakupienia/otrzymania. No takie hobby bombkowe.
monteverde 21:59, 17 gru 2014

Jestem już na bieżąco wszystko obejrzałam a Płomych, Plomyczek i Świerszczyk też pamiętam pozdrówka Gabrysiu
grazyna 22:03, 17 gru 2014

Spisałam Masz dzisiaj dzień na pisanie, więc szybko Ci idzie
Gabriela 22:10, 17 gru 2014

Pszczelarnia napisał(a)
Mieliśmy teczkę z gazetami w kiosku i tak mi zostało.

Dobrze, że się rozpisałaś, bo to ten czas oczekiwania właśnie. Ja też jak dziecko cieszę się choinkami żywymi albo ściętymi, czyli żywymi. I ozdobami. Na każdym pudelku mam napisany rok zakupienia/otrzymania. No takie hobby bombkowe.
,

I nie każdy mógł mieć teczkę z gazetami.

A też Ci żal jak rozbierasz choinkę? Bo mnie bardzo, nawet jak już jest na amen zasuszona, czekam do ostatniego momentu jej dobrego wyglądu. I jak już jej nie ma, robi się bardzo pusto. Bo jest taką nastrojową lampą wieczorami, a teraz ciemno jest już od czwartej.
Wkurza mnie, jak tak wcześnie te jodły sprzedają, teraz u nas już nie ma dobrego wyboru. Moja choinka przez ponad tydzień wypiła 3/4 wiadra wody w którym stoi. Zawsze każę przy kupowaniu, odciąć plaster pnia, właśnie po to, żeby "pociągnęła" wodę.
mira 22:12, 17 gru 2014

Gabrysia u mnie choinka też jak choinka a ozdoby mam choć mało z połowy ubiegłego wieku
Ciekawa jestem tych pudełeczek dziadka - to wszystko taka magia jak dla mnie.