Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

MagdaLenka 22:50, 16 sty 2025

Trzeba sprawdzać różne ośrodki w okolicy. Tam, gdzie przebywała moja babcia pobyt kosztował 5600 miesięcznie. To kwota z zeszłego roku, wiec w miarę aktualna. Ale w tej samej miejscowości jest też inny ośrodek, gdzie liczą sobie 9100 miesięcznie. Ta rozpiętość cenowa była dla nas sporym zaskoczeniem. W Lublinie z kolei są to kwoty rzędu 7500. Także w mieście drożej niż na prowincji.
Makao 05:37, 17 sty 2025

Te wszystkie informacje dają dużo do myślenia. O naszej starości. Jak to ogarnąć bo przecież też nas to czeka. Trochę inaczej to sobie wyobrażałam/inne koszty. Z drugiej strony nie ma co się dziwić bo przecież fizjoterapeuci i masażyści nie są tani. Lekarz na każde wezwanie też za darmo nie przyjedzie. Utrzymanie tych wszystkich opiekunów. To też koszty i to spore.

Nie wiem co o tym wszystkim myśleć.

Mam jeszcze trochę czasu jeśli chodzi o mnie ale gdy to nadejdzie to pewnie koszty będą zbliżać się do 20000. To może być trudne do podziału nawet dla trójki dzieci.

Za mało dzieci sobie zrobiliśmy
MartaCho 07:55, 17 sty 2025

Sylwia,
znasz może i dowiadywałaś się w szpitalu rehabilitacyjnym w Limanowej? Wyślę Ci kontakt na priv. Przyjmują i prywatnie i na NFZ. Dużo dobrych opinii słyszałam. Mój Tata też był jakieś pięć lat temu na dwóch turnusach, a potrzebował już wtedy wsparcia przy poruszaniu się i codziennych czynnościach i też zadowoleni byliśmy.
Rumianka 13:06, 17 sty 2025

Ciężko się czyta o tych wszystkich niedogodnościach związanych ze starością, ale wszystkich to niestety spotyka, prędzej czy później ale spotyka...

Za sobą mam bardzo trudny okres opieki, tzw. maraton, że się tak wyrażę...
- najpierw 6 lat opieki nam Mamą z choroba Alzheimera, chodzącą i mocno brojącą z urywaniem klamek włącznie... itp...
- później rok intensywnej opieki nam leżącym Tatą, po udarze, z pampersami, cewnikiem, sondą do karmienia itp...
- następnie 3,5 roku znów intensywna opieka nad leżąca Teściową, po złamaniu biodra...z zaawansowana cukrzycą itp...
Nikogo z nich nie oddałam do domu opieki, bo jakoś nie mogłam nawet o tym myśleć, (no taka już jestem...), a ponadto koszty miesięczne za pobyt w domu opieki były zawsze za wysokie jak na naszą kieszeń... Był to najcięższy okres w moim życiu...

Tobie Sylwia życzę, byś dała radę fizycznie, psychicznie, no i wytrwałości oraz cierpliwości, jak najwięcej...
Gruszka_na_w... 14:13, 17 sty 2025

Makao napisał(a)
Te wszystkie informacje dają dużo do myślenia. O naszej starości. Jak to ogarnąć bo przecież też nas to czeka. Trochę inaczej to sobie wyobrażałam/inne koszty.

Mam jeszcze trochę czasu jeśli chodzi o mnie ale gdy to nadejdzie to pewnie koszty będą zbliżać się do 20000. To może być trudne do podziału nawet dla trójki dzieci.

Aniu, koszty pobytu starszej osoby w większości krajów na świecie pokrywa się z jej majątku. Przychodzi taki czas, że sprzedaje się dom, mieszkanie lub ziemię, uruchamia się pieniądze z funduszy emerytalnych, lokat, akcji i za uzyskane środki opłaca się pobyt w domu opieki. Niewiele osób ma aż tak bogate dzieci, żeby one pokrywały całość kosztów opieki.
My dopiero od niedawna przechodzimy na myślenie o swojej starości. Nasi rodzice żyli w innym ustroju. Chcieli raczej zabezpieczyć byt dzieciom niż swoją starość i pewnie podświadomie sądzili, że dzieci zapewnią im opiekę na starość. Problem w tym, że te ich dzieci muszą pracować coraz dłużej, bo ich emerytury zależą od uzbieranych środków na koncie. Żyjemy coraz dłużej. O starości trzeba chyba myśleć około trzydziestki. Dzieci rodzi się coraz mniej i raczej trzeba liczyć na siebie niż na nie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 14:25, 17 sty 2025

Makao napisał(a)
Trochę inaczej to sobie wyobrażałam/inne koszty. Z drugiej strony nie ma co się dziwić bo przecież fizjoterapeuci i masażyści nie są tani. Lekarz na każde wezwanie też za darmo nie przyjedzie. Utrzymanie tych wszystkich opiekunów. To też koszty i to spore.

O masażystach i fizjoterapeutach to raczej zapomnij. Terapia w większości domów ze stawką 4-9 tysięcy na miesiąc to będą raczej zajęcia plastyczne, proste ćwiczenia z piłką.; ewentualnie za fizjoterapię będą dodatkowe opłaty. Ceny pobytu są zróżnicowane, bo zależą od lokalizacji domu (kosztu zakupu działki pod budowę domu, wynagrodzeń pracowników- w mieści trzeba zapłacić im więcej}To, co Ci się marzy to raczej wymagać będzie pobytu w luksusowym domu opieki z kosztem 2-3 krotnie wyższym.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Makao 17:31, 17 sty 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

O masażystach i fizjoterapeutach to raczej zapomnij. Terapia w większości domów ze stawką 4-9 tysięcy na miesiąc to będą raczej zajęcia plastyczne, proste ćwiczenia z piłką.; ewentualnie za fizjoterapię będą dodatkowe opłaty. Ceny pobytu są zróżnicowane, bo zależą od lokalizacji domu (kosztu zakupu działki pod budowę domu, wynagrodzeń pracowników- w mieści trzeba zapłacić im więcej}To, co Ci się marzy to raczej wymagać będzie pobytu w luksusowym domu opieki z kosztem 2-3 krotnie wyższym.

A w dupie tam. Umrę w swoim domu. Jak ja mam sprzedać majątek żeby sobie ulżyć na starość to zbyt egoistyczne.
Będę chodzić na siłownię do śmierci żeby być sprawną i dzieci nie obciążać.
Porąbane to wszystko.

I nie daj Boże żeby mnie jakiś udar lub uraz czy inne paskudztwo przykuło do łóżka bo jak w końcu umrę to tam na górze będzie gorąco

Jak to mówi moja znajoma „ Bóg źle wymyślił tą starość, Jezus zmarł za szybko i nie wiedzą jak to jest”
sylwia_slomc... 20:08, 17 sty 2025

MagdaLenka napisał(a)
Trzeba sprawdzać różne ośrodki w okolicy. Tam, gdzie przebywała moja babcia pobyt kosztował 5600 miesięcznie. To kwota z zeszłego roku, wiec w miarę aktualna. Ale w tej samej miejscowości jest też inny ośrodek, gdzie liczą sobie 9100 miesięcznie. Ta rozpiętość cenowa była dla nas sporym zaskoczeniem. W Lublinie z kolei są to kwoty rzędu 7500. Także w mieście drożej niż na prowincji.

No niestety w Krakowie drogo.
sylwia_slomc... 20:10, 17 sty 2025

Makao napisał(a)
Te wszystkie informacje dają dużo do myślenia. O naszej starości. Jak to ogarnąć bo przecież też nas to czeka. Trochę inaczej to sobie wyobrażałam/inne koszty. Z drugiej strony nie ma co się dziwić bo przecież fizjoterapeuci i masażyści nie są tani. Lekarz na każde wezwanie też za darmo nie przyjedzie. Utrzymanie tych wszystkich opiekunów. To też koszty i to spore.

Coś w tym jest....my chyba też za mało....
sylwia_slomc... 20:18, 17 sty 2025

MartaCho napisał(a)
Sylwia,
znasz może i dowiadywałaś się w szpitalu rehabilitacyjnym w Limanowej? Wyślę Ci kontakt na priv. Przyjmują i prywatnie i na NFZ. Dużo dobrych opinii słyszałam. Mój Tata też był jakieś pięć lat temu na dwóch turnusach, a potrzebował już wtedy wsparcia przy poruszaniu się i codziennych czynnościach i też zadowoleni byliśmy.

Ok. Ale z tego co dowiadywaliśmy się w innych miejscach to na NFZ kolejki są po 2940 dni... tyle to babcia raczej nie ma szans pożyć...
A w innych szpitalach rehabilitacyjnych rehabilitują głównie poudarowo i po endoprotezach. Z babcią jest problem bo schorzeń masa. W szpitalu teraz jak leżała mieli zgłoszone, że ma cukrzycę i dietę cukrzycową miała wpisaną, a posiłkami cukry wystrzelili Jej w kosmos. Nie mogę teraz ustabilizować o tym by spadły trwale nie ma już mowy. Do tego leżąca pampersowana, ale przewijać trzeba co godzinę dwie bo brak trzymania kału do wczoraj. A teraz na odmianę jelito się czopuje jeszcze bo brak ruchu... ze skrajności w skrajność. Ale namiary chętnie, sprawdzę sobie. Dzięki. Choć Limanowa od nas dość daleko...