Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :)

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :)

nyna76 17:29, 01 maj 2021

Hej Karola, dzieliłaś kukliki, czy rosną sobie nie dzielone?

Kupiłam 1 szt bo więcej nie było i się zastanawiam co zrobić.
Dzielić teraz kiedy ma pąki , po kwitnieniu, czy w kwietniu przyszłego roku?
popcorn 18:08, 01 maj 2021

Też miałam rękawiczki Buahaha

Posadź niech rośnie, Ania. Jak zakwitnie może się wysieje. Podzielić zawsze zdążysz. W drugiej części lata albo bliżej jesieni albo za rok jak posadzisz w dobrej ziemi to będzie cztery razy większy

Kilka godzin pielenia, trzy taczki z górką. Kury się cieszą, ja też bo zielska mniej dookoła domu. Moje plecy mniej.

Na dziś fajrant, myślę.

Jutro wysadzę kukurydzę. Wczoraj sadziłam papryki i pomidory w igloo. Powinno być ok

Mam jeszcze parę papryk i pomidorów do posadzenia w gruncie, ale z tym poczekam chyba jeszcze...

Zdjęłam czarną szmatę zza rabaty wzdłuż ogrodzenia. Położyłam ją na ścieżce która mi ciągle zarasta chwastami. Chciałabym te wiórki wtedy pomogłyby i chwasty tak bardzo by nie rosły.
Tam gdzie była włóknina zamierzam posiać werbenę. Nie mam już zbyt dużo nasion ale pewnie i tak wystarczy. Przed domem kiełkuje, tam gdzie był werbenowy las. Ale wątpię że się przebije przez 10 cm wiórków drewnianych? Zastanawiam się czy nie poodsuwać ich trochę odsłaniając grunt żeby wykiełkowała? Wszystkie inne chwasty też wykiełkują wtedy buahaha więc chyba nie. Stara werbena w większości zgniła, buuuu. Była ostra zima a ta glina i ilość wody nie pomaga.

Buziaki!
Johanka77 20:40, 01 maj 2021

Ja dostałam rok temu. werbenę od Gochny, ale. nie mając doświadczenia, w tym roku. wypieliłam siewki
popcorn 20:58, 01 maj 2021

Siewki są malutkie i jest ich mnóstwo. Pewnie jeszcze się pojawią

Zastanawiam się czy wykiełkuje szybko, byłoby fajnie

Pozdrawiam!
Johanka77 21:03, 01 maj 2021

Wiesz, ale. ja wypieliłam na stipowisku, a potem poszła tektura i żwirek.
sylwia_slomc... 21:08, 01 maj 2021

Karola a może ona ma pasożyty skoro nie rośnie, trzeba by ją odrobaczyć i na kokcydiozę coś podać pewnie też.
Mirka 21:10, 01 maj 2021

U mnie siewek Werbeny jeszcze nie widziałam a jak znajduję to daleko od mamusi.
Asia musisz wypatrywać w innych miejscach ogrodu na pewno gdzieś ci się wysieje.
popcorn 09:05, 02 maj 2021

Tektura i żwirek raczej zahamuje wzrost wszystkiego haha

Sylwia niestety długi weekend, mogłam wygospodarować chwilę we czwartek, w piątek nasz lokalny wet pracował pół dnia buu. Witaminy dla kur mam, we wtorek załatwię doksycyklinę i coś na pasożyty. Pozostałe dwa kurczaki radzą sobie bardzo dobrze.

Oj to prawda, werbena sieje się niesamowicie. Niemniej zastanawiam się czy przebije się przez 10 cm wiórków. Wątpię jakoś. Chyba że stare sadzonki odbiją...

Ale pogoda buuuu leje. Raczej w ogrodzie dziś nic nie zrobię. Cieszę się że to co miałam do posadzenia już rośnie.

Mam jeszcze dwie gaury w doniczkach, grujecznik a do posadzenia miejsce judaszowca który raczej nie przetrwał zimy. Padł mi też dereń kousa buuuu

We wtorek skoczę też po jakiś granulowany nawóz, żeby roślinom dać kopa... Zależy mi żeby hortensje urosły tworząc żywopłot. I drzewa żeby doczekać się jakiegoś cienia.

Miłego dnia!
Johanka77 09:45, 02 maj 2021

Dobra, posadzę nową
popcorn 10:11, 02 maj 2021

Posieję dziś nasiona werbeny. W igloo przyjemne 12 stopni. Ogórki wykiełkowały, mam chyba 5 różnych rodzajów buahaha.

Lało całą noc. Pewnie dziś będzie zbyt mokro żeby cokolwiek robić. Może to wszystko obeschnie. Do jutra? Pewnie nie bo w nocy ma znowu padać heh

Miłego dnia!