Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

zbigniew_gazda 08:06, 28 lis 2015

Jak jeszcze trwa głosowanie to jestem za wycinką. Tych 3 szt najbliżej domu. Daj start szwagrowi.
sylwia_slomc... 19:48, 28 lis 2015

eee_taam napisał(a)

ooo u ciebie to takie rzeżby pasowały

Tylko u mnie takich artystów nie ma buuu Chyba , że tego zająca przeszkolę
Anda 20:04, 28 lis 2015

Poczytalam, poogladalam i rowniez jestem zdania, ze wycinka byc musi.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Agania 20:15, 28 lis 2015

Zrobisz co musisz, szkoda takich starych drzew, mnie tym bardziej, bo kto nie ma, to mu żal, ale czasami życie dyktuje nam warunki...wycinka, wizualnie dużo nie zmienia, ale dużo zmieni na lepsze, Wasze bezpieczeństwo, więcej ogrodwej urody, coś nowego i będzie miejsce na nową magnolię
Pozdrawiam Ewuś
aldonaz 22:49, 28 lis 2015

Twój ogród Ewo coraz bardziej przemyślany i doskonalszy. Ja również w tym roku usunęłam 4 wiekowe drzewa owocowe. Nie było z nich żadnego pożytku. Ciągle coś wycinam, przesadzam, ale czy efekt jest zadowalający? Chyba przeciwnie. Pozdrawiam
Pszczelarnia 21:57, 30 lis 2015

W sobotę poszło jedno drzewo. Wysokość 16 m. M. wszedł najwyżej jak mógł (ok. 10 m) i poobcinał gałęzie (świerk miał wąską szczelinę (3 m) na padanie, między innym świerkiem a dachem domu. Obcinanie gałęzi dało niejaką pewność, że nie zawdzi on o dom i sąsiednie drzewa i da się łatwo nakierować na szczelinę.
Potem obciął jeden czub (świerk miał dwa dorodne czuby), zawiązał linę. Ja ze Szwagrem ciągnęłam (1m od niego znajdowały się kable z przyłączem) a drzewo padało w naszym kierunku. Następnie Szwagier z M. zrobili klin, podcięli pozostałą część drzewa (z drugim czubem )i Szwagier dociął do końca a my z M. liną naprowadzaliśmy jak ma drzewo lecieć.
Poszło zadziwiająco dobrze. Żadnych strat (pod spodem rosną różaneczniki i bukszpany a zaraz przy drodze padania świerku wiśnia ozdobna młoda).
Zdjęcia z telefonu po akcji, już przy sprzątaniu.

Zrobiło się pusto ... jednak.

Agania 22:10, 30 lis 2015

Pusto, ale bezpiecznie i przeżycie dla Was, to niewiarygodnie duże drzewo, jesteście dzielni i odważni, cieszę się, że super poszło to wycięcie
Justyna 22:13, 30 lis 2015

Czyli u Ciebie też szczerbaty

To pierwsze wrażenie. Oswoisz zmianę.
Mala_Mi 01:16, 01 gru 2015

Justyna napisał(a)
Czyli u Ciebie też szczerbaty

To pierwsze wrażenie. Oswoisz zmianę.

Basilikum 06:34, 01 gru 2015

Pusto ale i jasno oswoisz sie. Tak jak ja sie oswoic musze z brakiem okularow, ciagle ich szukam albo chce zdjac.
No i brawo za recyzje my bedziemy w styczniu scinac drzewa dwa ale mamy na to duzo miejsca i profesjonalnego pomocnika.