Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sałatka pokrzywowa

Sałatka pokrzywowa

Mgduska 20:30, 30 gru 2021

Otóż. Miałam być chwalipiętą i pokazać, co mi przyniósł św. Mikołaj.
Fotek nie mam, ale koleżanki wprawione w wysiewach jednorocznych cudów uruchomią wyobraźnię i bez trudu, oczami tejże, ujrzą: maczek kalifornijski odm. Rosa Romantica, Bupleurum rotundifolium (to akurat bym wyguglała, bo sama mam po raz pierwszy), gaura w odm. niskiej Sparkle White, czarnuszka Miss. Jekyll - różowa, mak odm. Amazing Grey (no mam nadzieję, w zeszłym roku było pudło, wyszły śliwkowe), cynia Zinderella Lilac. To wszystko przyszło z Irlandii i wierzcie mi, z wielką ciekawością zajrzałam do opakowania, bo za groma nie pamiętałam, co zamawiałam. Cud niepamięci
A ponieważ czas oczekiwania mi się dłużył, to z równie niepohamowaną koleżanką Kaśką, domówiłyśmy jeszcze parę drobiazgów, jak onętek Cupcake, cynia Zinderella Peach, jednoroczne proso i rudbekia Sahara. Dlaczego przesyłka z Niemiec jest trzy razy droższa od tej z Irlandii pozostaje dla mnie zagadką.
Strasznie nie lubię się chwalić, dobrze, że to tylko raz w roku Ale Mikołaj to super gość, przyniósł mi jeszcze A Year full of flowers Sary Raven, czym dopełnił szczęścia. No i tak sobie siedzę, leczę bezskutecznie katar i podziwiam te cuda.

edit: przegapiłam - jest jeszcze Didiscus Blue Lace Flower
antracyt 20:43, 30 gru 2021

No to teraz pozostaje czekać na efekty wysiewów Bupleurum przyjemnie delikatne w odbiorze. Poczytam o nim z chęcią w wolnym czasie.
Książka Sary Ravenna oglądana przeze mnie w internecie wielokrotnie... może w końcu się skuszę.
Mgduska 20:45, 30 gru 2021

Tak było w poniedziałek

czyli cudnie, dlatego się przeziębiłam - szaleliśmy na biegówkach Żal było odpuścić, i racja, teraz wszystko puszcza, więc jak tylko możemy, korzystamy z okazji

Aaaa, pudełko, gdzie ja mam to pudełko - jest:
z zewnątrz jak najprościej, żeby nie zakłócało wnętrz mieszkalnych i tylko zaznaczone, z której strony się otwiera, wewnątrz weselsze Bardzo prosto w sumie, ale chyba fajne, ja bym takie mogła mieć

ryska 20:56, 30 gru 2021

Ogrzałam się w cieple dobrego słowa. Cierpliwość, pokój, nadzieja...tak niewiele a tak dużo.
Śnieżny ogród bardzo piękny i te gwiazdy w domu też.
Wszystkiego dobrego na 2022.
Anda 22:18, 30 gru 2021

Mgduska napisał(a)

No to witaj w klubie

A co tam wysiane?

Witam Wysiałam Echium russicum und amoneum, Seseli gummiferum, Orlaya grandiflora, Daucus carota Dara, Penstemon smalii und Cnidum silaifolium.

Świetne nasionka dostałaś, zamówiłaś. Już widzę je oczyma wyobraźni Pudełeczko bardzo mi się podoba.
Książki nie znam, muszę jej poszukać.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
anpi 23:08, 30 gru 2021

O! Akurat trafiłam na pudełko,którego byłam ciekawa Bardzo fajne, takie...wiosenne! Może być na torebki z nasionkami
nicol21 00:24, 31 gru 2021

Najlepszego na Nowy Rok!
Fajne to pudełko!
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Mgduska 08:49, 31 gru 2021

ryska napisał(a)
Ogrzałam się w cieple dobrego słowa. Cierpliwość, pokój, nadzieja...tak niewiele a tak dużo.
Śnieżny ogród bardzo piękny i te gwiazdy w domu też.
Wszystkiego dobrego na 2022.

DziękujęNawzajemnie!
Mam nadzieję, że jeszcze trochę białego spadnie przed wiosną, teraz wszystko puściło i jak sądzę, odsłoniło ponure widoki, a to ciut za wcześnie, żeby wyglądać pierwszych kiełków. Już w listopadzie parę zauważyłam (może za płytko wsadzone?), szybko dosypałam im ziemi, spać mi tu, nie wschodzić!
Mgduska 08:58, 31 gru 2021

Anda napisał(a)

Witam Wysiałam Echium russicum und amoneum, Seseli gummiferum, Orlaya grandiflora, Daucus carota Dara, Penstemon smalii und Cnidum silaifolium.

Świetne nasionka dostałaś, zamówiłaś. Już widzę je oczyma wyobraźni Pudełeczko bardzo mi się podoba.
Książki nie znam, muszę jej poszukać.

Twój wpis daje nadzieję - w łikend ruszam z wysianiem baldaszkowych

Książka fajna, pełna tak pięknych zdjęć, że musiałam sobie rozłożyć na raty pierwsze oglądanie Zaczęłam czytać, już po wstępie widzę, że jej podejście do ogrodu bardzo mi pasuje. Fajnie pisze o zimozielonych, o szkielecie ogrodu - że jest bardzo ważny, że go docenia, ale nie kocha Że to, co ją nakręca to kolor, kwiaty. I o tym, jak co roku zimą planuje nowe kompozycje.
Ciekawie o daliach - od paru lat w ogóle ich nie wykopuje - szczęściara -a pomysł na ślimaki ma taki, że sadzi pomiędzy daliami bardzo dużo roślin dających pokarm ptakom - głównie jednorocznych traw. Odkąd plącze się tam więcej ptaków, nie ma problemu ze ślimakami.
Mgduska 08:59, 31 gru 2021

anpi napisał(a)
O! Akurat trafiłam na pudełko,którego byłam ciekawa Bardzo fajne, takie...wiosenne! Może być na torebki z nasionkami

Pudełko podarowane właśnie z myślą o torebkach z nasionami. Raz moja siostra pokazywała mi swoje nasiona i przyszła z jakąś taką bidą, że postanowiłam jej sprawić porządne pudełko. No i jest