Uuuch, nie dobijaj mnie z tymi farbami Ja to bym jeszcze chciała do tego muru dobrać farbę do metalu (brama) i do drewna (panele na płot i skrzynie)… To będzie dopiero jazda
To ja Ci powiem, że najważniejsze by odcienie danego koloru pasowały do siebie. Nie w sensie natężenia barwy, bo nawet fajniej wg mnie wyglądają różne gradacje, ale żeby odcienie grały. Tzn. żeby zawsze była to szarość z domieszką np. niebieskiego. Wtedy nie będą się gryźć tylko dopełniać .
Kochana, teorię to ja znam , gorzej będzie w praktyce znaleźć te odcienie... Inaczej - znaleźć też się pewnie da, tylko potem weź i kup, jak nigdzie ich nie ma... A kupować farby przez internet to jednak trochę się boję (tak, jak kupowania ubrań )
Na razie szukam ciemniejszej farby na mur
Odniosę się do palety kolorów NCS. Są tzw. zimne szarości i one przy określonym świetle dają różową lub fioletową poświatę- mają w nazwie literkę G lub B. Są też ciepłe szarości- te są bezpieczniejsze. Oznaczone są literą Y lub R. Neutralne odcienie mają literkę N. Przy sklepach budowlanych są często mieszalnie farb. Nie musisz kupować w puszce. Przygotują Ci odpowiedni zestaw wg wybranych przez Ciebie odcieni z palety kolorów.
Co do zawirowań pogodowych, to dziś widziałam pierwszą tęczę w tym roku. Bez burzy.
A jeśli chodzi o wybór farb, to ostatnio przez godzinę wybierałam beżowy - odcieni kilkadziesiąt - i weź się człowieku zdecyduj. Stanęło na łososiowym, jakkolwiek to brzmi.
Można kupi tester za 3 zł i próbować - a nuż się któryś kolor spodoba.
Tęczę też wczoraj widziałam a dzisiaj mam śnieg.
Też o mieszalniku myślałam pisząc żebyś z palety RAL coś wybrała chyba tylko mi się palety pomyliły
I na tej neutralnej szarości bym się skupiła, wtedy zawsze będzie szary a nie niebieski czy fioletowy, chyba że ci to pasuje.