Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród bez reguł

Ogród bez reguł

Magara 22:56, 26 lut 2022

galgAsia napisał(a)

Ostatnio oprócz porządkowania rabat, walczę z kompostem, co jest naturalnym następstwem. Zaczęłam opróżniać jedną komorę i uprzątnięte rabaty ściółkować kompostem.

A to nie za szybko Asia ten kompost na rabaty? Z podcastów Naturalnie o Ogrodach mam wbite, że za szybko dany kompost zamyka zimno w glebie
Chociaż... U Ciebie już chyba nie jest tak zimno Masz czym nacieszyć oczy
Basieksp 23:00, 26 lut 2022

Magara napisał(a)

A to nie za szybko Asia ten kompost na rabaty? Z podcastów Naturalnie o Ogrodach mam wbite, że za szybko dany kompost zamyka zimno w glebie
Chociaż... U Ciebie już chyba nie jest tak zimno Masz czym nacieszyć oczy

A widzisz, dobrze, że o tym piszesz, poczytam sobie o tym, bo czytając wpis Asi, też chciałam ruszyć z kompostem, a u nas raczej chłodniej jest narazie
galgAsia 23:01, 26 lut 2022

No właśnie, sądząc po ilości kolorowego i zielonego na rabatach, nie jest już zimno
W zasadzie wszystko już ruszyło, gdzie nie spojrzeć młode kiełki
Magara 23:16, 26 lut 2022

No tak Ja kompost póki co zwożę Wygodniej by było go teraz dać na rabaty póki jeszcze wszystko siedzi w ziemi, ale cierpliwie poczekam jeszcze dobry miesiąc, w lecie będę znowu zwozić i uzupełniać
Kokesz 08:47, 27 lut 2022

Hmmm...Też miałam zamiar dać kompost do warzywnika...
A jak teraz wysypałam na rabaty warstwę zrębków po cięciu krzewów to też zatrzymuję zimno w glebie?
Wstawiłam u siebie pytanie czy te zrębki posypać jakim nawozem azotowym, może ktoś podpowie?
Wiolka5_7 09:03, 27 lut 2022

Kokesz napisał(a)
A jak teraz wysypałam na rabaty warstwę zrębków po cięciu krzewów to też zatrzymuję zimno w glebie?
Wstawiłam u siebie pytanie czy te zrębki posypać jakim nawozem azotowym, może ktoś podpowie?

Podpytaj Hani o te zrębki,bo ona u siebie sypie co roku
Anda 09:33, 27 lut 2022

Kokesz napisał(a)

Masz wszystko na słońcu i nie masz ciężkiej gleby, więc spokojnie możesz sypać kompost

Nieprzekompostowana zrębki bedą się kompostować na rabacie. Mikroorganizmy, które się tym zajmują potrzebują do tej czynności azotu. Tego azotu zabraknie wtedy roślinom do wzrostu. Dlatego przed wysypaniem zrębek powinnaś była obsypać ziemię wiórkami rogowymi albo innym nawozem azotowym. Teraz możesz nimi posypać zrębki i je dobrze przemieszać, tak żeby miały dostęp do gleby. Nawozy mineralne są dostępne (w przeciwieństwie do nawozów organicznych jak wiórki) od razu i się szybko wypłukują, więc musiałabyś dostarczać ich częściej. Lepsza byłaby gnojówka z pokrzyw
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
galgAsia 11:23, 27 lut 2022

Dziewczyny
Zrębki zazwyczaj zlewam mocznikiem i - tak jak sugeruje Ewa - gnojówką z pokrzyw. Bardzo fajnie się kompostują.
Ja na razie daję kompost na rabaty bylinowe. Do warzywnika też dam, ale później. Chcąc nie chcąc, muszę opróżnić jedną komorę kompostownika, bo uzbierało się sporo resztek do kompostowania. W zasadzie niczego nie nie oddaję na bio, odpadki mam z dwóch ogrodów i dwóch kuchni, więc przerób w kompostowniku musi być szybki. Jak tylko pokażą się pokrzywy, nastawiam gnojówkę i zużywam ją głównie na polewanie kompostu. I mam fajną stertę liści posiekanych kosiarką do trawy zmieszaną z popiołem z kominka. Zaczęłam liście przerzucać do kompostowników - wiecie, ile tam jest dżdżownic??? aż się roi od nich
galgAsia 11:27, 27 lut 2022

Dziś nad ranem przymroziło. Gęsta mgła, choć oko wykol, i wszystko oszronione. Ale nie było źle, żadnych strat w ogrodzie nie odnotowałam. Póki co, jest bardzo zimno i nieprzyjemnie, może później wybiorę się do ogrodu.
Miłej, spokojnej niedzieli życzę wszystkim

Judith 12:06, 27 lut 2022

Dzień dobry, Galgasiu, przychodzę od Magary. Przyszłam, patrzę i czytam i nie wiem - jak to możliwe, ze dotychczas do Ciebie nie trafiłam?? Choć murek skądś mi sie kojarzy, ale to chyba z czasów, gdy bywałam tu cichaczem i plątałam sie po forum to tu to tam .
Przejawy wiosny masz niezwykłe jak na koniec lutego - te kwitnące kaliny!! I forsycja, która już żółtość pokazuje!!