Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

ewsyg 22:22, 31 paź 2014

Ewuś, ja też się skusiłam na morwę
Tak wygląda moja. Też jest młoda. Nasze morwy chyba są podobne wielkością

Ciekawe, czy będą w przyszłym roku owoce ?
mira 23:29, 31 paź 2014

Ewa zaglądam systematycznie a teraz wreszcie na pisanie mnie nabrało.
Cudne klimaty u Ciebie, kul cisowych zazdroszczę bo sama teraz skupiam się na moich dwóch ale nie cisowych.Tak więc ten stos książek by mi się przydał na kolejne 6 tygodni.Z moim kolanem się rozprawiłam ostatecznie ale nie mam takiej werwy do myślenia o ogrodzie może z czasem. Ciężarówkę przestaw i po robocie .
A co z Twoimi planami na powierzchnię pod ławką ?
no i upraszam się o mnóstwo widoczków, ławeczek i innych smaczków

pozdrawiam
barbara_kraj... 23:38, 31 paź 2014

Ewo, odpowiedziałam, Ania Monte również
magnolia 09:10, 03 lis 2014

miałam spytać Olę o buraki z dynią
Spojrzała na mnie ze zgrozą- jak to mamo, nie pamietasz? przeciez to klasyka.
Cholewka, znowu cos mi umkneło.....
Zostawiam Ci klasykę- w razie wątpliwości co do proporcji, pytaj

Sałaka z pieczonych buraków:
- buraki piec wieniete folią w piekarniku na 180 stopni, az do upieczenia ( ok 50 min)- sprawdzić czy sa miekkie. Obrać, pokroić w plastry. Posolić, dodać odrocinę octu balsamicznegoi pieprzu. na chwilkę odstawić.

dodatki do buraków:
- kozi twaróg lub feta
-prazone pestki dyni
-rukola
-może być też roszponka( zależy czy ma być bardziej sałtowke czy nie)
- i sos

sos do sałaki:
-ocet balsamiczny ( mało!)
-oliwa
-czosnek
-sól
-możńa trochę tymianku
-odrobina musztardy
wymieszać, polać, jeść

Pszczelarnia 17:04, 03 lis 2014

Było to 4 listopada 2014 r. - a temat wraca .... .
Marzena2007 napisał(a)
Ewo poczytałam u Kwiatkaholandii
Głosuję za donicami z aluminium jak konewki lub nowoczesnymi ale z gliny lub szamotu, ale widzialabym takie obłe a nie prostopadłościany.... W kolorze elewacji - ciepłe jasne beże lub bardzo jasne szarości (pod kostkę granitową) i wysokie......

Madżenno spadasz mi z nieba: ileż ja tego dobra testowałam. Teraz przy okazji porządków w szopie brak miejsca się odezwał i pukam się w głowę. I myślę o sobie nienajlepiej. Wiem jedno, że na pewno muszą być wyższe, nie takie przy ziemi.
Mala_Mi 17:56, 03 lis 2014

Ewa działasz w czasoprzestrzeni... 4 listopada 2014 jeszcze nie było
baraga1904 18:20, 03 lis 2014

...odwiedziłam ogród...zachwyca...
...koniecznie przegon ciężarówkę bo psuje widok...najlepiej oczywiście coś posadzić, jak radzi Magnolia
Tess 18:31, 03 lis 2014

Pszczelarnia napisał(a)

O Gusiarzu, Klick, klick i pokazuję coś do Twoich kolorów:

Jest gdzieś pod ręką znajomy pszczelarz, nawet nieznajomy może być. On by Ci pokazał wszystko. Nie wiem, jak to opisać. Literatura - wiele. Są mi znane 2 gazety pszczelarskie, są fora. Zobacz.
Trzeba dobrać ule - najlepiej takie, na jakich się u Was gospodarzy w okolicy. W sklepie typu Bartnik pan wszystko powie i jest lista najpierwszego oprzyrządowania.
Zawsze możesz do nas wpaść, wioseny przegląd w marcu (jak będzie dobrze, może kwietniu).

Mój eM od dawna marzy o pszczólkach (jednym ulu). Ale ni dalej jak miesiąc temu znajomy pszczelarz mu stanowczo odradził. Twierdził, że o pszczoły trzeba bardzo dbać, a ktoś, kto tego nie umie, może wyrządzić krzywdę nie tylko swoim pszczołom, ale także innym, a więc narazić na straty środowisko naturalne i innych pszczelarzy.
Dotąd mu (znajomemu pszczelarzowi) ufałam, ale teraz zwątpiłam...

Dzięki Kondziowi obejrzałam z zapartym tchem zazielenianie i majenie otoczenia kościoła w Międzygórzu. Chylę czoła, Ewo.

A Międzygórze bardzo wypiękniało od czasu mojego tam pobytu (kilkanaście lat temu).
malgorzata_s... 18:38, 03 lis 2014

Ewuś uwielbiam te widoczki Naleweczki to jest to na jesienne pomysły
Buziaki
Olili 19:37, 03 lis 2014

Pszczelarnia napisał(a)
Jeszcze kilkanaście dni temu pieliłam kostkę. Nie umiem posługiwać się kilerem i randapem. Zawsze ląduje na trawie i jest problem, ogromny problem.

A to był niedzielny poranek, więc i praca delikatna lajtowa, wyszłam tylko po buraczki.

Nie no szalona jesteś,rozumiem,że kontuzja kolana i przyklęknąć nie można ale jak można wytrzymać choćby jedną minutę w takiej pozycji ????!!!!! no jak ????
hehehe ja już bym się nie podniosła wcale