Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Wymarzyłam sobie wrzosowisko

Wymarzyłam sobie wrzosowisko

anuska2507 20:43, 02 maj 2023

Agatorek napisał(a)
No No, bardzo ładnie

Odnośnie odległości klona od tarasu, to zależy, jaka to odmiana, jak wysoko rośnie, jak szeroko itp. Jeśli nie znasz odmiany, to może jeszcze go troszkę odsuń. Niektóre rosną bardziej na szerokość, niż wysokość.

Klon miał być Going Green, ale nim na pewno nie jest. Obstawiam, że może to jest Orange Dream, bo takie też były dostępne w biedrze i ten jest podobny. Dostał już ok. 1,2 m odległości od tarasu. Może też nie za dużo, ale na rabacie widać różnicę przy okazji dostał w nóżki mikro sadzonki hakonek, które powstały przy rozdzielaniu hakonki i jeżówki
anuska2507 19:48, 03 maj 2023

Też mam straty po zimie: jeden miskant Fernen Osten na froncie nie ruszył. Zatem dzisiaj była akcja dzielenia, żeby uzupełnić lukę. W użyciu był ostry szpadel i pięciokilogramowy młot, ale mężowi szybko poszło

Posadziłam też surfinie do skrzynek. I teraz muszę je schować, bo może być przymrozek
Agatorek 16:55, 04 maj 2023

anuska2507 napisał(a)

Klon miał być Going Green, ale nim na pewno nie jest. Obstawiam, że może to jest Orange Dream, bo takie też były dostępne w biedrze i ten jest podobny. Dostał już ok. 1,2 m odległości od tarasu. Może też nie za dużo, ale na rabacie widać różnicę przy okazji dostał w nóżki mikro sadzonki hakonek, które powstały przy rozdzielaniu hakonki i jeżówki

Spokojnie wystarczy

Chociaż teraz sama się zastanawiam, czy jakiegoś klona nie posadzić jakiś metr od tarasu
anuska2507 20:40, 04 maj 2023

Podpowiedziałabym, że takiego z biedronki ale u Ciebie to taki nadawałby się najwyżej do donicy na taras, bo na rabatach pewnie by zginął w gąszczu
anuska2507 20:50, 04 maj 2023

Wieści na temat patyków. Ukorzenianie w wodzie i w perlicie zakończyło się porażką. Najlepiej rokują sadzonki hortensji drzewiastych wsadzone wprost do gruntu i bukietowych wsadzone do doniczek.

Diamanty:

Pseudo-limki:

Bzy czarne Variegata ( i hortensja bukietowa) - ukorzeniane w wodzie. Przy bzach już wiedziałam, że woda musi być odstana, ale i tak nie udało mi się z drugą odmianą, która bardziej mi się podobała ze względu na pierzaste liście.

Strong Annabelle w gruncie:

LIDKA 21:53, 04 maj 2023

Ania ja ukorzeniam patyczki w ziemi. Już mam sukces bo moje hortki kwitną u koleżanek i sis. Udało mi się 2 lata temu zrobic 17 sadzonek. Byłoby duuużo więcej ale nornice mialy swój plan.

Pilnuję żeby nad ziemią było tylko 1 oczko a 2 lub 3 były pod ziemią.

Jeśli robisz to w doniczkach to bierz większe i głębsze.

I trzymam kciuki.
Rojodziejowa 21:57, 04 maj 2023

U mnie sporo już padło patyczków. Zostało jeszcze kilka zarówno w wodzie, jak i w perlicie. Zastanawiam się, czy tych, które jeszcze żyją nie ciepnąć do ziemi gdzieś w cieniu... czy im to nie pomoże przetrwać.
Patrycja_KG_Lu 22:31, 04 maj 2023

Asiu niestety u mnie podobne rezultaty w obu metodach.
anuska2507 11:21, 05 maj 2023

Lidka, ja w zeszłym roku próbowałam w ziemi, ale miały za słońca i nie dopilnowałam podlewania.
U mnie niektóre mają więcej oczek nad ziemią. Skrócić je do jednego oczka?
Diamanty mają głęboką donicę. Pseudo-limki może dzisiaj rozsadzę do większej donicy i zadołuję gdzieś w cieniu.

Asia, może lepiej przenieś do ziemi - tak mi się wydaje. Ja jeszcze trzymam w donicy te, które ukorzeniałam w perlicie, ale bez wielkich nadziei. Tylko jeden patyk na jakiś zielony pąk liściowy.

Patrycja, a w ziemi próbowałaś czy tylko woda i perlit?
DariaB 12:01, 05 maj 2023

Aniu do rabaty z laurowiśnią jako o zadarniaczu od razu pomyślałam o runiance japońskiej ale doczytałam, że tam jest patelnia. Gdzieś czytałam, że u kogoś sobie w takich warunkach runianka radzi. Pomysł z bodziszkiem też mi się podoba. Ładny widok na rabatę, robi się na niej coraz gęściej. Ja hortki ukorzeniam bezpośrednio w ziemi. Wszystkie puściły listki z pąków, tak je zostawię do przyszłego roku.