Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród bez reguł

Ogród bez reguł

galgAsia 13:01, 25 paź 2019

No patrz, a ta mojej sąsiadki pod blokiem bez żadnych udogodnień ma się dobrze, a nawet bardzo. Pewnie też ma znaczenie, jaka zima była - u mnie mokra dosyć, z dużą ilością deszczu, mało śniegu, ale i mało mrozu - taka trochę angielska. Być może warto okrywać choinką przed suchymi mrozami

galgAsia 13:09, 25 paź 2019

Mam zagwozdkę. Walczę z miejscem pod żywopłot. Teren nierówny - na szerokości 150cm różnica poziomów to 20cm. 1,5m od siatki 2 skrzynie. Muszę dosypać ziemi, ale nie wyrównam tej różnicy, bo będzie się przesypywać na sąsiednią działkę.
Pomysł mam taki: równolegle do siatki, przy skrzyniach "ścieżka" z płytek chodnikowych o szer. 40cm. Zaraz za płytkami stopień wys. 10cm (jeszcze nie wiem, jak to zrobię, w sensie - deska, blacha, krawężnik). I pozostałe 10cm z różnicy wysokości łagodnie zniweluję, dodając ziemi.
Czy ktoś to "widzi"? Czy to ma sens? Jak będę mogła, narysuję jakiś szkic sytuacyjny, ale to nie wcześniej niż wieczorem.
Toszka 13:15, 25 paź 2019

Krzaczorki urosną to ta różnica zatrze się. Po co sobie życie utrudniać?
sarenka 13:57, 25 paź 2019

deszczowymaj napisał(a)

A mam niewiem czy mogę tu pisać ...hmmm ale chyba mogę

nr.1 Albamar
Podkarpackie Sady
Szkółka Konieczko i jeszcze parę innych..ale ta trójka,jak dla mnie najlepsza.Zawsze zgodność gatunkowa,ładne duże zdrowe sadzonki itd...

Znam je,ale nic jeszcze tam nie zamawiałam

galgAsia napisał(a)
Megi , przecież masz na priv szkółki Jeszcze na str. 91 napisałam - skopiuj sobie i zapisz, będziesz miała łatwiej

Asiu, mam je zapisane, ale zawsze dobrze jest się dowiedzieć o kolejnych.niestety nie ma w tych szkółkach to czego szukam.
mrokasia 14:02, 25 paź 2019

Asia, a ta różnica poziomów to jak idzie? Przy siatce jest wyżej czy niżej niż z przodu rabaty? Teren wznosi się czy opada? I jeszcze te skrzynie 1,5m od siatki... A co ma być pomiędzy nimi a siatką? Chyba rysunek niezbędny bo z opisu nic nie kumam...
sarenka 14:05, 25 paź 2019

Gosiek33 napisał(a)
W sklepie internetowym szukam perełek, robię fotkę telefonem i ewentualnie szukam w realu..

Też tak robię, a wtedy okazuje się, że stacjonarnie to niemaja na stanie tych roślin
galgAsia 14:34, 25 paź 2019

mrokasia napisał(a)
Asia, a ta różnica poziomów to jak idzie? Przy siatce jest wyżej czy niżej niż z przodu rabaty? Teren wznosi się czy opada? I jeszcze te skrzynie 1,5m od siatki... A co ma być pomiędzy nimi a siatką? Chyba rysunek niezbędny bo z opisu nic nie kumam...

Przy siatce niżej niż przy skrzynkach - tam ma być żywopłot.
mrokasia 14:40, 25 paź 2019

galgAsia napisał(a)

Przy siatce niżej niż przy skrzynkach - tam ma być żywopłot.

Aaaa . Ja bym chyba nie kombinowała. Jak Toszka napisała - żywopłot zasłoni tę nierówność.
galgAsia 14:47, 25 paź 2019

Kofffam Was
Dorii 15:05, 25 paź 2019

Ja lokalnie nie lubię bo w szkółkach w których bywam nic nie ma a rośliny w takim stanie że nie zachęcają a do tego ceny ech. a w internetowych wszystko jest i do tego można poczytać co lubi daną roślinka i nikt mi na ręce nie patrzy.

Pani w kwiaciarni w której kupowałam chryzantemy mówiła że ma sprawdzonego dostawcę który choduje je na polu a nie w szklarni. Podobno te szklarniowe po przymrozkach padają.