Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :)

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :)

popcorn 09:34, 28 sie 2020

Żeby było śmiesznie, to jest cukinia buahahha
Ta okrągła. Mam 5 roślin, właściwie to nie mam, własnie zostały wyrwane. Jedna by wystarczyła. Przestałam zrywać małe owoce, zawiązaly się ogromniaste, zostawiłam je na nasiona dla dziewczyn i oto one
tulucy 10:09, 28 sie 2020

Karola, czy ja mogę się na nasiona dopisać???? pliiiz
popcorn 10:13, 28 sie 2020

Oczywiście! Obwieszczę jak będą, otworzę cukinie dziś i będę suszyć, zobaczymy ile jest wypełnionych
pozdrawiam
Juzia 10:19, 28 sie 2020

Takie dzień dobry to ja lubię!
Miłego Karola!!!

deszczowymaj 10:24, 28 sie 2020

AniazUroczyska napisał(a)

Tez mnie to dziwiło, a jednak rośnie i owocuje. Zobacz, dziewczyny postępują według starej szkoły i osiągają wspaniałe rezultaty. Hania ma takie plony
"Z tych 12 krzewów w tym roku miałam 6 wiader 10 litrowych borówki." Bogdzia, królowa rododendronów sadzi je w torfie( nie używa torfu z marketu tylko z Łochowa). Widziałam u niej borówki- też się uginają od owoców.
Z drugiej strony , to co złego mówi Toszka o torfie, wydaje się bardzo mądre , sensowne i przekonujące.Zastanawiałam się, jak to jest i doszłam do takiego wniosku:jeśli sadzą w torfie to co roku tego torfu dosypują i nawożą, azofoską, nawozem do borówek, a to jednak nawozy sztuczne . Toszka jest zwolenniczką uzupełniania kompostem , obornikiem, mulczowania.
Tak mi się wydaje, może jeszcze ktoś skoryguje lub coś mądrego dopowie.
Ja też torfu unikam , swoje borówki posadziłam po Toszkowemu. Chociaż... nieraz kupuję ziemię ogrodową , a w niej też przecież dużo torfu, podobnie jak w podłożu do borówek.

Torf -temat rzeka można tak godzinami

a z drugiej strony pewnie też jest tak ,że torf torfowi nie równy ..w sensie że kupujemy np. gotowe podłoże do borówek w składzie mamy oczywiście torf wysoki, niski (cokolwiek to oznacza) ale w podłożu dobrej jakości powinna też znaleźć się przekompostowana kora drzew iglastych + nawóz ..tak myślę ?

A niestety często jest tak ,że w worku znajduje się sam torf ..taki szit,suchy pył co to nie wiadomo co z nim zrobić .

Osobiście wolę kupić przekompostowaną korę , wymieszać ją z kompostem ,obornikiem i ziemią rodzimą i myślę że taka mieszanka jest o wiele lepsza pod wieloma względami niż sam torf .

tulucy 10:33, 28 sie 2020

Ja to mam uraz do ziemi ogrodowej z torfem, suche toto, nie bardzo jest co z tym zrobić, mieszam z rodzimą, a i tak jakoś mi nie pasuje. Teraz już w ogóle takiej nie kupuję. nasz ogrodniczy ma sporo rodzajów w ofercie, trafiłam na super mieszankę, ziemia i przekompostowany obornik. Mokre to, trzyma ładnie wilgoć.
popcorn 10:54, 28 sie 2020

Magda70 11:00, 28 sie 2020

Miałam raz tę cukinię...fajna jest!
I jest też bardzo podobna do niej dynia
popcorn 11:31, 28 sie 2020

Kury chcą wysiadywać, na siłę je ściągam z jajek i zabieram... Heh

I to po dwie w jednym gnieździe. Masakra

Tych cukinii chyba nie będę już siała, wolę podłużne, mniej skórki
UlaB 13:49, 28 sie 2020

O ja cie krece - takie uhodowalas?????

Ja zrywam przy stednicy ok 10cm - skorka nie jest gruba. U nas ta cukinia cieszy sie powodzeniem na rowni z podluzną (w sumie mam chyba 8 roslin i jest akurat na nasza rodzine). Dluga idzie glownie na leczo, ta do faszerowania.