Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zaczynam po raz kolejny...

Zaczynam po raz kolejny...

andzia458 08:18, 13 wrz 2020

Roocika napisał(a)

To prawda z tym odwracaniem ( u mnie bodziszki przed tarasem się odwracają), Ewa Anda pisała, że trzeba kupować wtedy rośliny z kwiatami w kształcie świecy

A jakbyś sobie rozrysowała rośliny w pionie w kratkach?

Asiu, szczerze, to już nie wiem, jaki znaleźć sposób na siebie.
Za duża ta rabata jak na początek.
andzia458 08:24, 13 wrz 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)
Obiecałam, narysowałam tak jak by to było u mnie z uwzględnieniem tego, że tamaryszek i perukowiec przesadziłaś.

Tylko na moim rysunku jest jeden dereń więcej

Dziękuję Sylwia. No zaproponowałaś coś zupełnie innego.
Mam o czym myśleć...
Ale np z lewej strony od siatki jest 6m więc nie za ciasno byłoby tak jak narysowałaś? Te palibiny od ulicy nie do końca mnie chyba przekonują. A hortensje ich nie przerosną?
andzia458 08:27, 13 wrz 2020

MiluniaB napisał(a)
Aniu zaglądam do Ciebie często co tam działasz. Dylematy z sadzeniem mają wszyscy. Ty jesteś na początku drogi, więc masz więcej obaw. Zawsze pamiętaj, że już po 3 latach rośliny nabiorą sporej masy - tak przynajmniej byli u mnie

Ja u Ciebie jestem na bieżąco, czytam ale zazwyczaj nic nie piszę, bo nie mam nic mądrego do powiedzenia.
Dylematów mam ogrom, zaczęłam od takiej dużej powierzchni i to mnie przeraża trochę.
Ale chętnie wysłucham też jakichś Twoich pomysłów, sugestii?
sylwia_slomc... 09:51, 13 wrz 2020

Jak palibiny kwitną hortensje jeszcze małe, potem będą hortensje , aż do wiosny bo palibiny tylko zielone. Wiśnie wypuścisz do góry, podkrzesując od dołu to wtedy się zmieści i perukowiec i tamaryszek, tawułę van Heuta wysuniesz do przodu przed nimi tak pomiędzy....zresztą to tylko podpowiedźJa bym tak zrobiła
andzia458 10:04, 13 wrz 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)
Jak palibiny kwitną hortensje jeszcze małe, potem będą hortensje , aż do wiosny bo palibiny tylko zielone. Wiśnie wypuścisz do góry, podkrzesując od dołu to wtedy się zmieści i perukowiec i tamaryszek, tawułę van Heuta wysuniesz do przodu przed nimi tak pomiędzy....zresztą to tylko podpowiedźJa bym tak zrobiła

Każda podpowiedź, sugestia jest dla mnie bardzo cenna.
Ale dobrze pewnie byłoby coś z zimozielonych dorzucić? I obowiązkowo miskanty, żeby jednak i zimą coś tu było... Prawda?

Ale rodzinką będzie mieć ze mnie ubaw, jak znów będę wszystko przesadzać.
sylwia_slomc... 10:47, 13 wrz 2020

Zimą będą cisy, sosny, kwiatostany hortensji, tawuł o ile nie zetniesz, kształt konarów, tak się starałam rozmieszczać, żeby zimą też nie było nudy, ale można np za tawułami przed sosnami posadzić rozplenice w ten sam sposób co tawuły japońskieNo i na wiosnę nasadzić pod drzewami narcyzy, a między rozplenicami i tawułami krokusy
Lub zamiast rozplenic, bo jesień i tak będzie ładna z przebarwieniami na tej rabacie dać ciemierniki, które będą zimą kwitły
galgAsia 18:35, 13 wrz 2020

Ania, widzę, ze trudne wybory przed Tobą. Niczego nie podpowiem, Hania i Sylwia podały fajne rozwiązania. Teraz "tylko" musisz się z tym przespać i zdecydować Trzymam kciuki
MiluniaB 19:06, 13 wrz 2020

Ania - zimozielone zimą robią dobrą robotę, więc powinny być, róże, hortensje, trawy obowiązkowo. Sadź trawy, sama możesz je podzielić, wysiej stipę, potem będzie się rozsiewała. Lubisz kwitnące to sadź byliny między zimozielonymi.
Ja jestem zwolenniczką sadzenia dużych plam jednolitych roślin bylinowych, a nie po jednej sztuce, więcej tych samych mniej gatunków

O każdej porze roku ogród będzie ciekawy: wiosna cebulowe, potem róże i hortensje, jesień trawy. To wszystko przeplatane zimozielonymi i bylinami i jest git

Albo inaczej - zostaw to co masz i jak masz, posadź ładne drzewo, miej zadbany trawnik i układaj w głowie inspiracje

andzia458 19:34, 13 wrz 2020

MiluniaB napisał(a)
Ania - zimozielone zimą robią dobrą robotę, więc powinny być, róże, hortensje, trawy obowiązkowo. Sadź trawy, sama możesz je podzielić, wysiej stipę, potem będzie się rozsiewała. Lubisz kwitnące to sadź byliny między zimozielonymi.
Ja jestem zwolenniczką sadzenia dużych plam jednolitych roślin bylinowych, a nie po jednej sztuce, więcej tych samych mniej gatunków

O każdej porze roku ogród będzie ciekawy: wiosna cebulowe, potem róże i hortensje, jesień trawy. To wszystko przeplatane zimozielonymi i bylinami i jest git

Albo inaczej - zostaw to co masz i jak masz, posadź ładne drzewo, miej zadbany trawnik i układaj w głowie inspiracje

Kochana, zdecydowanie ta druga opcja- "albo inaczej" mi nie odpowiada.
Ja z natury jestem perfekcjonistką i niestety, często mnie to męczy...
Mam nadzieję, że Hania też jeszcze coś podpowie? A może i Ty? Tyle się już tutaj nauczyłaś przecież.
Gdyby to była prosta rabata, bez tych bocznych wgłebień, poleciałabym z klasyką O. tj. limki, z tyłu miskanty, przód rozchodniki itd. A zgrać mi 28m jako całość jest zdecydowanie trudniej...
MiluniaB 19:41, 13 wrz 2020

Rozumię Ciebie doskonale
W planowaniu to raczej kiepska jestem, ale zdecydowanie mogę się wypowiedzieć czy coś mi się podoba czy nie. Jak będę umiała to oczywiście podpowiem