Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :)

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :)

popcorn 14:59, 17 lis 2020

Ania, prawda? Mam wrażenie że celowo sobie komplikujemy życie...

Czasem warto się zatrzymać, albo przynajmniej zwolnić... skupić się na tu i teraz, ogarnąć dany dzień zamiast planować pół życia naprzód itd.

stwierdzam że stanowczo zbyt dużo czasu spędzałam rozmyślając a gdyby tak... co by było gdyby... powinnam...muszę.. szkoda że nie zrobiłam... szkoda że zrobiłam...

Praca, posiłki, ludzie którzy dobrze na Ciebie wpływają obok Ciebie i w sumie to wystarczy?
popcorn 07:55, 18 lis 2020

Piękne słońce dzisiaj! Ostatnie parę ładnych dni. Kurki niosą 3-4 jajka dziennie, jednak zimno robi swoje. Plus nie mam czasu na ogród bo jest ciemno zanim skończę pracę, więc chwastów i trawy ine dostają... myślę o zapasach lub wyskoczeniu na parę minut, ścięciu i wrzuceniu im jakiejś trawy, jednak?

Miłego dnia!!!
nicol21 13:35, 18 lis 2020

popcorn napisał(a)
haha

rabarbar posadź, bedzie żył bez żadnej pomocy z zewnątrz Karpy szparagów posadzić możesz, też zero obsługi. Szczaw wysiej, w rządku, potem nie potrzebuje podlewania ani niczego.

Generalnie wszystko Ci się uda jeśli będzie padało z nieba... jeśli nie, to część warzyw będzie lepsza, część mniej... no i pod warunkiem że jeśli z rozsady to jednak podlać czasem trzeba póki się nie ukorzeni toto...

Pomidory koktajlowe powinny sobie poradzić bez problemów. Seler, por, z nasion marchew, pietruszka (te ostatnie trzeba przerzedzić jak podrosną trochę). Lubię je siać wraz z rzodkiewką - rzodkiewka szybko kiełkuje i rośnie i wyznacza rządek i urośnie zanim korzeniowe podrosną... Ogórki. Buraczki.

Próbuj! Powodzenia

Dzięki, dzięki!
Ile masz karp szparagów - tak żeby było spoko na własny użytek?! Jak szybko one rosną, w sensie jak już dojdzie do okresu zbioru - co ile taka karpa rodzi nowe pędy do zbioru? Wiem, że to długodystansowce są, na parenaście lat w jednym miejscu.
Masz jakaś konkretną odmianę?
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
popcorn 13:37, 18 lis 2020

Nie wiem jaką mam odmianę. Karp mam ze 25 przynajmniej. Haha. Ale bardzo młodziutkich.
Dwie takie kilkuletnie podzieliłam ostatnio.

Na początku nie bedziesz miała nic, przez 1-2 sezony przynajmniej, potem z karpy do kilku szparagów w okresie 1-1,5 miesiąca. A potem urosną i będziesz obdarowywać rodzinę i znajomych
beta 14:53, 18 lis 2020

popcorn napisał(a)
Ania, prawda? Mam wrażenie że celowo sobie komplikujemy życie...

Czasem warto się zatrzymać, albo przynajmniej zwolnić... skupić się na tu i teraz, ogarnąć dany dzień zamiast planować pół życia naprzód itd.

stwierdzam że stanowczo zbyt dużo czasu spędzałam rozmyślając a gdyby tak... co by było gdyby... powinnam...muszę.. szkoda że nie zrobiłam... szkoda że zrobiłam...

Praca, posiłki, ludzie którzy dobrze na Ciebie wpływają obok Ciebie i w sumie to wystarczy?

cześć

fajne przemyślenia...to chyba pora roku tez wpływa na to, że człowiek za dużo mysli czasem...
ale ostatni wers podoba mi się najbardziej...i tego się ostatnio również trzymam
buziaki
popcorn 15:27, 18 lis 2020

Mało myślę ostatnio, może też popracowałam nad tym o czym myślę. Nie warto bez końca rozpamiętywać, trzeba się skupić na tu i teraz i tyle. Chyba nazdrowiej też?

Generalnie dobrze mi, lubię siebie i to gdzie jestem, oby tak dalej

pozdrawiam serdecznie!!!
nyna76 15:35, 18 lis 2020

popcorn napisał(a)

Generalnie dobrze mi, lubię siebie i to gdzie jestem, oby tak dalej

No i to się mnie podoba Psze Pani....
Buziole !!!!
greg66 15:36, 18 lis 2020

Masz rację Karola
Tak naprawdę nic nam nie da zamartwianie się, albo denerwowanie, albo staranie się naprawić świat. Trzeba otoczyć się pozytywnymi ludźmi, gadać o wszystkim tylko nie o polityce, obserwować to co się wokół nas zmienia. Każdy dzień przynosi coś innego. Dziś słońce pięknie oświetliło trawy, jutro może spadnie deszcz i też będziemy łapać krople, albo wiatr, który porusza rośliny inaczej niż zwykle.
A w domu każdy z nas ma jakiegoś hopla. Ja włączam muzykę i mnie nie ma
pozdrawiam ciepło
beta 15:54, 18 lis 2020

greg66 napisał(a)
Masz rację Karola
Tak naprawdę nic nam nie da zamartwianie się, albo denerwowanie, albo staranie się naprawić świat. Trzeba otoczyć się pozytywnymi ludźmi, gadać o wszystkim tylko nie o polityce, obserwować to co się wokół nas zmienia. Każdy dzień przynosi coś innego. Dziś słońce pięknie oświetliło trawy, jutro może spadnie deszcz i też będziemy łapać krople, albo wiatr, który porusza rośliny inaczej niż zwykle.
A w domu każdy z nas ma jakiegoś hopla. Ja włączam muzykę i mnie nie ma
pozdrawiam ciepło

święte słowa Grzesiek

podpisuję się
pozdrawiam
popcorn 16:41, 18 lis 2020

Fajnie

pozdrawiam Was!!!