Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :)

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :)

popcorn 15:17, 13 sie 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)
Jak jej pozwolisz kwitnąć też jest śliczna, a do tego pszczoły ją kochająŚwietnie się na glinie sprawdza i nie podlewana zieleniutka, mam na wysokości łąki w trawniku, przyjemnie się po niej chodzi. Jedyny mankament jak dla mnie, że siewki i na rabatach się znajduje i plewić trzeba, dobrze też mieć jakieś obwódki przy rabatach bo kanciki to ona zarasta raz dwa

Dobrze wiedzieć, dizęki Sylwia!!!
Zamówię i wysieję we wrześniu, jak pogoda znormalnieje...
Margerytka40 15:48, 13 sie 2020

popcorn napisał(a)
Musi kwitnąć żeby wydać nasiona, na logikę? Może jak się ją tnie jak trawnik, to nie kwitnie?

Jak się tnie to nie kwitnie ale często to trzeba robić, co 3 dni góra 4
Anda 15:54, 13 sie 2020

popcorn napisał(a)
Musi kwitnąć żeby wydać nasiona, na logikę? Może jak się ją tnie jak trawnik, to nie kwitnie?

No właśnie tak To miałam na myśli. W Niemczech są tylko trzy tak naprawdę uznane przez urząd odmiany mikrokoniczyny, bo nie jest to nazwa chroniona. To Euromic, Pirouette i Pipolina. Wystarczy je kosić podobno 3 razy w roku, bardzo nisko, nawet na 2,5 cm.

Asiu, a u Ciebie jak się sprawdza?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Margerytka40 16:01, 13 sie 2020

Anda napisał(a)

No właśnie tak To miałam na myśli. W Niemczech są tylko trzy tak naprawdę uznane przez urząd odmiany mikrokoniczyny, bo nie jest to nazwa chroniona. To Euromic, Pirouette i Pipolina. Wystarczy je kosić podobno 3 razy w roku, bardzo nisko, nawet na 2,5 cm.

Asiu, a u Ciebie jak się sprawdza?

Dla mnie się sprawdza bo nie muszę tyle nawozić i mimo upału bez podlewania jest zielona. Ponad to w cienistych miejscach świetnie sobie radzi. Koszę co 4 dni, czasem co 5. Nie przeszkadzają mi kwiatki nawet jak się pojawią ale dla niektórych może to być fe. A jak się chodzi po tym trawniku, jak po perskim dywanie

Kanciki jak pisze Sylwia zarasta szybko ale ja nie mam na tym punkcie schizy. Mam czas to robię. Półksiężycem odcinam pędy i już.
Anda 16:13, 13 sie 2020

Margerytka40 napisał(a)

Dla mnie się sprawdza bo nie muszę tyle nawozić i mimo upału bez podlewania jest zielona. Ponad to w cienistych miejscach świetnie sobie radzi. Koszę co 4 dni, czasem co 5. Nie przeszkadzają mi kwiatki nawet jak się pojawią ale dla niektórych może to być fe. A jak się chodzi po tym trawniku, jak po perskim dywanie

Kanciki jak pisze Sylwia zarasta szybko ale ja nie mam na tym punkcie schizy. Mam czas to robię. Półksiężycem odcinam pędy i już.

Kwiatki mogą być problematyczne ze względu na bose stopy i pszczoły lub trzmiele Zdecyduję się pewnie na którąś z tych uznanych odmian, które wolniej kwitną i których nie trzeba tak często kosić. Jednak to dopiero wiosną w przyszłym roku, po wertykulacji
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
popcorn 16:15, 13 sie 2020

Rozejrzę sie i kupię i posieję jak się ochłodzi i bedzie padać. Bliżej września

dzięki Dziewczyny!!!
Margerytka40 16:24, 13 sie 2020

Anda napisał(a)

Kwiatki mogą być problematyczne ze względu na bose stopy i pszczoły lub trzmiele Zdecyduję się pewnie na którąś z tych uznanych odmian, które wolniej kwitną i których nie trzeba tak często kosić. Jednak to dopiero wiosną w przyszłym roku, po wertykulacji

Ja tylko w bucikach choć aż kusi by zdjąć. Czasem zaraz po koszeniu da się na bosaka. A, że pszczoły i trzmiele, jestem happy, że przylatują na stołówkę
sylwia_slomc... 16:28, 13 sie 2020

Bzyczy jak w ulu, ale jak się tak na niej wyłożyć to jak na miękkim pachnącym dywanie i ten zapach tak od razu na sercu lżejI rosa pięknie na niej wygląda, tak srebrzy listki
Anda 16:33, 13 sie 2020

Same plusy
popcorn 16:40, 13 sie 2020

Nie przeszkadzają mi bzyczki, lepiej że są Same plusy, dokładnie!!!

Prawie weekend! Jupi!