Żeby było śmiesznie, to jest cukinia buahahha
Ta okrągła. Mam 5 roślin, właściwie to nie mam, własnie zostały wyrwane. Jedna by wystarczyła. Przestałam zrywać małe owoce, zawiązaly się ogromniaste, zostawiłam je na nasiona dla dziewczyn i oto one
a z drugiej strony pewnie też jest tak ,że torf torfowi nie równy ..w sensie że kupujemy np. gotowe podłoże do borówek w składzie mamy oczywiście torf wysoki, niski (cokolwiek to oznacza) ale w podłożu dobrej jakości powinna też znaleźć się przekompostowana kora drzew iglastych + nawóz ..tak myślę ?
A niestety często jest tak ,że w worku znajduje się sam torf ..taki szit,suchy pył co to nie wiadomo co z nim zrobić .
Osobiście wolę kupić przekompostowaną korę , wymieszać ją z kompostem ,obornikiem i ziemią rodzimą i myślę że taka mieszanka jest o wiele lepsza pod wieloma względami niż sam torf .
Ja to mam uraz do ziemi ogrodowej z torfem, suche toto, nie bardzo jest co z tym zrobić, mieszam z rodzimą, a i tak jakoś mi nie pasuje. Teraz już w ogóle takiej nie kupuję. nasz ogrodniczy ma sporo rodzajów w ofercie, trafiłam na super mieszankę, ziemia i przekompostowany obornik. Mokre to, trzyma ładnie wilgoć.
Ja zrywam przy stednicy ok 10cm - skorka nie jest gruba. U nas ta cukinia cieszy sie powodzeniem na rowni z podluzną (w sumie mam chyba 8 roslin i jest akurat na nasza rodzine). Dluga idzie glownie na leczo, ta do faszerowania.