Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :)

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :)

Katte 21:48, 10 maj 2021

Tych szparagów to Ci zazdroszczę ślinka cieknie...Muszę gdzieś nabyć karpy.

popcorn 22:00, 10 maj 2021

Kasia kup koniecznie.

Te najstarsze mam z nasion, da się! Siej niech już rosną. A karpy z benexa i alledrogo
AniazUroczyska 01:55, 11 maj 2021

popcorn napisał(a)

Te najstarsze mam z nasion, da się! Siej niech już rosną. A karpy z benexa i alledrogo

To kiedy siałaś te szparagi ,że już masz takie zbiory? Jak długo one rosną? Piwonie- też w tamtym roku kupowałam te z Lidla, u mnie niestety wszystkie padły. Ktoś ma podobne doświadczenia?
popcorn 06:02, 11 maj 2021

Te najstarsze z nasion mają jakieś 8-9 lat haha
Oczywiście najlepiej kupić karpy ale wtedy były jedynie za granicą. nasiona kiełkowały szybko, takie trawki chucherka były na początku ale bardzo szybko zmężniały, sama byłam zaskoczona. Lubiły gliniasty piasek na poprzedniej działce, tu gorzej no ale może coś urośnie?

Piwonie drzewiaste były dostępne holenderskie, i prosto ze szklarni, a z tym wiadomo niekoniecznie jest super w terminie późniejszym... No i była susza u nas, latałam podlewałam ale od razu jedną słońce spaliło, druga nie wyszła po zimie. Może ją coś zjadło albo zmarzła?

Pozdrawiam miłego dnia!
Magda70 09:24, 11 maj 2021

AniazUroczyska napisał(a)

To kiedy siałaś te szparagi ,że już masz takie zbiory? Jak długo one rosną? Piwonie- też w tamtym roku kupowałam te z Lidla, u mnie niestety wszystkie padły. Ktoś ma podobne doświadczenia?

No to ja chyba miałam szczęście bo mi wszystkie rosną
tuAnna 09:45, 11 maj 2021

Ja także dzięki Wam kupiłam ostatnią bardzo rachityczna piwonię w L i o dziwo przetrwała zimę. Co będzie dalej zobaczymy ?
Mgduska 09:52, 11 maj 2021

Opuchlaki niestety kochają liście rododendronów, u mnie żrą za to bergenie...

Piwonia drzewiasta jest dla mnie zagadką - ja kupowałam kwitnącą, ale na kwiaty w ogrodzie musiałam czekać kilka lat. Za to teraz widzę, że ma pąki - czyli jak już się zadomowi, to kwitnie Wiesz, że te akurat sadzi się głęboko?
popcorn 09:54, 11 maj 2021

Wiem że sadzi się głęboko, swoje posadizłam pod kątem. Jedna ma teraz dwie łodygi, cholera wie jak to będzie wyglądać za parę lat

Albo im pasuje miejsce albo nie, myślę że to jedna z tych bardziej kapryśnych roślin. Mojej jedyne dwa listki przypaliło słońce rok temu i po prostu padła, nie odbiła. Drugą pewnie coś zjadło, pogrzebię tam czy cokolwiek w ziemi zostało...

Abiko ma wypasioną i wielką piwonię drzewiastą, będzie cudna jak zakwitnie, prawie mojego wzrostu i ma chyba 4 czy 5 lat? Szok.

Czekam aż moje zaczną rosnąć
Basilikum 14:01, 11 maj 2021

ja mam jedna z Lidla i ladnie rosniei jeszcze jedna z Aldiego na wyprzedazy za 1€ kupilam i potrzebowala z 3 lata zanimmasy nabrala ale to moja najsliczniejsza piwonia.
popcorn 14:11, 11 maj 2021

Super!