Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sałatka pokrzywowa

Sałatka pokrzywowa

Mgduska 09:41, 12 lip 2021

Widziałaś może ogródek żwirowy u Kasi Bellingham? Nie mogę znaleźć wpisu o tym, jak powstawał, ale można popatrzeć, jak wygląda aktualnie. Pamiętam, że ziemia była ulepszana obornikiem przed sadzeniem, a potem wszystko już sobie radziło.

Mrówki traktują sterty kamieni jak usypane specjalnie dla nich. Największy problem mam właśnie w pobliżu wszelkich kamieni, małych i dużych, luźno ułożonych.Wystarczy parę kamieni zostawić w kupce na chwile i mrówki już się wprowadzają.
Bee 16:13, 12 lip 2021

Widziałam na zdjęciach i mam w planach pojechać zobaczyć na żywo.

Z mrówkami u mnie jest tak samo. Boję się, że zrobię kamienistą rabatę w sobotę a w następną sobotę zastanę kopce na środku pełne szczęśliwych mrówek. Te żwirowe rabaty mają chyba ostre krawędzie i może dlatego mrówki ich nie zasiedlają? Tak sobie gdybam.

Miałam jeszcze pomysł aby wypełnić kamieniami gabion i zrobić siedzisko przy ognisku ale pomyślałam o siadaniu na mrowisku
Mgduska 18:06, 12 lip 2021

Bee napisał(a)
Widziałam na zdjęciach i mam w planach pojechać zobaczyć na żywo.

Z mrówkami u mnie jest tak samo. Boję się, że zrobię kamienistą rabatę w sobotę a w następną sobotę zastanę kopce na środku pełne szczęśliwych mrówek. Te żwirowe rabaty mają chyba ostre krawędzie i może dlatego mrówki ich nie zasiedlają? Tak sobie gdybam.

Miałam jeszcze pomysł aby wypełnić kamieniami gabion i zrobić siedzisko przy ognisku ale pomyślałam o siadaniu na mrowisku

Z gabionami byłabym ostrożna, możliwe, że mrówki je zasiedlą. Ale ze ścieżką to co innego - w mojej kamienistej nie jest ich wcale więcej (parę dziurek), niż na ścieżce wydeptanej w łące, a w żwirowej wcale. Kluczem jest tu chyba wilgoć, która się utrzymuje pod żwirem. Mrówki raczej wolą sterty kamieni, niż kamienie ułożone obok siebie. Tak czy inaczej, jeśli Twoja ścieżka skrzyżuje się z ich szlakiem, to będą tamtędy łazić, nawet jeśli będzie to ścieżka z asfaltu. Więc nie przejmowałabym się tym aż tak
Mgduska 18:11, 12 lip 2021

Trochę lipcowych fotek Niewiele się zmienia, ale dalii kwitnących w lipcu nigdy nie miałam, a teraz mam. Więc gwoli kronikarskiego obowiązku:

Le Baron

Smokey

Zaczynają kwitnąć tawuły japońskie

Mgduska 18:15, 12 lip 2021

i coraz więcej mocnego różu
Super Dorothy

Pomponella

Stadt Rome

jeszcze raz tawuła - Crispa
Mgduska 18:18, 12 lip 2021

goście

na róży Pearl Drift

Mgduska 18:20, 12 lip 2021

Baletnica

Pajęcznica zaczyna rozwijać kwiaty

takie łączki
Mgduska 18:22, 12 lip 2021

Wollerton Old Hall

Alden Biesen (po lewej) i Ballerina

Alden

Mgduska 18:25, 12 lip 2021

Lilie

I koszmarny zgrzyt, który mi się stworzył przed domem - co przechodzę to zgrzytam. Większość wysiała się sama, Pashminy już prawie nie widać. A miała być taka dyskretna rabata

Mgduska 18:27, 12 lip 2021

Liliowie zdecydowanie nie w moim kolorze, ale rośnie pięknie i mam go z łąki, na którą go ktoś wyrzucił Obok Rośnie Aprikola, która zgodnie wespół w zespół, gryzie się z Laguną Obie - lewa i prawa - rabaty przed domem przyprawiają mnie o ból.

Dołem funkia Praying Hands i widać kawałek nowego nabytku - funkii Cherry Berry