Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sałatka pokrzywowa

Sałatka pokrzywowa

tulucy 18:30, 20 kwi 2022

Przegorzan i mikołajek... Obu się pozbyć nie mogę.
Mgduska 19:04, 20 kwi 2022

April napisał(a)

No cudne Ja mam tak z piaskiem. Te same zabiegi, na innym materiale. I też mam górkę a raczej wał obronny od strony drogi, który mi gustownie zasłonił sąsiada i samochody. Wysypuję tam też igły z grabienia lasu. Wyeksmitowałam barwinki. Może z czasem będzie to całkiem fajne miejsce. Tylko gdzie będę wtedy wywozić piasek.
Szkoda że tak daleko bo byśmy barter uskuteczniły

No niezłe Piątkę przybij
Mgduska 19:07, 20 kwi 2022

tulucy napisał(a)
Przegorzan moja zmora. Wywaliłam dwa lata temu, a siewkami nadal mogę pół ogrodu obsadzić.

tulucy napisał(a)

No masz, a u mnie mikołajek znikł po paru latach. A byłam z niego dumna, bo wyhodowałam go sobie z nasion. Lucy, czy u Ciebie nie jest przypadkiem piaszczyście?
Mgduska 19:09, 20 kwi 2022

antracyt napisał(a)
Ja w zeszłym roku wysiałam przegorzan, w tym roku nadal wygląda jak siewki. Domyślam się, że mu się u mnie nie podoba.

Może się jeszcze otrząśnie. Albo znajdziesz mu inną miejscówkę? Wzeszedł, to już coś
tulucy 19:11, 20 kwi 2022

Magda, glina... Plus coś, co jest bardzo dobrą, urodzajną glebą.
Mgduska 19:12, 20 kwi 2022

Martka napisał(a)
Niedawno przesadzałam jedną młodą różę z korzeniem i trzy posadzone na jesieni z gołym korzeniem. U tych drugich korzenie były bardzo słabo rozrośnięte, operacja obyła się bezboleśnie. Ta z korzeniem też chyba nie zdążyła zauważyć, że ją przesadziłam, nie wyrwałam jej specjalnie z niemrawości, nadal w niej tkwi, ale drobne przejawy aktywności wykazuje. No dobrze, już nie będę narzekać na pogodę.
Przegorzan powiadacie, że niebezpieczny? Właśnie go chciałam wysiać w jednym takim miejscu na uboczu...

Świeżo posadzone na pewno nic nie zauważyły No i przesadzałaś wcześnie, więc mają jeszcze czas na dojście do siebie, będzie dobrze
April 19:17, 20 kwi 2022

tulucy napisał(a)

No wiesz..... jedno i drugie chętnie miałabym łanami a nie chce mi się siać w wystarczających ilościach. Mogę do ciebie przyjechać i to wykopywać Tak jak jeździłam do Kwarteta i pieliłam jej walerianę, w sensie że zabierałam do siebie
April 19:19, 20 kwi 2022

Mgduska napisał(a)

No niezłe Piątkę przybij

Przybijam
Mgduska 19:19, 20 kwi 2022

tulucy napisał(a)
Magda, glina... Plus coś, co jest bardzo dobrą, urodzajną glebą.

A, czyli jest nadzieja Nie pamiętam jak sadziłam ten mój egzemplarz przegorzana, ale na pewno dostał dużo dobrego, zawsze przecież tak robię, a skoro odbił, to znak, że docenia. Na tej mojej górce o dziwo dobrze sobie radzą astry, lawendy i tymianki, które się wysiewają na potęgę.
Ja u siebie właściwie największy problem mam z barwinkiem, którego sama sobie zaimplementowałam, a teraz nie mogę się pozbyć. Kwitnie słabo, tylko się rozrasta gęstą, zbitą plątaniną korzeni. Jeden i drugi, tj zwykły i większy, obydwa są równie wredne. Może ktoś chętny? U mnie lądują w kompostowniku, a może się okaże, że ktoś się użali
Mgduska 19:24, 20 kwi 2022

Dzisiaj obiecane zdjęcia ze strychu, z daliami w woreczkach foliowych.
Okazało się, że mi też udało się upolować Creme de Cassis, matko, jaką człowiek ma sklerozę, ja już nie wiem, co mam, a co bym chciała mieć. To najbardziej wyrywna, tzn. najwyższa.
A najgęściejsza to jakiś Bishop, którego podejrzewałam o to, że wysechł.