Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród bez reguł

Ogród bez reguł

Poppy 12:15, 21 lis 2019

A co robicie swoim powojnikom, ze tak pieknie rosna i kwitna? Moje nie chca za bardzo. Princess Diana padla, Jackmanii i president tez. Dlugo bym mogla wymieniac, co jeszcze. To chyba jedyne rosliny, ktorym sie u mnie nie podoba.
W sumie to daje rade tylko montana i tangucki, ale w drugim podejsciu.
A moze sadzonki kupuje za male?
Asiu, jak duze byly Twoje? i jak dlugo je masz?
galgAsia 12:40, 21 lis 2019

Poppy, moje sadziłam w 2018. Zgodnie z zaleceniami Hani - Gruszki podlałam je na wiosnę zajzajerem KMnO4 (nadmanganian potasu) + czosnek. W tym roku dosyć systematycznie robiłam opryski RT/PW. Na wiosnę dostały też kilka razy gnojówkę z pokrzywy... Więcej grzechów nie pamiętam
Sadzonki były marketowe, takie niespecjalnie wypasione. Jak się wgryzałam w warunki uprawy, to zapamiętałam, że potrzebują dobrego drenażu - poszedł na dno żwirek, keramzyt i piasek. I to wszystko chyba.
Tak wyglądały po posadzeniu

Poppy 12:48, 21 lis 2019

galgAsia napisał(a)
Poppy, moje sadziłam w 2018. Zgodnie z zaleceniami Hani - Gruszki podlałam je na wiosnę zajzajerem KMnO4 (nadmanganian potasu) + czosnek. W tym roku dosyć systematycznie robiłam opryski RT/PW. Na wiosnę dostały też kilka razy gnojówkę z pokrzywy... Więcej grzechów nie pamiętam
Sadzonki były marketowe, takie niespecjalnie wypasione. Jak się wgryzałam w warunki uprawy, to zapamiętałam, że potrzebują dobrego drenażu - poszedł na dno żwirek, keramzyt i piasek. I to wszystko chyba.
Tak wyglądały po posadzeniu

Dzieki. Wynika z tego, ze Twoje jednak byly znacznie wieksze od nowosci. Moze moje za slaby drenaz maja, chociaz dostaly zwirek i piasek.Cien maja w nozkach zapewniony. Gnojowke z pokrzyw dostaja wiosna, pozniej ta na kwitnienie, ktora uzywam do pomidorow. Herbatka tymiankowa tez robie regularnie opryski.
Nadmanganianu potasu nigdy nie uzywalam, zobacze, czy gdzies to mozna u nas dostac.
Moja szalona montana tez potrzebowala kilku lat zanim zaczela rosnac tak naprawde, wiec moze faktycznie, powinnam sprobowac z wiekszymi sadzonkami nastepnym razem

Chcialabym, zeby moje byly chociaz w polowe tak sliczne i duze jak Twoje!
galgAsia 12:55, 21 lis 2019

Och och, żem się zarumieniła w ich imieniu
U nas KMnO4 jest w aptekach w postaci malutkich fioletowych tabletek - służy m.in. do odkażania skóry
Gruszka_na_w... 17:44, 21 lis 2019

galgAsia napisał(a)

Muszę tylko dać mu lepszą podporę, bo ten obelisk, który aktualnie ma, jest zdecydowanie za niski - czupryna mu się zawinęła i zwisła w dół...

Mam ten sam problem. Na czubku robi się kołtun.
Piękne masz te powojniki.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Magleska 18:39, 21 lis 2019

Asia widoczek z czerwca przecudny
moje klematisy młodziaki ,bo jesienią sadzone -mam nadzieję ,że w przyszłym sezonie zaczną rosnąć ….
śliczne masz te obeliski i podpory dla nich

a ja już w zimowy sen zapadam -pozawieszałam karmniki i tylko tyle zrobiłam w ogrodzie
teraz biorę się za chałupę -jakieś malowanko i sprzątanie generalne zaczynam
galgAsia 20:33, 21 lis 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Mam ten sam problem. Na czubku robi się kołtun.
Piękne masz te powojniki.

Tak, kołtun to właściwe słowo Myślę dać im albo te kolumny, które kiedyś pokazywałam, albo kratkę - ona jest na tyle sztywna, ze ponoć może wystawać 30 cm ponad mur. Też mogłoby to być jakieś rozwiązanie.
Dziękuję
galgAsia 20:35, 21 lis 2019

Magleska napisał(a)
Asia widoczek z czerwca przecudny
moje klematisy młodziaki ,bo jesienią sadzone -mam nadzieję ,że w przyszłym sezonie zaczną rosnąć ….
śliczne masz te obeliski i podpory dla nich

a ja już w zimowy sen zapadam -pozawieszałam karmniki i tylko tyle zrobiłam w ogrodzie
teraz biorę się za chałupę -jakieś malowanko i sprzątanie generalne zaczynam

Madzia, bardzo Ci dziękuję Fajnie, jak ktoś docenia to co robimy
Ja też zapadam w stan zbliżony do hibernacji - listopad nie jest moim ulubionym miesiącem, o nie
Ania111 20:36, 21 lis 2019

Witam ,

Oj piękne te podpórki dla powojników ,

galgAsia 21:22, 21 lis 2019

Podpórki fajne, ale za niskie - a te kolumny można wydłużać, co jest genialnym rozwiązaniem, bo trudno przewidzieć, jaką docelową wysokość osiągnie pnącze.