Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Waclaw 10:50, 13 sty 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)

Dziękuję choć dla mnie start tego roku kiepski, ale Wam samych dobrych dni życzę.

Wiem, wiem. Obserwuję wątek.
Współczuję, siły życzę.
Pochyl głowę, na kłopoty nastaw rogi, grzebnij nogą dwa razy i ... przyj do przodu!
sylwia_slomc... 12:40, 13 sty 2025

kasiek napisał(a)
Pozdrowienia zostawiam, czytam że lekko nie jest. Myślę że jesteś na etapie gdzie trzeba przeorganizować życie czy się tego chce czy nie. Ja też nie umiałam i nie znosiłam robić niczego przez neta - dzieci mnie uczyły (kupować, przelewać kasę, dziennik elektroniczny obsługiwać) aż przeklinając na czym ziemia stoi się nauczyłam. Pamiętam też jak 2 lata po zrobieniu prawka powiedziałam że więcej jeździć nie będę, po czym mąż wyjechał na 8 m-cy, zostałam z dwójką małych dzieci i pracą i nie było innego wyjścia jak znów wsiąść za kółko (a wierz mi że żołądek miałam skręcony przez wiele jeszcze miesięcy z nerwów). Do dziś nie jestem fanką jazdy ale jeżdżę bo korzyści przewarzją strach.
Dziewczyny dobrze ci radzą, przemyśl to na chłodno bo tak jak kiedyś - już nie będzie. Tak jak to napisała Gosia w wątku w Kubusiowie, ,,życie zmusza nas do wielu rzeczy, których nie chcemy...''.
Sylwia wiem co to ciężki czas, nie stój w miejscu bo go nie zmienisz na lepszy...

Zostawiam uściski

Staram się robić co mogę by sobie ułatwić. Prywatna opieka i rehabilitacja stacjonarna za miesiąc koszt rzędu 8-10 000,00 Na fundusz terminy za 2940 dni.....masakra! Rehabilitacja w domu 160-200 zł za godzinę. Zastanawiam się jak sobie radzą tacy seniorzy gdy nie mają nikogo z rodziny do pomocy....?
sylwia_slomc... 12:41, 13 sty 2025

Waclaw napisał(a)

Wiem, wiem. Obserwuję wątek.
Współczuję, siły życzę.
Pochyl głowę, na kłopoty nastaw rogi, grzebnij nogą dwa razy i ... przyj do przodu!

Na razie staram się popychać od jednego dnia do kolejnego i każdego kolejnego się boję co przyniesie...i czym zaskoczy.
Makao 13:29, 13 sty 2025

Przerażające koszty. Mój bosz najlepiej nie chorować ale chyba w tym wieku to już ciężko nie chorować bo organizm mocno zmechacony

Mnie bardziej zastanawia czy uprawianie sportu do późnej starości pomaga a jeśli tak to w jakim stopniu. Nasi seniorzy z CAS przychodzą na zajęcia sportowe ale gołym okiem widać rześkie ruchy u osób które uprawiają Nordic Walking a nawet morsowanie.
Ci co prowadzą siedzący tryb życia ledwo się poruszają a wówczas łatwo o urazy

Podobno po 40 roku życia tkanka mięśniowa kurczy się o 1% rocznie. To bardzo szybko i stąd słabnąca zdolność ruchowa z wiekiem. Zalecane jest uprawianie sportów siłowych bardziej niż kardio by utrzymać mięśnie w formie do późnej starości.
sylwia_slomc... 19:24, 14 sty 2025

Makao napisał(a)
Przerażające koszty. Mój bosz najlepiej nie chorować ale chyba w tym wieku to już ciężko nie chorować bo organizm mocno zmechacony

Mnie bardziej zastanawia czy uprawianie sportu do późnej starości pomaga a jeśli tak to w jakim stopniu. Nasi seniorzy z CAS przychodzą na zajęcia sportowe ale gołym okiem widać rześkie ruchy u osób które uprawiają Nordic Walking a nawet morsowanie.
Ci co prowadzą siedzący tryb życia ledwo się poruszają a wówczas łatwo o urazy

Podobno po 40 roku życia tkanka mięśniowa kurczy się o 1% rocznie. To bardzo szybko i stąd słabnąca zdolność ruchowa z wiekiem. Zalecane jest uprawianie sportów siłowych bardziej niż kardio by utrzymać mięśnie w formie do późnej starości.

Aniu babcia do tej pory była w pełni sprawna, sama chodziła( o lasce) sama jadła, korzystała z toalety. Wymagała dopilnowania leków i przygotowania posiłków, gotowania, prania, kąpieli. Jak była ładna pogoda brałam Ją na spacer. Teraz jest osobą leżącą wymagającą opieki 24h na dobę. Dzisiaj spałam l3dwie 3 godziny pomiędzy Jej wezwaniami i przewijaniem, przebieraniem. Chodzę na rzęsach...
Alija 22:40, 14 sty 2025

Sylwia, nie wiem co Ci napisać, znam takie sytuacje z "własnego podwórka", bardzo współczuję. Potrzeba Ci teraz siły, cierpliwości i zdrowia. Trzymaj się Kochana.
Kordina 01:18, 15 sty 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)

Aniu babcia do tej pory była w pełni sprawna, sama chodziła( o lasce) sama jadła, korzystała z toalety. Wymagała dopilnowania leków i przygotowania posiłków, gotowania, prania, kąpieli. Jak była ładna pogoda brałam Ją na spacer. Teraz jest osobą leżącą wymagającą opieki 24h na dobę. Dzisiaj spałam l3dwie 3 godziny pomiędzy Jej wezwaniami i przewijaniem, przebieraniem. Chodzę na rzęsach...

No tak... taka kolej losu, najpierw matki nas przewijały, myły, wstawały w nocy do karmienia i picia, a potem my oddajemy im tę troskę. Taka kolej rzeczy.
Zapewne zdecydowana większość z nas doświadczyła...
Życzę dużo cierpliwości i sił
LIDKA 07:10, 15 sty 2025

Sylwia myślę o Tobie.❤️❤️❤️

Odłóż wszystko inne.

Moja babcia leżala 11 mcy. Moja mama po jej śmierci spała przez 20 godz na dobre przez 3 tyg.

Gruszka_na_w... 10:28, 15 sty 2025

Opieka jednoosobowa nad niepełnosprawnym członkiem rodziny jest szalenie wyczerpująca. Wciąż będę powtarzać, że w takich przypadkach najważniejszy jest dobrostan opiekuna, a dopiero w dalszej kolejności chorego. Nigdy na odwrót.
Nie wiem, czy staraliście się uzyskać dla babci wsparcie wynikające z nowej ustawy o świadczeniach wspierających dla osób z niepełnosprawnością. Ta ustawa weszła w życie 1 stycznia 2024 roku. Świadczenie wspierające wynosić ma od 40 do 220 proc. aktualnej wysokości renty socjalnej, która obecnie wynosi 1588,44 zł. Można o niej poczytać tutaj
Zanim rozpocznie się starania o dofinansowanie trzeba wystąpić do odpowiedniego urzędu z wnioskiem o określenie stopnia niepełnosprawności. Wzory wniosków znajdziesz tutaj
Dofinansowanie można przeznaczyć na wynajęcie opiekuna, rehabilitację.
Twoja babcia ma ponad 90 lat. Podejrzewam, że po tej kontuzji nawet najlepsza rehabilitacja nie przywróci jej sprawności sprzed wypadku. Trzeba się skupić na tym, żeby można było opłacić kogoś, kto wesprze Cię w pracach pielęgnacyjnych i opiekuńczych.

A teraz napiszę coś osobistego. My wszyscy nosimy w sobie obraz domów opieki z poprzedniego ustroju. W tych domach zatrudniano często przypadkowych ludzi, same domy były zbyt duże, aby zapewnić w nich w miarę komfortowy pobyt pensjonariuszom. Moja mama ma Alzheimera i od 10 lat przebywa w kameralnym domu opieki 8 km ode mnie. W tym domu są 2-3 osobowe pokoje z łóżkami i łazienkami dostosowanymi dla osób niepełnosprawnych. Na miejscu jest pielęgniarka i wystarczająca liczba opiekunek, lekarz dojeżdża w miarę potrzeb. Ostatnio dostałam na maila zdjęcia z andrzejek, mikołajek i zabawy noworocznej. Często urządza się tam koncerty, są wyjazdy do Wojsławic. Płacę 3800 zł za miesiąc plus ewentualne faktury za pieluchomajtki i leki, jeśli są potrzebne. Są to najlepiej wydane pieniądze w moim życiu.
Na początku musiałam się uporać z emocjami, które związane były z z jakąś odczuwaną presją społeczną, że opieka nad rodzicami, dziadkami powinna spoczywać na nas. To minęło. sama się przekonałam, że to bzdura. Jestem potrzebna mamie po to, aby zapewnić jej w miarę komfortowe i bezpieczne życie, ale żeby móc to zrobić, to sama muszę być zdrowa fizycznie i psychicznie. Robienie z siebie męczennika nie ma kompletnie żadnego sensu. Opieka domowa sprawdzi się wtedy, kiedy w opiece uczestniczy kilka osób. tak było kiedyś, kiedy domy były wielopokoleniowe, a sąsiadami była bliższa i dalsza rodzina.
Kasiek bardzo trafnie Ci odpisała. Nadszedł czas, aby wyjść z utartych schematów zachowania. Synowie z pewnością wspomogą Cię w nabyciu umiejętności założenia internetowego konta bankowego i robieniu większości zakupów w sklepach internetowych. TY masz sobie teraz ujmować zadań, a nie dokładać nowych. Lista spraw, które starasz się ogarnąć i tak jest zbyt długa. I nie pisz mi, że się nie da.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Kordina 11:51, 15 sty 2025

Haniu dzięki za te linki, które podrzuciłaś, przydadzą się bardzo moim znajomym. Ja sama miałam opiekę paliatywną nad mamą z Hospicjum, przyjeżdżali, kiedy była taka potrzeba, jak miałam problem "nie do pokonania" zawsze mogłam dzwonić o każdej porze dnia i nocy i uzyskiwałam pomoc realną w różnych formach. Do dziś jestem bardzo wdzięczna za tą pomoc.
Po moich doświadczeniach sama ukończyłam roczny kurs pod hasłem opieka paliatywna i mam europejski certyfikat.