Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród bez reguł

Ogród bez reguł

sarenka 11:17, 25 paź 2019

deszczowymaj napisał(a)
A ja tam lubię kupować przez internety i co ciekawe zauważyłam,że wtedy mniej wydam..niż jakbym była w szkółce W internetach chyba bardziej idę na ilość..a w szkółce na jakość (wielkość) A zresztą lubię kupować takie rośliny popierdułki (to chyba jakiś fetysz?) takie chude małe badylki za parę złociszy ..

Masz sprawdzone szkółki online?
deszczowymaj 11:23, 25 paź 2019

sarenka napisał(a)

Masz sprawdzone szkółki online?

A mam niewiem czy mogę tu pisać ...hmmm ale chyba mogę

nr.1 Albamar
Podkarpackie Sady
Szkółka Konieczko i jeszcze parę innych..ale ta trójka,jak dla mnie najlepsza.Zawsze zgodność gatunkowa,ładne duże zdrowe sadzonki itd...
April 11:31, 25 paź 2019

Asiu, zrobiłam fotki tej chryzantemy Tchaikovsky, żebyś miała wyobrażenie jak teraz wygląda. Przesadzana koniec września, nie jest bardzo zwarta ale też się nie pokłada. Zmierzyłam, ma 70cm. Nie jest chora, troszkę ma podeschnięte liście dołem ale to pewnie przez głupi termin przesadzania, no i ja mam piaszczystą pustynię.
galgAsia 11:42, 25 paź 2019

Megi , przecież masz na priv szkółki Jeszcze na str. 91 napisałam - skopiuj sobie i zapisz, będziesz miała łatwiej
mikina34 11:45, 25 paź 2019

O jeny, ale piękną masz tę bordową chryzantemę
Ja kupiłam jakieś 4 lata temu dwie sadzonki na lokalnym ryneczku, dzisiaj mam tego kilka kęp, zastawiam sie właśnie czy wyciepać czy gdzieś upchać, bo koorystycznie bardzo mi odpowiada.
A skąd wiecie, ze dana chryzantema zimująca jest? Ostatnio w szkółce sie pytałam o takowe to pani mi powiedziała, że to rzadko i żeby właśnie szukać od kobity na rynku, bo te w szkółkach to tylko sezonowe... To jak to jest?
galgAsia 11:46, 25 paź 2019

Aprilku, bardzo ładna ta chryzantemka, taka... radosna jakby Dziękuję
A pod koniec października mało co nie ma żółtych liści
Słonko u mnie wyszło, ZPJ sobie o mnie przypomniała ale ja dziś pracuję do późna. Jutro i w niedzielę będę działać.
galgAsia 11:55, 25 paź 2019

mikina34 napisał(a)
O jeny, ale piękną masz tę bordową chryzantemę
Ja kupiłam jakieś 4 lata temu dwie sadzonki na lokalnym ryneczku, dzisiaj mam tego kilka kęp, zastawiam sie właśnie czy wyciepać czy gdzieś upchać, bo koorystycznie bardzo mi odpowiada.
A skąd wiecie, ze dana chryzantema zimująca jest? Ostatnio w szkółce sie pytałam o takowe to pani mi powiedziała, że to rzadko i żeby właśnie szukać od kobity na rynku, bo te w szkółkach to tylko sezonowe... To jak to jest?

Monia, no ja zrobiłam próbę biologiczną - zostawiłam w doniczce w ogrodzie na zimę. Przeżyły wszystkie trzy i są teraz pięknie zapączkowane, zaczynają kwitnąć.
Znalazłam też sklepy w necie 1 i 2. Może warto tam spróbować.
W szkółkach pewnie najwięcej sezonowych.
Te zimujące były od zawsze w naszych ogrodach, nazywane dąbkami lub grudnikami - bo potrafią przecież i do grudnia tłoczyć. A czemu chcesz wyciepać te swoje? skoro kolor Ci odpowiada, to je upychaj, upychaj...
mikina34 12:05, 25 paź 2019

galgAsia napisał(a)

Monia, no ja zrobiłam próbę biologiczną - zostawiłam w doniczce w ogrodzie na zimę. Przeżyły wszystkie trzy i są teraz pięknie zapączkowane, zaczynają kwitnąć.
Znalazłam też sklepy w necie 1 i 2. Może warto tam spróbować.
W szkółkach pewnie najwięcej sezonowych.
Te zimujące były od zawsze w naszych ogrodach, nazywane dąbkami lub grudnikami - bo potrafią przecież i do grudnia tłoczyć. A czemu chcesz wyciepać te swoje? skoro kolor Ci odpowiada, to je upychaj, upychaj...

Za dużo miejsca mi zajmują, w sumie to jakby ktoś chciał to mogę sie podzielić
Ja taka metodą prób nabyłam 5szt, z w zeszłym roku i ostały sie jeno doniczki
Moje takie som - potem usunę

galgAsia 12:14, 25 paź 2019

Nie usuwaj - u mnie chryzantemy są baaardzo mile widziane Dziewczyna z chryzantemami to ja.
Ja kupiłam swoje, bo kolor rzucił mnie na kolana, no i różny kształt kwiatów przy tym. Nie miałam nic do stracenia - więc zyskałam. Trzecią Mama mi oddała z tarasu. A w tym roku nie widziałam takich ładnych... Więc moja radość tym większa
Gosiek33 12:50, 25 paź 2019

W sklepie internetowym szukam perełek, robię fotkę telefonem i ewentualnie szukam w realu..

Takie chryzantemki w typie Tchaikovsky kupowałam w październiku, żadna nie przetrwała