Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród bez reguł

Ogród bez reguł

TAR 11:22, 19 maj 2020

a ja sie łudzilam, ze w tym roku bedzie slonce i ponapawam sie kwitnieniem piwonii drzewiastych, bo maja kwiatow ogrom. to ciagle leje i piwonie jak kury zmokle, glowki zwieszone i zaraz skoncza kwitnienie buuuuu
galgAsia 11:25, 19 maj 2020

anabuko1 napisał(a)
Och kielichowiec zaczyna..Cudny widok.
Miałam go kiedyś.
Ale po którejś zimie mi przepadł.
Hosty masz śliczne
Kielichowiec zdumiał mnie tym pąkiem niezmiernie. Zimę spędził w donicy, przez chwilę miałam nawet wątpliwości, czy przeżył... Posadziłam na wiosnę - a ten mi tu pąka kwiatowego wypuścił Na pewno za wielki ten kwiat nie będzie, ale tym razem sztuka się liczy
Generalnie to mam pół ogrodu nowości, posadzonych dopiero co, za każdym razem lecę sprawdzić, co nowego się wydarzyło

Host też jestem bardzo ciekawa, bo dopiero w tym sezonie mają szansę rozwinąć skrzydła. Podejrzewam, że gdybym miała więcej miejsca, to zrobiłabym kilka hostowisk - tak trudno było się zdecydować na konkretne odmiany
antracyt 11:28, 19 maj 2020

Twoje hostowisko z przyjemnością będę śledziła.
Magara 11:31, 19 maj 2020

No to z tymi trzema dobami pojechałam
Chyba faktycznie pesymizm jest moją mocną stroną
Od rana się zbieram żeby wyjść coś porobić a przede wszystkim hakone podzielić (Mrokasia kazała ) a co się ubiorę to pada I zimno jak diabli do tego
galgAsia 11:42, 19 maj 2020

inka74 napisał(a)
Płotki kupione czyli mocno po drugiej stronie działacie. Fajnie, trzymam kciuki za powodzenie akcji pozbycia się murku.

Duży pąk ma już twój kielichowiec. Uwielbiam ich kwiaty. Do bruner jakoś nie mogłam się przekonać. Ale chyba coraz bardziej mi się podobają. Myślę gdzie je wcisnąć
Wiesz, mam podejrzenie graniczące z pewnością , że na Twoich i Makadamii pomysłach to ja dobrze wyjdę Działamy, choć czasem są przestoje - ale w końcu to nie wyścigi... Nie mam ambicji, żeby paść na pysk, a coś ostatnio więcej muszę odpoczywać...

Kwitnące kielichowce widziałam w Wojsławicach - o, jest to widok godzien zapamiętania. Niech rosną, niech kwitną
A brunery są bardzo niekłopotliwe i niewymagające, mnie osobiście podoba się ta srebrzysta faktura liści, fajnie rozjaśniają cień
galgAsia 11:58, 19 maj 2020

TAR napisał(a)

pesymisci, nie bedzie tak zle. to ze czesc malolatow to maślaki lub maśluny, komputer telefon i świat dla nich nie istnieje, to jest bardzo duza grupa mlodziezy, ktora rokuje. moze po prostu nie macie z takimi fajnymi ludzmi do czynienia. dzieci moich sasiadow (tych za miedza) to maśluny masluniaste do potęgi entej ale kawalek dalej u trzech kolejnych jest mlodziez cudna, inteligentna, wrazliwa, elokwentna, grzeczna i z werwa a nie jakies mamałygi. wiele zalezy od tego jak wychowamy te mlodziez. jesli rodzic kladzie lache to jak ma inaczej postepowac jego potomstwo. i nie mozna wszystkiego zrzucac na szkole. jak to mówia jaka mać taka nać. wiecej wiary.
Aaabsolutnie się zgadzam, bo mam przykład na własnym podwórku - moja bratanica, syn eMa… Problemem jest natomiast skala problemu - maślaków jest dużo, za dużo... I w dużym stopniu zależy to od rodziców

Zana napisał(a)

A i to było za dużo
Taa, wysokie temperatury to szkodliwe są jednakowoż...
AnnaCh 12:26, 19 maj 2020

Asiu, nie jestem w stanie u Ciebie nadrobić, bo Twój wątek pędzi jak szalony
Nadrobiłam tylko przepiękne pismo obrazkowe
galgAsia 12:42, 19 maj 2020

TAR napisał(a)
a ja sie łudzilam, ze w tym roku bedzie slonce i ponapawam sie kwitnieniem piwonii drzewiastych, bo maja kwiatow ogrom. to ciagle leje i piwonie jak kury zmokle, glowki zwieszone i zaraz skoncza kwitnienie buuuuu
No widzisz, szlachetny umiar by się przydał - Ty mnie trochę swojego deszczu, ja Tobie słonko... A tu nade mną dziś od rana wędrują chmury ciężkie, ciemne i ponure, a deszczu jak na lekarstwo. Dodatkowo, w gratisie , głowa 6 x 9...
Śledzę maniakalnie radary opadów i widzę, jak Was zalewa...
TAR 12:46, 19 maj 2020

moze bym i porobowala z tym kielichowcem ale to i tak nie teraz, za to odkrylam w ub. roku Heptacodium, cudo nie moge sie na nie napatrzec takie wdzieczne rozswietlacze na rabatach, wczesnie ruszaja, dlugo liscie maja i przymrozek nic im nie zaszkodzil w przeciwienstwie do Styraka, ktory poza jedna galazka przemarzl na maksa.
TAR 12:48, 19 maj 2020

galgAsia napisał(a)
No widzisz, szlachetny umiar by się przydał - Ty mnie trochę swojego deszczu, ja Tobie słonko... A tu nade mną dziś od rana wędrują chmury ciężkie, ciemne i ponure, a deszczu jak na lekarstwo. Dodatkowo, w gratisie , głowa 6 x 9...
Śledzę maniakalnie radary opadów i widzę, jak Was zalewa...

no wlasnie leje i leje, zdrowy rozsadek mowi mi, ze to dobrze ale ile ciagle mozna byc zdroworozsadkowym

ostatnio ktos madry mowil, że zeby stan wody w rzekach, na polach i w srodowisku wrocil do normy to padac powinno non stop przez 3 miesiace. niezle.