Mgduska
11:26, 31 maj 2023
Tak, zdaję sobie sprawę, jakie może budzić skojarzenia gwiazdnica. Ale u mnie jest tyle pola byle jakiego, gdzie aż się prosi o zadarniacze, że wolę gwiazdnicę. Cieszę się z dąbrówki - ta, którą pokazałam na zdjęciu, rośnie na suchej ziemi pod żarnowcami, od tego roku jest taka ładna. Mam miejsca, gdzie dzika roślinność bardzo mi pasuje, ale mam też takie, gdzie pomalutku zastępuję czymś ładniejszym, kwitnącym, pożytecznym.
Czy zawilce nie miały za sucho? Może są w trakcie zaniku, co wg mnie może spowodować brak wody albo słońca.
Z jaskrami ja się bawię od bulwy, nie kupuję gotowców Olać szkoda, daj im pomału przekwitnąć i zamrzeć, tzn podlewaj coraz mniej. Jak całkiem padną, daj im całkiem wyschnąć, na koniec wyjmij bulwki. Te wysusz i spróbuj pobawić się wiosną.
Wczesną wiosną bulwki moczy się w wodzie przez dobę, potem podpędza w płytkiej kuwetce. Jak pojawią się korzonki, sadzi się do doniczek. Ja je uprawiam w szklarni, bo tylko tam mam dla nich miejsce, ale to nie jest konieczne. One potrzebują trochę zimna, żeby zakwitnąć.