Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :)

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :)

popcorn 08:28, 30 kwi 2021

Magda mam mieszane uczucia, już tydzień ją mamy, a ja nie mogę zdecydować czy przeżyje czy nie bardzo... trochę poskubie i głowa jej opada i śpi. I mogłaby żyć w tym pudełku. Pozostałe dwie obeszły cały wybieg wczoraj, kilka razy, zanim ona wyściubiła nos z kurnika. A potem siedziała tuż obok, większą część dnia, jak ją zaniosłam z powrotem żeby jednak się itegrowała z pozostałymi. Wieczorem jednek ją dziubały, stare kury i kogut odganiają młode i tak, a ta się nie umie bronić ani nie ma siły uciekać... stąd wylądowała w domu. Przynajmniej ma cisze i spokój i jedzenia jej nikt nie kradnie. Zobaczymy jak z nią będzie.

Zrębi niestety nie przyjechały wczoraj, gość zadzwoinł że mu przykro ale właściciel posesji którą sprzątali zdecydował jednak że te zrębki mu sie przydadzą. Gość też niezadowolony bo nie zarobi dodatkowo. Ma o mnie pamiętać następnym razem w okolicy. Zobaczymy. Przydałoby mi się czymś wyłożyć rabaty te oplewione, zanim znowu zarosną...

Padało w nocy. Kończę pracę, jadę do Agi Abiko, może jakąś szkółkę odwiedzą w okolicy, plus odbiór paszportu w Krakowie, no i zakupy spożywcze. I zaczynamy weekend, jupi!

Buziaki Beatko!
inka74 08:43, 30 kwi 2021

Sylvatika napisał(a)

Dołączę sie do dyskusji o ciemiernikach - ja dzieliłam swój kilkuletni 2 razy razy i nie było problemu- rośnie u mojej mamy i kwitnie, ale fakt, że to był już duży stary egzemplarz.
Dodatkowo - miałam takie białe - zostawiłam kwiaty na lato - w tym roku mam mnóstwo siewek. Posadzę w małe doniczki i zobaczymy co z nich wyrośnie.

Młode pewnie trudno dzielić - ten był dzielony

odmiany niestety nie znam
pzdr
Sylvatika
oooo, ja też takiego dokładnie podzieliłam - to odmiana Pink Frost. Przynajmniej moja. Na razie wszystkie 3 sadzonki (duża, średnia i mikra) wykazują oznaki życia choć całość jest z lekka zmaltretowana. No zobaczymy za rok. Ja z doświadczenia wiem, że nawet czasami, jak ciemiernik prawie zniknie z powierzchni ziemi (zmarzną mu kwiaty, liście) to potrafi się bardzo ładnie odrodzić od korzeni. Także na razie jestem dobrej myśli. Szczególnie, że widzę że takich wariatek ogrodowych, które eksperymenty robią mimo ogólnych zaleceń na niedzielenie, jest jednak więcej i z powodzeniem wychodzi
popcorn 09:01, 30 kwi 2021

haha

dobrze wiedzieć!

następnej zimy nie będę kupować ciemiernikow, co z tego że ładne od Zymona, jak po miesiącu w domu miały mszyce i były tak osłabione że dwóm powychodziły liście i w zasadzie bryłę sadizłam... jeden odżywa, drugi zobaczymy... te sprzed dwóch lat rosną doskonale, ale wtedy zimy nie było i kupione w lutym mogłam od razu posadzić...

fajnie że mamy forum, fajnie wymienić się doświadczeniami

miłego dnia!
nicol21 14:00, 30 kwi 2021

Karola, a czy kurka dostaje jakies leki? Z tego co wiem to lepiej przedzwonic do veta i zapytac co jej trzeba dac. Mama doswiadoczny rolnik a zawsze dzwoni do vet'a. Przez dluzszy czas bym jej nie dawała do reszty kur żeby nie pozarażać tamtych.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
popcorn 14:36, 30 kwi 2021

Wydaje mi się że ona nie jest chora. Straciła trochę piór ale porusza się normalnie. Jest zestresowana, mała i leniwa haha ale masz rację. Wstąpię do beta po drodze mam. Buźki
popcorn 21:05, 30 kwi 2021

Kasya 21:22, 30 kwi 2021

Same śliczne kwiatuchy
Juzia 14:24, 01 maj 2021

Leniwa kura domowa?
popcorn 16:50, 01 maj 2021

Nie wiem co z nią jest. Siedzi, czasem się gdzieś przejdzie. Je. Wydała. Nie rośnie w przeciwieństwie do pozostałych.... Hmmm

Agatorek 17:27, 01 maj 2021

Ja miałam wczoraj podobne, jak zbierałam ziemię z kretowisk (robiłam to w rękawiczkach, ale się lekko poprzecierały )