Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :)

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :)

hankaandrus_44 12:11, 31 mar 2021

Można ale musi być dużo oczek, rodzice dzielili ziemniaka na połowę. Na Syberii sadzą ziemniaki okrojone w połowie czyli na obwodzie wycięty rowek. Ja tak nie próbowałam.
popcorn 13:26, 31 mar 2021

Myślę że jak się ma wystarczająco sadzeniaków to nie ma co kroić, zawsze to świeża rana i zaproszenie dla drobnoustrojów?

Piękna pogoda dziś, cieszę się patrząc na krokusy, choć jak jest tak ciepło to pewnie po nich

Zamówiłam sobie ranników, pani mi je wykopała dziś, mam nadzieję przyjdą przed świętami. Poprosiłam o kępki z ziemią, więc mam nadzieję przetrwają w przesyłce

Przyszła paleta ziemi, będziemy mieli co robić po pracy myślę że wysadzę reszte papryki, te od paru dni w igloo radzą sobie doskonale.Minusów w prognozie nie widzę, a jak będą to się paprykę nakryje choćby folią bąbelkową? Czy nie ryzykowac? Waham się, głupio byłoby załatwić kwitnące sadzonki...

Posadziłam morwę spirata, polowałam na drzewko podpatrzone u Agani, przyszło mini mini jak to zakupy w internetach, no ale urośnie... czekam na te pofalowane gałęzie i mega wielkie zielone błyszczące liście Posadizłam przy domu przesadzając wczesniej przycięte budleje. Potem to wszystko podleję jeszcze.

Nie mam miejsca na trzy drzewka owocowe, orzech włoski, czereśnię i gruszę japońską heh... gdzie to posadzić...
chyba że w donicach i niech czekają na nową działkę
Anda 14:55, 31 mar 2021

Śliczna ta morwa. Bardzo lubię morwy, jako drzewa. Mają śliczny pokrój i liście. Znoszą upał i suszę. Mam Morus kagayamae i też nie ma owoców, to jedyny minus
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
popcorn 15:04, 31 mar 2021

Wygooglałam, cudo!

Miałam morus alba pendula w poprzednim ogrodzie, super była, tylko owoce mnie wnerwiały a i tak ich nie jedliśmy. Liście wielkie, błyszczące, ciemnozielone, a ta spirata ma do tego pokręcone gałązie. Zobaczymy mam nadzieję będzie szybko rosła

pozdrawiam Ewo!
Sonka 20:19, 31 mar 2021

Karola, ziemniak jak duzy to przekrój, bez obaw, tylko oczka muszą być, jak pamiętam z dzieciństwa tak babcia kroiła, rodzice i ja, jak sadziłam, ale już ziemniaków nie sadzę.Żadne choroby, od wieków tak się postępowało.Zresztą moja pierwsza szkoła to technikum rolnicze i z tego co pamiętam też o tym była mowa.
Sonka 20:27, 31 mar 2021

Sieczkarnię też mieliśmy i chyba stoi w stodole, dobry pomysł na miskanty, ja się ich pozbyłam, zostawiłam 3 sztuki, bo ciężko z ich pielęgnacją na wiosnę. Dzisiaj sprawdzałam jak sie rozłożyły w kompostowniku ubiegłoroczne, nie rozłożyły się.
Marlenaa 20:50, 31 mar 2021

Dziadek mi mówił, że po wojnie sadzenie ziemniaków z obierek było czymś normalnym.
Agatorek 21:13, 31 mar 2021

Też sobie wygooglałam . Fajna ta spirata!
popcorn 21:42, 31 mar 2021

Spirata blisko domu, może nie urośnie taka duża jak w google haha

Jak dobrze że możemy sobie pozwolić na sadzenie całych ziemniaków

Miskantowa słoma to masakra. Niestety stety mam dużo miskantów i będę miała więcej buahaha jak urosną i będzie co dzielić

Padam na twarz. Budleje przesadzone i podlane. Nowe drzewka w doniczkach. Nadal mam do rozgarnięcia wiórki. Może jutro?

Miłego wieczoru!
popcorn 06:45, 01 kwi 2021

Bób W igloo

Sałata

Brokuły i inne kapusty

Mizuna

Miłego dnia!