Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród bez reguł

Ogród bez reguł

galgAsia 19:47, 10 lut 2020

April napisał(a)
Już wylazłam spod stołu. A jak wychodziłam z pracy to nawet słoneczko wyszło, na całe szczęście bo rano wyprostowałam włosy i szkoda mi było fryzury Nie będę musiała się mordować rano z czesaniem O piątej rano jest to znaczący czynnik wbrew pozorom. Środa i czwartek mam wolne, może jeszcze coś powalczę w ogrodzie jak mnie nie zwieje.
Powodzenia w wyborze farby. Pamiętaj jeszcze że te szarości, czy tam grafity mogą mieć różne odcienie. Ja na ścianach domu mam antracyt... Nie żebym ci mieszała w głowie ale mogą być odcienie wpadające w brąz, szarość, niebieski. Czarny nigdy nie jest po prostu czarny. Chyba że chodzi o popularną ostatnio na dachach samochodów tzw. czerń fortepianową... Ale dowcip, nie?

Uuuch, nie dobijaj mnie z tymi farbami Ja to bym jeszcze chciała do tego muru dobrać farbę do metalu (brama) i do drewna (panele na płot i skrzynie)… To będzie dopiero jazda
galgAsia 19:49, 10 lut 2020

anabuko1 napisał(a)
U mnie też tylko deszcz i wiatr .

U mnie na razie przerwa z deszczem. Wieje nadal. Och, jak mi się chce wiosny...!
mrokasia 20:38, 10 lut 2020

galgAsia napisał(a)

Uuuch, nie dobijaj mnie z tymi farbami Ja to bym jeszcze chciała do tego muru dobrać farbę do metalu (brama) i do drewna (panele na płot i skrzynie)… To będzie dopiero jazda

To ja Ci powiem, że najważniejsze by odcienie danego koloru pasowały do siebie. Nie w sensie natężenia barwy, bo nawet fajniej wg mnie wyglądają różne gradacje, ale żeby odcienie grały. Tzn. żeby zawsze była to szarość z domieszką np. niebieskiego. Wtedy nie będą się gryźć tylko dopełniać .
Pszczelarnia 20:49, 10 lut 2020

Czerń fortepianowa ... idę rozmyślać.
galgAsia 20:52, 10 lut 2020

mrokasia napisał(a)

To ja Ci powiem, że najważniejsze by odcienie danego koloru pasowały do siebie. Nie w sensie natężenia barwy, bo nawet fajniej wg mnie wyglądają różne gradacje, ale żeby odcienie grały. Tzn. żeby zawsze była to szarość z domieszką np. niebieskiego. Wtedy nie będą się gryźć tylko dopełniać .

Kochana, teorię to ja znam , gorzej będzie w praktyce znaleźć te odcienie... Inaczej - znaleźć też się pewnie da, tylko potem weź i kup, jak nigdzie ich nie ma... A kupować farby przez internet to jednak trochę się boję (tak, jak kupowania ubrań )
Na razie szukam ciemniejszej farby na mur
Gruszka_na_w... 21:05, 10 lut 2020

Odniosę się do palety kolorów NCS. Są tzw. zimne szarości i one przy określonym świetle dają różową lub fioletową poświatę- mają w nazwie literkę G lub B. Są też ciepłe szarości- te są bezpieczniejsze. Oznaczone są literą Y lub R. Neutralne odcienie mają literkę N. Przy sklepach budowlanych są często mieszalnie farb. Nie musisz kupować w puszce. Przygotują Ci odpowiedni zestaw wg wybranych przez Ciebie odcieni z palety kolorów.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gosialuk 22:52, 10 lut 2020

Co do zawirowań pogodowych, to dziś widziałam pierwszą tęczę w tym roku. Bez burzy.
A jeśli chodzi o wybór farb, to ostatnio przez godzinę wybierałam beżowy - odcieni kilkadziesiąt - i weź się człowieku zdecyduj. Stanęło na łososiowym, jakkolwiek to brzmi.
Można kupi tester za 3 zł i próbować - a nuż się któryś kolor spodoba.
April 07:26, 11 lut 2020

mrokasia napisał(a)

Dokładnie, to miałam na myśli pisząc o tych odcieniach czerni i szarości
April 07:26, 11 lut 2020

Pszczelarnia napisał(a)
Czerń fortepianowa ... idę rozmyślać.

Dorii 08:08, 11 lut 2020

Tęczę też wczoraj widziałam a dzisiaj mam śnieg.
Też o mieszalniku myślałam pisząc żebyś z palety RAL coś wybrała chyba tylko mi się palety pomyliły
I na tej neutralnej szarości bym się skupiła, wtedy zawsze będzie szary a nie niebieski czy fioletowy, chyba że ci to pasuje.