Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sałatka pokrzywowa

Sałatka pokrzywowa

Martka 23:55, 07 sty 2022

Jabłko na kiju, a nawet być może na pałeczce do ryżu? urocze, też się zachwycam. Śnieg i mnie ucieszył, tym bardziej, że znów nadciągają mrozy.
Mgduska 14:51, 08 sty 2022

Safoya napisał(a)

Róże rosnące na płaskim, te całkiem górne, radzą sobie doskonale i tam mam taką właśnie zimię piaszczysto gliniastą. Te na skarpie rosną na kamieniach (dosłownie! to jest stary klif nadmorski, więc piasek i kamienie, nic więcej. Póki miały jedzenie, które im dałam sadząc je, rosły niesamowicie. Potem wszystko co im dawałam, podkładałam, z deszczami spływało w dół. Dlatego te najniżej posadzone róże, nadal super rosną (dostawały to co spływalo) i te zostawię (między innymi Constance Spry), a te wyżej ze skarpy, muszę zasąpić sucholubnymi roślinami.Nie pomogło nawet zrobienie nawodnienia - w końcu nie samą wodą róża żyje. Nic nie szkodzi, mam w to miejsce dużo wiecej róż na płaskiej części ogródka, poza tym lubię zmiany.
A wiatry bardzo różom służą Nigdy nie miałam mączniaka.

P.S. Piękny ten twój zimowy ogród, a jabłko na kijku mnie zauroczyło.

Ciekawe są te zmiany, niektóre chciane, niektóre wymuszone. Dobrze jest zmieniać wygląd rabat, chociażby po to, żeby nie mieć co roku takich samych zdjęć, ale ubolewam nad tym, że w moim ogrodzie jest znacznie mniej słońca, niż pierwotnie. Właśnie myślę, jakby poprawić ten stan.
Mgduska 14:55, 08 sty 2022

Martka napisał(a)
Jabłko na kiju, a nawet być może na pałeczce do ryżu? urocze, też się zachwycam. Śnieg i mnie ucieszył, tym bardziej, że znów nadciągają mrozy.

Zgadza się, pałeczka do ryżu
Dziś w nocy mieliśmy świeżą dostawę śniegu, poranek był znów przepiękny. Niestety chwilowo temperatura poszła w górę, trochę płynie. Mrozy przyjmę chętnie, ale pod warunkiem nowej porcji śniegu
Alija 14:56, 08 sty 2022

U mnie piękne słońce i mrozik, a śniegu nawet na lekarstwo, martwi mnie to, bo rośliny bez ochrony przed mrozem.
Piszesz, że masz coraz mniej słońca w ogrodzie, też mam podobne przemyślenia.
Mgduska 16:13, 09 sty 2022

Pomału żegnamy się z choinką, tzn. zjadamy zjadamy wszystko, co jadalne fotka na pamiątkę

Ciemierniki już tuż, tuż

Zimowe wysiewy, bardzo jestem ich ciekawa

Mgduska 16:16, 09 sty 2022

Dziś po raz pierwszy w życiu widziałam sikorkę czubatkę, niestety nie udało mi się zrobić jej ostrego zdjęcia.
Udało się za to sfotografować tych dwóch statycznych gości W sumie było ich pięciu, odczekali, aż mniejsze ptaszki zrzucą trochę jadła na trawnik, wtedy ruszyli do wydziobywania.

sylwia_slomc... 16:56, 09 sty 2022

U mnie ciemierniki cuchnące ostały się tylko na rabacie wzdłuż stodoły i wjazdu, reszta tzn. wszystkie pod oczarami i gospodą zmarzły z pierwszym silniejszym przymrozkiem jesiennym, nie wiem czemu bo przecież te co się zostały teraz o wiele mocniejsze mrozy wytrzymują niż wtedy były.
Alija 16:57, 09 sty 2022

Ja mam trzy takie parki na stałe, stołują się u nas zimą, a na wiosnę budują gniazda na świerku. Sympatyczne ptaszki.
antracyt 17:17, 09 sty 2022

Mam bardzo "ciekawe" wspomnienie z takim gołębiem z lat późno nastoletnich.
Wakacje, leżakuję sobie pod sosną (z gołębiami w gałęziach), burza loków na głowie suszy się na słońcu. Nagle coś mi na włosy ciężkiego spada, pomyślałam, że szyszka, więc leżakuję dalej. Po dłuuuższej chwili okazało się, że to nie szyszka, że koszmarnie ciężkie, a finalnie równie koszmarnie zmywa z włosów, szczególnie kiedy wyschnie... Co się ze mnie towarzystwo naśmiało to ich

ps. wyjątkowo długo się u Ciebie pierniczki uchowały
Martka 17:33, 09 sty 2022

Ciemierniki lada moment! Wiewiórka urocza. U mnie po nalocie rodzinnym nie ostał się ani jeden pierniczek, a choinka będzie już jutro wyeksmitowana na dwór i zdefragmentowana - posłuży jako okrycie rabat na mrozy. Wysiewy zimowe - czekam na efekty. U mnie czubatki nie było, bo raczej zbyt polne tereny dla niej. Obserwowanie ptactwa jest fascynujące
Antracytowa przygoda z szyszką przypomina mi wizytę w Stambule, byłam w drodze do hotelu, na ostatniej prostej, kiedy zaczął padać "gęsty deszcz". W hotelu pojawiłam się z mokrą głową oraz walizką w podobnym stanie

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies