Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 20:11, 22 paź 2013

Rench napisał(a)

(...)
Czy ambrowiec naprawdę pachnie, tak jak piszą, bo że jest piękny to widać .

Pachnie? To chyba chodzi o grujecznika, że pachnie watą cukrową?
Pszczelarnia 20:42, 22 paź 2013

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Witaj Ewo. Twój ogród widziałam w Mai którą namiętnie oglądam. Później była moja przygoda z konkursem i Mają i pierwsza wizyta na ogrodowisku. Oglądam ogrody i co to? Znajomy strumyk i ule i aż znów obejrzałam odcinek z ogrodem nad strumieniem aby się upewnić że to Twój. Odcinek cudowny, gospodyni miła i ciepła więc witam się i podziwiam

Gosia, witaj! A jaka to przygoda z konkursem i Mają? Bo .... ja widziałam w swoim życiu tylko kilka odcinków Mai.
malgorzata_s... 20:47, 22 paź 2013

Pszczelarnia napisał(a)

Gosia, witaj! A jaka to przygoda z konkursem i Mają? Bo .... ja widziałam w swoim życiu tylko kilka odcinków Mai.

Był taki konkurs latem, na ogród przyjazny pszczołom. Trzeba było wysłać fotkę i opis na kilka słów co robisz aby ogród był przyjazny dla pszczół. Nagrodą była min. wizyta Mai i jej ekipy. Wygrałam
Pszczelarnia 21:12, 22 paź 2013

I tak refleksji jesiennej słów klika. Otóż mój ogród przywołuje w Was jakieś wspomnienia, że dziadek pszczelarz, że dzieciństwo, że dawne wakacje, że natura i coś tam. No i tak sobie myślę, że jestem chodzący SKANSEN - ETNOGRAFIA.
Na poważnie - zakłopotana jestem, że wiejski ogród może wzbudzać takie emocje. Może nawet nie ogród a pszczoły. I to cieszy, że pszczelarstwo cieszy się taką estymą. Niech tak zostanie.

W mojej okolicy kobieta - pszczelarz to rzadkość. Wydaje się, że w Anglii to hobby/profesja również męska. Na poniższym zdjęciu z angielskim pszczelarzem, któremu zawile tłumaczyłam, prostą rzecz dlaczego zajmuję, się pszczołami.

A tutaj z wolontariuszami:

Pszczelarnia 21:24, 22 paź 2013

A można się uczyć w Anglii ogrodnictwa z poszanowaniem pszczół i innych owadów:

Wiedza dawna nie straciła na aktualności:

Angielscy pastorzy także zajmują się pszczołami. A polskie pszczelarstwo wiele zawdzięcza x. Dzierżoniowi:

Mala_Mi 21:30, 22 paź 2013

Sorki za żart.. ale tyś Pszczółka najprawdziwsza

Ja pszczółek nie odróżniam i wszytko traktuje jak bzyczki.... i wszytko co bzyka to dla mnie pszczółka Dziś na białym astrze płożącym było bzyczków tyle, i różnorodnych , że tłok jak na Marszałkowskiej w Warszawie

Ja całe życie miałam męski zawód i każdy gały wybałuszał.... najgorsze to tłumaczenie sie , potem przestałam
Pszczelarnia 21:30, 22 paź 2013

Niektóre ogrody mają takie czasowe wystawy. Tutaj bardzo arystokratyczny i utytułowany ogród w Chenies:

alinak 21:32, 22 paź 2013

Pszczelarnia napisał(a)
A dla miłośników klimatów:

Nasza Ewka ---mistrzyni klimatów ...robiłam dzisiaj wieniec ..jutro ci pokaże
Kondzio 21:34, 22 paź 2013

no piękne zdjęcia hi hi hi
alinak 21:38, 22 paź 2013

Ewka wpadłaś w szał kolorów w ogrodzie . klony , graby . buki ...matko i córko .dobrą piłę motorową zakup .
różę brather cadfael też mam ...jest cudna