Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :)

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :)

popcorn 13:22, 06 cze 2021

Rany Sylwia przykro mi!

Myślę że jedyny sposób to zaznaczyć gdzie zalewa i nic nie robić w tym miejscu, bo prędzej raczej niż później stanie się to samo

Opryskaliśmy bukszpany, czereśnię i pomidory w igloo bo miały mszycę. Bukszpany zapobiegliwie, ćmy nie widziałam a rośliny wyglądają zdrowo, póki co, no ale...

Fajnie wszystko rośnie. Wypadałoby podlewać znowu ale woda w zbiorniku na deszczówkę znika w tempie wykładniczym. Zostały dwa zbiorniki po 1000 litrów. Czekamy na deszcz. Mają być burze, z dwojga złego wolę suszę bo ale nie mam nic do gadania przecież...

Czereśnie zaczynają dojrzewać, chyba wyjmiemy dużą drabinę żeby dostać się wyżej na drzewo. W ubiegłym roku niby owoce były, alena czubku, aza chwilę nie było bo szpaki...

Nie są to najlepsze czereśnie na świecie,ale lepszy rydz niż nic. Wczesne i wodniste.

Posadziłam wisterię obok zbiorników na wodę, liczę że obrośnie. Jak się dorobimy pergoli kupię kolejną. Czyli plan na nie wiadomo kiedy.
Posiałam ostatnie opakowanie fasoli tycznej jakie miałam. Z poprzednich dwóch jest jedna roślina buahaha. Uroki mojej cudownej zlewnej gliny...

Część fasoli karłowej chce się piąć... Dziwne
Do ogarnięcia nadal trzy wyspy chwastów w warzywniku. Jakoś nie mogę tam dojść. A teraz jest gorąco. Może bliżej wieczora
beta 17:08, 06 cze 2021

popcorn napisał(a)
Otwarte w ciągu dnia

Warzywka i jajka pojechały do Krakowa

Na targ?
Pozdrawiam Karola
popcorn 17:40, 06 cze 2021

Haha nie, dla rodziny.

Cieszę się bo wycięłam chwasty z trzech kęp w warzywniku. Pod rabarbarem i między ubiegłorocznym czosnkiem którego nie wykopałam. Wyszedł wczesną wiosną i go zostawiłam i zarósł trawą i chwastami. Teraz jak popada wybiorę się tam ponownie z widłami rozprawić z korzeniami. I będę miała miejsce na brokuły gałązkowe może tym razem się uda i nie zakwitną po kilku tygodniach
Powinny wyrosnąć jak brukselka i wytworzyć brokuły następnej wiosny. Póki co wydaje mi się że mamy zbyt duże wahania temperatury. Ale może jak będę je często podlewać?

Pozdrawiam
Kasya 18:16, 06 cze 2021

Posialam drugi raz buraki, brukselkę ogórki i fasolkę
Wychodzą pojedyncze sztuki
popcorn 18:38, 06 cze 2021

Z brukselką dałam sobie spokój w tym roku, nadprodukcja ubiegłoroczna sprawiła że długo jej nie tknę a kurczaki wolą jarmuż, więc posieję go trochę jeszcze drugą partię zjadły ślimaki.

Sieję wszystko i pikuję do paletek rozsadowych, bo w gruncie miałam marne wyniki. Marchwi i pietruszki w tym roku nie będzie heh. No trudno.

Pozdrawiam
Katte 18:57, 06 cze 2021

Hej, macham!
Szkoda ze koniec długiego weekendu
Jeacze by coś grzebnął a tu jutro praca .
Multipaletki tylko !
Potem nawet roślinki lepiej się przyjmują i rosną.
Brukselki nie lubię, nie przpadam .
Jarmuż pierwszy raz , mam ochotę spróbować smoothie
popcorn 07:26, 07 cze 2021

Szkoda że koniec weekendu, te cztery dni to zawsze coś Pozwoliły odetchnąć, pozałatwiać parę spraw, odpocząć i pogrzebać trochę w ogrodzie woda nam sie prawie skończyła w zbiorniku podziemnym zbierającym deszczówkę z dachów, dawno nie padało i się nie uzupełniło. Multipaletki to świetny wynalazek, połowy warzyw bym nie miała na tej ziemi tutaj. Jarmuż u nas głównie kury jadły ale czasem udało mi się przemycić garść liści w leczo czy gulaszu i nikt nie zauważył
Smoothie z jarmużem smakuje jak zmiksowane błotko

pozdrawiam miłego dnia!
Johanka77 09:21, 07 cze 2021

Moje piwonie jeszcze w pąkach.
Ale to dobrze,bo rok temu nawet pąków nie było
popcorn 09:36, 07 cze 2021

Moje powoli powoli startują

Ale to wszystko zależy od odmiany, jak wracaliśmy wczoraj z Kryspinowa mijaliśmy szpalery w pełnym rozkwicie w niektórych ogrodach

Zapłaciłam za Grecję, na to wygląda że lecimy!
Johanka77 09:51, 07 cze 2021

Piękne!
Ja mam Sarah Bernard i Shirley Temple, sadzone w ubiegłym roku.