Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zaczynam po raz kolejny...

Zaczynam po raz kolejny...

Gosialuk 10:57, 11 wrz 2020

U mnie wrotycz teraz kwitnie. Ale czytałam na forum, że kupowali też suszony i stosowali do naparów.
Co mi przypomina, że powinnam swojego ściąć i suszyć.
sylwia_slomc... 11:19, 11 wrz 2020

andzia458 napisał(a)

Masz rację Sylwia z tą chemią. Tylko ciekawe, gdzie ja teraz znajdę wrotycz, poza okresem kwitnienia, kiedy wiadomo czyt to na pewno to...

Sylwia, nie o tego w trawniku. Kupiłam przecież dwa ussuryjskie z przeznaczeniem na tą rabatę.
Ciężko mi teraz się zadeklarować, czy będę ciąć czy nie. Może dla zagęszczenia i ładnego pokroju jednak tak.
Właśnie odległość innych nasadzeń od drzew sprawia mi chyba największy problem...

A wiśnię Kanzan mogę podsadzić hortensjami?

Przy ussuryjskich jaśminowca bym nie sądziła, one nie rosną jakoś szybko i jaśminowiec może je przerosnąć o wiele szybciej.

Hortensje pod kanzanem myślę, że mogły by być
sylwia_slomc... 11:22, 11 wrz 2020

Wrotycz jeszcze kwitnie, a jak przekwitnie też łatwo znaleźć bo zachowuje te swoje kuleczki tylko brązowieją, a jak uszkodzisz listek czy gałązkę jest specyficzny ostry zapach w powietrzu
Roocika 12:42, 11 wrz 2020

Ania w necie można kupić suszony
sylwik69 19:50, 11 wrz 2020

Drakol stosowałam 2 razy,do tego gnojówka z wrotycza...nie pozbyłam się pędraków 100% i nie wiem czy jest to w ogóle możliwe??? wczoraj kopiąc znalazłam 2 osobniki stosowałam też chemię cieżką,którą kupiłam w necie... jest duża poprawa ale wciąż drżę aby nie weszły w trawniki
mrokasia 21:52, 11 wrz 2020

Aniu, ja podsadziłam Kanzana i klona Royal Red hortensjami.
andzia458 22:26, 11 wrz 2020

Ta moja rabata i wszelkie te przeróbki sprawiają, że nie umiem się skupić na niczym innym. Póki nie ogarnę tematu, nie będę chyba mogła spokojnie spać...
Ja taka nakręcona jestem.
A więc:
1. świerki przesadzę 1metr od siatki, co drugi wylatuje na przeciwną zachodnią część działki, gdzie jeszcze nie ma ogrodzenia.
2. tamaryszek i perukowiec z prawej strony rabaty, od ulicy, do przesadzenia na lewą stronę rabaty, przy garażu (tamaryszek krótko kwitnie i tak wymyśliłam)
3. lilaki zostałyby w centrum, obok z obydwu stron myślę dokupić i posadzić derenie Ivory Halo- po 3 sztuki na stronę lewą i prawą?
4. W "plecach" pod świerkami, od strony garażu byłby kolejno: tamaryszek, perukowiec, tawuła, jaśminowiec, 3 derenie, 3 lilaki i po prawo znów 3 derenie i co dalej, nie wiem.

No powiedzcie, że wyobraźnia działa i widzicie to, o czym piszę.

Rysuję sobie ale ciągle kreślę i nie wiem, kiedy będą te bazgroły nadawały się do ludzi.
sylwia_slomc... 23:12, 11 wrz 2020

Wejdź sobie w Garden Puzzle on line i spróbuj to roślinami rozmieścić, jak nie będzie tych co posadzisz to wklej jakieś podobne to tylko o wizualizację chodziJa tak sobie robiłam na początku, pomagało
andzia458 23:24, 11 wrz 2020

Sylwia Ale garden puzzle nie zachowuje chyba odpowiednich odległości czy wielkości? Kiedyś się bawiłam ale tak średnio to wychodziło...
sylwia_slomc... 23:34, 11 wrz 2020

Tam sobie wielkości plusem i minusem korygujesz