Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :)

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :)

Gosiek33 07:01, 01 kwi 2021

Bardzo obfite plony z tego Igloo !

Jesteś tytanem pracy. Własne ziemniaki inaczej smakują, mnie niestety w workach się nie udawały. Za duży upał a zapominałam podlewać w te upalne lata. Zresztą pomidory z ziemniakami się nie lubią - zaraza jak dopadnie jedno to i drugie choruje. Ciekawa jestem doświadczenia doświadczonych ogrodniczek
popcorn 07:25, 01 kwi 2021

Hej Gosia!

W igloo póki co mam siewki do wysadzenia na zewnątrz, już niedługo. W okolicy weekendu mają być zimne noce, nawet jakiś śnieg mi mignął. Ale potem myślę nic nie stoi na przeszkodzie żeby to całe towarzystwo wysadzić na grządki.

Z zimniakami mam różne doświadczenia, w tej chwili mam wiaderko bez dna z kilkoma sadzeniakami w igloo i rosnące ilka sztuk w worku w domu. Te z domu wycelą do igloo za jakiś tydzień myślę. Pomidory mam popikowane, ale one i papryka jeszcze są w domu bo noce nadal chłodne i przymrozkami straszą. Głupio byłoby zmarnować hodowane od nasionka roślinki.
Przyszły mi otwieracze do okien, ziemia w workach przewieziona i na kupie obok igloo czeka aż będę miała wolne dwie godzinki. Chcę opróżnić kompostownik i przywieźć na taczce całość do igloo a na wierzch wysypać ziemię z worków. Te 24 worki to pewnie kropla w morzu, ale póki co musi wystarczyć. I tak zbyt dużo wydałam w tym miesiącu...

Wszystko się zieleni dookoła, mam nadzieję trawa na wybiegu dla kur wykiełkuje i będzie chciała rosnąć. Jeszcze miesiąc jej daję, bo kury w więzieniu nie mogą tak długo żyć

miłego dnia!
hankaandrus_44 13:25, 01 kwi 2021

Kurom możesz byle chwasty spod płotu teraz. Na pewno się ucieszą Pokrzywa juz nieźle wykiełkowa ła, Wczoraj przywiozłam do domu z ogrodu, na nawożenie doniczkowtych i pomidorów, Żeby nie śmierdziala, nie robię gnojówki, tylko zalewam wrzątkiem i czekam do ostudzenia, Potem jeszcze raz tyle wody z kranu i podlewam, Widac prawie natychmiast, że jest ok. No może po dwóch dniach. Za tydzien powtórka.
popcorn 14:00, 01 kwi 2021

Super Dzięki za info Haniu!
sylwia_slomc... 14:50, 01 kwi 2021

Karola buziaki za cebulkę Posadzona w grunt, powiedz mi tylko czy trzeba ją na razie nakryć włóknina czy nie ma potrzeby?
popcorn 15:04, 01 kwi 2021

Nie trzeba, ja swojej nie okrywam. Mam nadzieję nie zmarznie jak będzie te kilka zimnych nocy. Buziaki
sylwia_slomc... 15:53, 01 kwi 2021

Ok wcisnęłam w ziemię tak jedną trzecią cebulki, wystarczy czy głębiej dać?
popcorn 16:10, 01 kwi 2021

Mojej wystaje 1/3. Jak rosną to korzeniami się wypychają. Wcisnęłabym głębiej Sylwia.
pozdro
sylwia_slomc... 16:12, 01 kwi 2021

Jutro docisnę
popcorn 16:43, 01 kwi 2021