Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :)

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :)

popcorn 10:02, 31 mar 2021

Ziemniaki w worku po ziemi wyrośnięte posadziłam parę dni temu i już rosną!

beta 10:09, 31 mar 2021

hehehe...eksperymentów ciąg dalszy
tak trzymać
Bog 10:14, 31 mar 2021

Karola przeczytałam że cięte miskanty nie wrzucacie do kompostownika czy one bardzo źle się rozkładają,swoje pierwszy raz wczoraj wrzuciłam do kompostu z dwóch miskantow zastanawiam się czy zostawić czy wyjąć.
popcorn 10:15, 31 mar 2021

Hehe przeniosę je do igloo i chyba wszystko tam przeniosę, papryki i pomidorek mają się tam rewelacyjnie!!!

Właśnie przyjechała paleta ziemi, po pracy będziemy ją wozić i wypełniać igloo więc będę mogła wysadzić więcej sadzonek

Pozdrawiam!

hankaandrus_44 10:17, 31 mar 2021

Karolinko, zrób im odpływ wody w dole worka, , inaczej korzenie sie uduszą. I może lepiej, jakby miały jakię deski pod spodem, żeby ciut luzu między ziemią a workiem. Moga być nierownomiernie położone, żeby nadmiar wody mógł odpływac.

Nie miałam ziemniaków w workach, ale na filmikach w you tube widziałam, że pod wiaderka podkładali po dwa kawałki drewna, albo cegły.I na to wiaderko. Chyba właśnie o ten odpływ chodzi.

Ja w swoich wiaderkach całkiem dno usuwałam, bo je stawiałam bezpośrednio na ziemi.

Ja swoich wiaderek jeszcze nie obsadziłam. Szukam czerwonych: Bellarosa, RED Lady, Red ANN.
popcorn 10:17, 31 mar 2021

Bog napisał(a)
Karola przeczytałam że cięte miskanty nie wrzucacie do kompostownika czy one bardzo źle się rozkładają,swoje pierwszy raz wczoraj wrzuciłam do kompostu z dwóch miskantow zastanawiam się czy zostawić czy wyjąć.

Rozłożą się ale długo to trwa. No i pytanie ile ich masz, bo moje wypełniłyby cały kompostownik i wystawały nawet jeszcze... Więc póki co będą pod ścieżką.

Pozdrawiam
popcorn 10:18, 31 mar 2021

hankaandrus_44 napisał(a)
Karolinko, zrób im odpływ wody w dole worka, , inaczej korzenie sie uduszą. I może lepiej, jakby miały jakię deski pod spodem, żeby ciut luzu między ziemią a workiem. Moga być nierownomiernie położone, żeby nadmiar wody mógł odpływac.

Nie miałam ziemniaków w workach, ale na filmikach w you tube widziałam, że pod wiaderka podkładali po dwa kawałki drewna, albo cegły.I na to wiaderko. Chyba właśnie o ten odpływ chodzi.

Ja w swoich wiaderkach całkiem dno usuwałam, bo je stawiałam bezpośrednio na ziemi.

Ja swoich wiaderek jeszcze nie obsadziłam. Szukam czerwonych: Bellarosa, RED Lady, Red ANN.

Haniu na allegro widziałam różowe i nawet fioletowe ziemniaki sadzeniaki i niejakie strasznie drogo, chyba 6-7 zł za kilogram.
Posadziłam zwykłe ze sklepu nawet nie wiem jaka odmiana. Dobry pomysł z tym odpływem, przeniosę je może wprost do ziemi. Dzięki za radę
hankaandrus_44 10:26, 31 mar 2021

Muszę się wybrać w piątek na targowisko, moze zdybię, te czerwone. Na allegro nie chcę, brak kalkulacji. Jeżeli nie znajdę, też posadzę te obiegowe.
Kokesz 10:33, 31 mar 2021

Ktoś na O. sadził pokrojone kawałki ziemniaków z oczkiem.
Wtedy z jednego można mieć kilka.
popcorn 11:05, 31 mar 2021

Też widziałam sadzenie pokrojonych ziemniaków. W sumie w kompoście rosły mi ziemniaki które wykiełkowały z samych obierek... wszystko jest możliwe

Targowisko... u nas nie ma a u moich Rodziców zamknięte, znowu... na cztery spusty.
Albo internet albo trzeba się smakiem obejść