Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :)

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :)

popcorn 11:18, 18 sie 2020

Po trzech latach krzaczki słabną i wydają dużo mniej i mniejsze owoce, szkoda zachodu. Stąd konieczność odmładzania plantacji

Może są za gęsto? Grzyby to za duża wilgotność i mały przepływ powietrza? Wyniesienie grządek może pomóc w tym przypadku! Powodzenia

Moje musze ogarnąć, powycinać rozłogi i posadzić młode, żeby było z czego je odmładzać w przyszłym roku

pozdrawiam!
MiluniaB 13:08, 18 sie 2020

Bukszpany koniecznie opryskaj.
popcorn 13:14, 18 sie 2020

Taki mam plan!

Ktoś reanimował może graba? Jeden z trzech kolumnowych mi zmarniał, wszystkie listki brązowe, buuu

Susza heh

Poczekam do wiosny, ale może ktoś, coś? heh
MartaCho 13:39, 18 sie 2020

Wątek o chorobach grabów wertowałam już nie raz, bo moje żywopłotowe ledwo zipią. Odnośnie brązowienia liści przesyłam poniżej odpowiedni wycinek. Może być tak, że ostatnie upały im po prostu zaszkodziły, a może być jakaś zaraza:

Grab jest drzewem klimatu umiarkowanego (...) jeśli rośnie na tzw. "patelni" może to mu zaszkodzić.

Prawdopodobnie wystąpiłą choroba grzybowa – brunatna plamistość liści i pędów

Ze szkodników prawdopodobne są gąsienice, szpeciele i mszyce.
Zajrzyj też od spodu listków, czy nie ma tam "pajęczynek" - może to są przędziorki?

Jeśli nie widać śladów owadów a tylko te plamy na liściach - to grzyb.

Profilaktycznie opryskałabym go najpierw Topsinem na choroby grzybowe.
Inne: AMISTAR 250 SC. ARTEA 330 EC. BRAVO 500 SC. CHARISMA 207 EC. FALCON 460 EC
Bravo jest wycofane.

jeśli zauważyłaś owady opryskaj na owady np. Mospilanem.
popcorn 13:40, 18 sie 2020

Owadów brak, upały i susza na pewno nie pomogły... mam nadzieję że trochę się ogarnie...

Nie wiem czy pryskanie cokolwiek da, bo liście pewnie spadną, wyglądają wszystkie już na suche heh
dzięki!
KasiaBawaria 15:19, 18 sie 2020

Moze w przyszlym roku odbije zdrowo?Mam nadzieje, ja swoje graby traktuje jak chwasty

U trukawwek nie cierpie wlasnie tych rozlogow.Grzyba lapaly juz w pierwszym, drugim roku
popcorn 15:27, 18 sie 2020

Mam nadzieję że grab przeżyje, przywlokłam trzy z Warszawy, zostana dwa jakby co... heh
Nie po drodze jechać znowu...

Leje u nas znowu, porządnie będzie wszystko podlane, czemu nie!

Jak trochę obezschnie chciałam poprzerzedać trochę werbenę, ściąć i przesadzić na nową rabatę na górę działki. zobaczymy może do końca tygodnia będzie takie popołudnie że mi się to uda
mrokasia 15:32, 18 sie 2020

To masz z grabami tak jak ja, mi też jeden z trzech kolumnowych zdechł. Posadziłam na patelni. Drugi też marnawy i właśnie listki mu brązowieją. Trzeci, odpukać, ma się całkiem nieźle, choć też część listków brązowa na brzegach...
popcorn 15:45, 18 sie 2020

Buuuu

brązowe na brzegach liście miały od wiosny, ale teraz jeden zupełnie ledwo zipie. Zobaczymy... podlewam...
popcorn 16:12, 18 sie 2020

Cebule na frontową rabatę po 3.99 w owadzim sklepie!