Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sałatka pokrzywowa

Sałatka pokrzywowa

Anda 17:41, 01 sty 2022

lilarose napisał(a)
Czyli co dziewczęta, mam iść rzucić nasiona moich maczków teraz? Kalifornijskie też?

Maczki też rzuciłam pod eukaliptusa przed świetami Ciekawa jestem, czy będzie oczekiwany efekt
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Mgduska 08:28, 03 sty 2022

inka74 napisał(a)
Dokładnie o niej rozmawiamy mi udało się ją kupić jeszcze w miarę znośnie bo kupon miałam do wykorzystania i dostawę darmową
Tak, jest to ogromna porcja bardzo dobrego humoru. Ale trzeba mieć dystans do siebie. I swoich małych manii. Dawno się tak nie uśmiałam. Połknęłam w jeden wieczór

A co do książki Sary - jakbyś miała chwilę kiedyś - zrób proszę kilka zdjęć jak w środku jest zorganizowana.

Pstryknęłam spis treści, wrzucę wieczorem
Mgduska 08:56, 03 sty 2022

Magara napisał(a)
Filmik o zimowym sianiu obejrzany - musiałam tylko dźwięk wyłączyć bo nie byłam w stanie się na tekście skupić
Czyli torebka z maczkami na wierzch i do roboty
Pudełko eleganckie, chwalipięctwo pożądane
Zazdroszczę Wam możliwości wysiewów w domu, u mnie parapetów jak na lekarstwo a do tego temperatura w nocy mocno spada. Zastanawiam się czy rozwiązaniem byłaby mini szklarnia, taki regał z folią...

U mnie też jest kiepsko z parapetami, raptem dwa niezbyt szerokie plus jedna kuweta pod veluxem, ustawiona na kartonie,z temperaturą zmienną w zależności od ilości słońca. Więc co roku mam dylemat, co wybrać, a i tak nie wszystko się udaje, z reguły pomidorkom jest za zimno. Najlepiej udają mi się groszki, które po wzejściu wynoszę na zimny strych, dzięki czemu zwalnia się miejsce na coś następnego.
Zimowego siania do kuwet, na taką skalę jak pokazywała babeczka na filmie, nigdy nie brałam pod uwagę, ale podoba i się właśnie ze względu na skalę Regał z folią to dobra myśl - deszcz nie będzie Ci zalewał siewek
Mgduska 08:57, 03 sty 2022

lilarose napisał(a)

Magda, nie wiem co napisać, zatkało mnie- coś za dużo nas łączy
My w ogrodzie w Święta:

Nom, swój znajdzie swego
Mgduska 08:57, 03 sty 2022

antracyt napisał(a)
Możesz sypnąć część nasion teraz, a resztę na wiosnę.

Też tak myślę, dywersyfikacja ryzyka, jakby co
Mgduska 08:59, 03 sty 2022

Anda napisał(a)

Maczki też rzuciłam pod eukaliptusa przed świetami Ciekawa jestem, czy będzie oczekiwany efekt

Eukaliptusa masz na zewnątrz? Bo ja mam na strychu, strasznie mi wysychał dopóki był w tym moim domku ogrodnika, wolę go mieć na oku.

Ewa, mam jeszcze pytanie o te baldaszkowe - one nie lubią przesadzania - jak sobie z tym radzisz?
Anda 09:46, 03 sty 2022

Mgduska napisał(a)

Eukaliptusa masz na zewnątrz? Bo ja mam na strychu, strasznie mi wysychał dopóki był w tym moim domku ogrodnika, wolę go mieć na oku.

Ewa, mam jeszcze pytanie o te baldaszkowe - one nie lubią przesadzania - jak sobie z tym radzisz?

Tak, eukaliptusa mam w przedogródku, pomiędzy lawendą i Sedum. Stanowisko dość dobrze osłonięte od wiatru i dobrze przepuszczalne. To będzie jego pierwsza zima U koleżanki rośnie świetnie w ogrodzie od lat. Nawet u teściów w Hesji daje radę, a tam jest już o wiele zimniej niż u nas.

Jeśli chodzi o przesadzanie roślin z korzeniem palowym, to najlepiej w młodym stadium. Do większych doniczek przesadzam je jak mają pierwszy właściwy liść, właściwie to je pikuję. W szkółkach wyspecjalizowanych w dzikie zioła są one sprzedawane w doniczkach p9 i dają radę

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
lilarose 16:07, 03 sty 2022

Anda napisał(a)

Tak, eukaliptusa mam w przedogródku, pomiędzy lawendą i Sedum. Stanowisko dość dobrze osłonięte od wiatru i dobrze przepuszczalne. To będzie jego pierwsza zima U koleżanki rośnie świetnie w ogrodzie od lat. Nawet u teściów w Hesji daje radę, a tam jest już o wiele zimniej niż u nas.

Jeśli chodzi o przesadzanie roślin z korzeniem palowym, to najlepiej w młodym stadium. Do większych doniczek przesadzam je jak mają pierwszy właściwy liść, właściwie to je pikuję. W szkółkach wyspecjalizowanych w dzikie zioła są one sprzedawane w doniczkach p9 i dają radę

ja orlaya też siałam sobie w zeszłym roku na parapetach, dobrze się potem przyjęły, porosły i kwitły, jak było widać na zdjęciach- teraz widzę już bardzo dużo siewek w gruncie, więc tylko pierwszy raz taka zabawa. Marchew trzykrotnie juz pikowałam- ostatnio jesienią przenosiłam z pudełka na rabatę- siedzą sobie teraz i czekają wiosny zieloniutkie. Jeśli wzejdą siewki (bo na razie nie zauważyłam), to będę musiała też przenosić, bo byłoby juz tam za gęsto
lilarose 16:11, 03 sty 2022

Mgduska napisał(a)

U mnie też jest kiepsko z parapetami, raptem dwa niezbyt szerokie plus jedna kuweta pod veluxem, ustawiona na kartonie,z temperaturą zmienną w zależności od ilości słońca. Więc co roku mam dylemat, co wybrać, a i tak nie wszystko się udaje, z reguły pomidorkom jest za zimno. Najlepiej udają mi się groszki, które po wzejściu wynoszę na zimny strych, dzięki czemu zwalnia się miejsce na coś następnego.
Zimowego siania do kuwet, na taką skalę jak pokazywała babeczka na filmie, nigdy nie brałam pod uwagę, ale podoba i się właśnie ze względu na skalę Regał z folią to dobra myśl - deszcz nie będzie Ci zalewał siewek

nawet mi nie mówcie, u mnie z parapetami tragedia- ratuję się wynoszeniem wysiewów do mojego taty, który się z tego bardzo cieszy, bo ma zajęcie. Gorzej, że bardzo chętnie pikuje mi te wysiewy nie zwracając uwagi na to, że miesza mi odmiany Teraz mu bedę zanosiła tylko po jednej odmianie z gatunku- bo inaczej mam mieszanki kolorów w cyniach czy kosmosach.
lilarose 16:13, 03 sty 2022

Mgduska napisał(a)

Też tak myślę, dywersyfikacja ryzyka, jakby co

tak zrobiłam za Waszą radą- dobrze, że jest dużo sztuk nasion w paczkach, można eksperymentować.