Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sałatka pokrzywowa

Sałatka pokrzywowa

Mgduska 22:48, 03 sty 2022

lilarose napisał(a)

ja orlaya też siałam sobie w zeszłym roku na parapetach, dobrze się potem przyjęły, porosły i kwitły, jak było widać na zdjęciach- teraz widzę już bardzo dużo siewek w gruncie, więc tylko pierwszy raz taka zabawa. Marchew trzykrotnie juz pikowałam- ostatnio jesienią przenosiłam z pudełka na rabatę- siedzą sobie teraz i czekają wiosny zieloniutkie. Jeśli wzejdą siewki (bo na razie nie zauważyłam), to będę musiała też przenosić, bo byłoby juz tam za gęsto

Ja jeszcze nie zdążyłam, ale namierzam się na te baldaszkowe, bo wyjątkowo niechętnie u mnie wschodzą - wyjątkiem jest dzika marchew, która pojawiła się sama w ogrodzie i została W sobotę przygarnęłam pewną bezdomną paprotkę do ogrodu, niewysoką, zimozieloną Łikend bez sadzenia jest łikendem straconym Liczę na chaszcze.

A to obiecany Ince spis treści książki S. Raven, mam nadzieję, że uda się coś odczytać, chociaż te zdjęcia jakby nieostre?

Układ jest kalendarzowy. Jeśli jest mowa np. o daliach, jest też opis ich uprawy plus zdjęcia ulubionych odmian, ale kwestie sezonowe są w miesiącach, w których są aktualne, czyli sadzenie będzie wiosną, przechowywanie jesienią, a główny opis wtedy, kiedy jest ich najpiękniejsza pora, czyli późnym latem.
W każdym miesiącu są inspiracje do tego, co można przynieść z ogrodu i co z tym zrobić - bukiecik, bukiet, wianek itd. Wiadomo, że sezon w GB zaczyna się szybciej i kończy później niż u nas, na to należy wziąć poprawkę, ale samo myślenie bardzo mi się podoba - jak stworzyć taki ogród, w którym cały czas można znaleźć coś ładnego do bukietu To pomaga rozciągnąć myślenie o ogrodzie na cały rok.
Mgduska 22:55, 03 sty 2022

A u mnie zielono, z trudem powstrzymałam się przed tropieniem wychodzących z ziemi cebulaków - to nie ta pora, to nie ta pora!

Rosplenice wstały - śnieg stopniał i nie zrobił im krzywdy.

Wreszcie wianek

Safoya 12:13, 05 sty 2022

Magda, zachwycam się Twoim ogrodem. Pełen wdzieku, bez nadęcia. Cudowny!
Mgduska 13:28, 05 sty 2022

Safoya napisał(a)

Zaglądam na forum i widzę, że wpisała mi się Safoya - aż krzyknęłam - TA Safoya??!

Dziewczyno, nawet nie wiesz, jakim potężnym źródłem inspiracji był dla mnie TWÓJ ogród, ile róż mam z jego powodu - zresztą, nawet był tu cytowany. Zaglądam na Twoje insta, czasem patrzę na starsze zdjęcia, oj, cała historia
Jak miło, że zaglądasz, na pewno jesteś jedną z tych osób, przez które ja tu jestem Pozwolisz, że jeszcze sobie pobędę w szoku
Ach, jak by się chciało zobaczyć zdjęcia z Twojej różanki
Mgduska 13:50, 05 sty 2022

Safoya napisał(a)

Muszę coś dorzucić, koniecznie
Po pierwsze - dziękuję - komplement, który się słyszy z ust swojego guru jest szczególny
Agnieszko, nie przesadzam, naprawdę jesteś moim guru, jeszcze na innym forum, wiele lat temu podziwiałam Twoje róże, zdjęcia, Twój ogród - lawendy, irysy. Koleżance odchodzącej na emeryturę podarowałam wraz innymi trzy egzemplarze China Girl, którą opisywałaś u siebie Jesteś matką chrzestną mojej Crocus; cieszyłam się ze swojej Constance, widząc, jak jest piękna w Twoim ogrodzie. U ciebie uczyłam się róż historycznych. Twoje zdjęcia to mój wzór, niedościgły zresztą.
Jeśli Ci się u mnie podoba, to bardzo, bardzo miło mi to słyszeć, ale czuj się za to odpowiedzialna
Safoya 17:15, 05 sty 2022

Mgduska napisał(a)

Muszę coś dorzucić, koniecznie
Po pierwsze - dziękuję - komplement, który się słyszy z ust swojego guru jest szczególny
Agnieszko, nie przesadzam, naprawdę jesteś moim guru, jeszcze na innym forum, wiele lat temu podziwiałam Twoje róże, zdjęcia, Twój ogród - lawendy, irysy. Koleżance odchodzącej na emeryturę podarowałam wraz innymi trzy egzemplarze China Girl, którą opisywałaś u siebie Jesteś matką chrzestną mojej Crocus; cieszyłam się ze swojej Constance, widząc, jak jest piękna w Twoim ogrodzie. U ciebie uczyłam się róż historycznych. Twoje zdjęcia to mój wzór, niedościgły zresztą.
Jeśli Ci się u mnie podoba, to bardzo, bardzo miło mi to słyszeć, ale czuj się za to odpowiedzialna

Jejjj Magda, aż nie wiem co napisać. Jest mi tak ogromnie miło! Nie sądziłam, że ktokolwiek mnie tu jeszcze paimięta. A być inspiracją dla tak pięknego ogrodu, to dopiero! Spędziłam tu dobrą godzinę. Dziękuję za ten cudowny czas. Będę wracać Pozrawiam Cię serdecznie .
Safoya 17:23, 05 sty 2022

A jeszcze napiszę w sprawie różanki. Niestety to pochyłe miejsce, na dłuższą metę, nie zdaje egzaminu i róże po 10 latach zaczęły mi marnieć. Musimy przebudować tę częśc ogrodu. W między czasie posadziłam za to wiele krzewów w innych miejach i przerobiliśmy część tarasu, na ogród, między innymi z różami właśnie. Róże cieszą mnie też w drugim ogrodzie, który wraz z domkiem wynajmujemy. Więc choć "ta" różanka ma swoje lata świetności za sobą, to nie spoczęłam na ogrodowych laurach. Ostatnio też bardzo wkręciłam się w dalie
Może uda mi się zrobić jakieś zdjęcia w tym roku i opublikować.
Ciągle coś zmieniamy i kto wie, może teraz Ty będziesz inspiracją dla mnie
Mgduska 14:40, 06 sty 2022

Safoya napisał(a)

Jejjj Magda, aż nie wiem co napisać. Jest mi tak ogromnie miło! Nie sądziłam, że ktokolwiek mnie tu jeszcze paimięta. A być inspiracją dla tak pięknego ogrodu, to dopiero! Spędziłam tu dobrą godzinę. Dziękuję za ten cudowny czas. Będę wracać Pozrawiam Cię serdecznie .

Jestem pewna, że więcej osób dobrze pamięta Ciebie i Twoje róże. Ostatnio ruch na forum jest niewielki, ale zobaczysz, że zaraz się odezwą
Mgduska 14:59, 06 sty 2022

Safoya napisał(a)
A jeszcze napiszę w sprawie różanki. Niestety to pochyłe miejsce, na dłuższą metę, nie zdaje egzaminu i róże po 10 latach zaczęły mi marnieć. Musimy przebudować tę częśc ogrodu. W między czasie posadziłam za to wiele krzewów w innych miejach i przerobiliśmy część tarasu, na ogród, między innymi z różami właśnie. Róże cieszą mnie też w drugim ogrodzie, który wraz z domkiem wynajmujemy. Więc choć "ta" różanka ma swoje lata świetności za sobą, to nie spoczęłam na ogrodowych laurach. Ostatnio też bardzo wkręciłam się w dalie
Może uda mi się zrobić jakieś zdjęcia w tym roku i opublikować.
Ciągle coś zmieniamy i kto wie, może teraz Ty będziesz inspiracją dla mnie

Jak myślisz, dlaczego róże na stoku zaczęły marnieć? Wydawało mi się, że dobry przewiew im służy - może jednak wiatry były za duże? Czy to raczej kwestia podłoża? Ziemię mamy pewnie podobną, kaszubską, pełną kamieni poutykanych między glinę i piasek. Dobre środowisko dla sosen, dla róż niekoniecznie

Bardzo jestem ciekawa tych zmian Chociaż czasem, kilka zdjęć, poproszę

Mgduska 15:20, 06 sty 2022

Trochę zieleni z zimowego ogrodu
Penstemony