Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

paniprzyroda 19:29, 12 gru 2014

Inspiracje świąteczne obejrzane, miło, że troszkę tej kolorystyki dostrzegłaś w moich ubiegłorocznych ozdobach. W tym roku będzie skromnie. Mam nadzieję, że pokażesz bombki, jak je otrzymasz. A ponieważ miałam troszkę motywów różanych, coś tam kleję
Mala_Mi 18:56, 15 gru 2014

popcorn 20:02, 15 gru 2014

Piękne foty! Same cuda!
Ciekawe cyz u nas buksiki by przezimowały w tych donicach??
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/75/754768/original.JPG
jula81 21:22, 15 gru 2014

Karola, jeśli zima łagodna to spoko- dadzą radę. Ale mroźnej sie obawiam więc raczej słabo to widzę .Od korzenia mrozem podciągnie i mogło by być po nich,.
Piękne zdjęcie wyszukałaś- znane mi z forum
Gabriela 22:23, 15 gru 2014

Jula ma rację - taka zima jak ubiegłoroczna byłaby dla nich do przeżycia, bo jednak te skrzynie są całkiem szerokie. Ale jak trzymałby mróz kilkanaście na minusie przez parę nocy - to po nich. Chyba że byłyby głębsze.
Ale bukszpany w tych skrzyniach rosną ponad 1000 km na zachód od nas i nikt się tam przemarzaniem nie martwi.

Oglądam u Was te wszystkie śliczne wianki, choinki, bombki, a oprócz prostego wianka adwentowego ze świecami na stole i zdychającego już wianka z bluszczu na drzwiach sprzed dwóch miesięcy - nic jeszcze nie mam.
Będę na pewno coś robić i w tym celu zamierzam wykorzystać malutkie terakotowe doniczki. Ale naprawdę malutkie, takie kaktusiarskie. Więc jak coś tam uplotę, to pokażę.
Nie czuję atmosfery świątecznej, bo na polu wiosennie i mam śliczny i zielony trawnik. Pierwiosnki nawet niektóre zakwitły. I absolutnie nie mam zamiaru w związku z tym narzekać.

Pszczelarnia 22:34, 15 gru 2014

No i zamiast coś robić w domu, najlepiej siedzieć na kanapie czytać i planować podróże oraz sporządzać listy zamówień, ogrodnik siedzi, tyle że w ogrodzie i macha szpadlem. Albo oddaje się duchowym rozmyślaniom.
Gabriela 22:52, 15 gru 2014

W moim przypadku ostatnio najbardziej wchodzą w grę duchowe rozmyślania.
Pszczelarnia 23:56, 15 gru 2014

Ja miałam tę viburnum tinus - tak na próbę raz. Ostatni raz.

Gabrysiu, a takie katarzynki na wianek? Gwiazdki anyżowe i coś tam? Jabłka i cytrusy ptaki mi zdziobały na amen.
Gabriela 10:51, 16 gru 2014

Ewa, stawiam dolary przeciwko orzechom, że ptaki zdziobią katarzynki jeszcze szybciej niż jabłka. Więc wianek z tymi pierniczkami tylko do środka.
Gwiazdki anyżkowe pewnie zostawią, chociaż kto je tam wie.
W tym roku ptaszyska idą na łatwiznę. Zeżarły mi wszystkie owocki ognika, na całym krzaku i nie mam nawet jednej małej kiści do ozdoby.
"Ukrytym ognikożercom mówimy stanowcze NIE". A jest ciepło i wbród innego pożywienia. Caly taras miały i jeszcze mają w winogronach. Ognik znikał jak były śniegi i duży mróz, w tym roku takich zjawisk pogodowych nie odnotowano.
Wspomnienie ognika:

Gabriela 11:00, 16 gru 2014

Polskie blogerki to bardzo zdolne dziewczyny. Zasadzałam się na takie bombki już rok temu, ale się spóźniłam. W tym roku zadziałałam odpowiednio wcześniej i mam - cztery duże, płaskie bombki w romantyczne róże.
Wszystkie niby takie same, ale się różnią - sposobem wykończenia brzegu, motywem kwiatowym.

I jeszcze taka zawieszka, dyscyplina dodatkowa w tzw. gratsie