Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :)

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :)

Gosiek33 11:37, 07 cze 2021

Ależ okazałe okazy kamczackiej

Czekam by moje tak dojrzały
Mirka 11:49, 07 cze 2021

Też mam kamczackie krzaki wielkie a owoce małe i kwaśne. A twoje jaki mają smak?
popcorn 11:52, 07 cze 2021

Mam z pięć rożnych odmian, w ubiegłym roku kupiłam jakieś wyfikane kanadyjskie. Ale malutkie były, teraz dużo zielonego puściły ale owoców zero.

Te rosyjsko brzmiące kwaśne, ale nie narzekam, posadizłam w różnych częściach ogrodu i w pełnym słońcu i półcieniu, będę obserwować czy jest różnica w smaku. Wymieszane z truskawkami z cukrem (kroję, sypię cukier i zostawiam na noc żeby puściły sok) sa przepyszne!!
Mirka 11:57, 07 cze 2021

popcorn napisał(a)
Mam z pięć rożnych odmian, w ubiegłym roku kupiłam jakieś wyfikane kanadyjskie. Ale malutkie były, teraz dużo zielonego puściły ale owoców zero.

Te rosyjsko brzmiące kwaśne, ale nie narzekam, posadizłam w różnych częściach ogrodu i w pełnym słońcu i półcieniu, będę obserwować czy jest różnica w smaku. Wymieszane z truskawkami z cukrem (kroję, sypię cukier i zostawiam na noc żeby puściły sok) sa przepyszne!!

Ok rozumiem Ale jak je nawozisz bo ja nawozem do borówek. A i tak małe owoce są.
popcorn 12:01, 07 cze 2021

Nie nawożę wcale sadziłam dopiero rok temu, w dołki z obornikiem końskim. Czekam aż urosną Wielkośc owoców zależy od odmiany. Taki wielki krzak z mini owocami miałam na poprzedniej działce i go tam zostawiłam, niby szkoda mi byo ale dwóch godzin na zebranie miseczki owoców mi szkoda było
Basilikum 12:06, 07 cze 2021

ja mam 4 krzaczki i jeden ma takie wielkie owoce, takie bardziej okragle. W samku tez sa rozne troche. Jeden musze przesadzic, bo im tam za cisno sie zrobilo
nicol21 12:23, 07 cze 2021

Karola u Ciebei to wszystko jakoś szybko rośnie, ma super ciepło mimo ze to chyba już przedgórze....

Co robisz z nasionami łubinów?! Bo jak nic to ja bym chętnie przygarnęła Za znaczki oddam oczywiście .
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
popcorn 12:29, 07 cze 2021

Te jagody z większymi owocami może rozmnożę, jak się uda, jeszcze nie próbowałam, poki co to małe krzaczki kupowane i sadzone rok teu... czekam aż urosną, mam ze 20 na bank buahahaha

Ewelina nic nie robię, ścinam zanim się rozsieją Jak chcesz to zbiorę i wyślę nie ma problemu
To stok nachylony na południe, krzaki rosną staram się osłaniać przynajmniej warzywnik od wiatru. Jak się słońce oprze to potrafi się zrobić gorąco...
tulucy 12:47, 07 cze 2021

Ja moich młodych wieczorem zapiszę. Bo podobno niektóre kraje będą wpuszczały tylko zaszczepione dzieci. Nie wiem dokładnie o co chodzi. Ale że mają z dziadkami jechać do Francji, to dla świętego spokoju. Skoro można już 12 latki, to zapisujemy.

Edit. Uzupełnienie. Dodzwoniłam się na infolinię, dzieci mają termin na środę, w punkcie u nas w gminie.
Gocha 13:27, 07 cze 2021

Karola ja mam sporo krzaków jagody kamczackiej chyba około 15 szt. i różnych odmian- nie pamiętam niestety jakie. Wprawdzie kupowałam w szkółce znajomych ale nie zapamiętałam. Wiem tylko że wybierali mi dobre odmiany. Przede wszystkim takie które tak łatwo nie oblatują. Różne odmiany po to żeby były dla siebie dobrymi zapylaczami i żeby nie wszystkie na raz dojrzały. Nie wszyscy lubią owoce jagody bo sa kwaskowate- ja takie lubię a połączone z truskawkami na pewno sa super. Mam jedną odmianę tylko niestety ona mniej przyrasta, której owoce są słodkie- naprawdę są pyszne. Leningradskij Velikan. Ale doczytałam że bardzo ważne jest żeby dobrać do niej dobrą inną odmianę w sąsiedztwie. Aby uzyskać większe zbiory należy posadzić w pobliżu kilka innych odmian celem zapylenia krzyżowego. Najlepsze zapylacze dla 'Leningradskij Velikan' to odmiany: 'Morena', 'Nimfa', oraz 'Honeybee'. Ja takich nie mam ale muszę troszkę bardziej się tym zainteresować bo smak owoców tej odmiany jest super.