Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zaczynam po raz kolejny...

Zaczynam po raz kolejny...

andzia458 21:58, 18 wrz 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)
Gdyby jednak nie to zrobisz dosiewkę

Sylwia, na zdjęciu z dzisiaj już widać różnicę więc jestem dobrej myśli. Choć pewnie dosiewka i tak będzie.
andzia458 22:01, 18 wrz 2020

MiluniaB napisał(a)
Ładniutka trawka. Pewnie, że wzejdzie. Jak chcesz mieć gęsty dywan to po pierwszym koszeniu zrób dosiewkę i podsyp nawozem. Mam to przetestowane - wiesz jaki mam trawnik

Dziękuję. Dosiewka raczej nieunikniona, bo w kilku miejscach mam niewielkie placki bo deszcz ubił ziemię. A jako nawóz, to myślę, że kompost powinien wystarczyć? W podłożu jest chyba sporo papu...
andzia458 22:04, 18 wrz 2020

Dorii napisał(a)
Witam Aniu, właśnie skończyłam czytać więc melduję że będę podglądać i kibicować. Ogrom pracy wykonałaś. Z sadzeniem się nie spieszy choć rozumiem w zupełności że chcesz już teraz i natychmiast. Szczególnie drzewa i krzewy warto dobrze przemyśleć.

Trawa jeszcze skiełkuje, dwa tygodnie to bardzo szybko jak na trawnik. Daj mu czas do wiosny jak będą puste placki to dosiejesz. Siałaś go na kompost to nawóz mu teraz nie jest potrzebny. Szczególnie azotowy, tym to nawet więcej krzywdy możesz zrobić. Jeśli już to jesienny z niską zawartością azotu ale tez bym ostrożna była bo to bardzo delikatna trawka i spalić można. Jest coś takiego jak humus do trawnikó jesienny ale myślę że twój trawnik ma wystarczająco dobry start.

Jak masz skrzyp w ogrodzie to możesz z niego gnojówkę zrobić i nią wszystkie roślinki podlewać również jesienią bo ona ma mało azotu. To prawie jak ten humus tyle że darmowy

Dziękuję za te wszystkie mądre słowa. Za skrzypem musiałabym się porozglądać w okolicy bo u siebie nie mam. Temat gnojówek będę zgłębiać przez zimę. W tym roku po raz pierwszy robiłam z pokrzywy ale brakło mi systematyczności.
andzia458 22:04, 18 wrz 2020

sylwik69 napisał(a)
U mnie było znacznie gorzej,pierwsze kiełki pojawiły się po 3 tygodniach...twoja trawka tak jak pisze Dorii ma na starcie mega zastrzyk w postaci kompostu.Nie potrzebuje żadnego nawozu!! z tego co wyczytałam nie powinno się nawozić młodego trawnika.Stosowałam tylko organiczne nawozy aby wzbogacić glebę,bo mam bardzo kiepską.
Trawa bardzo długo się zagęszczała,siałam na początku maja a dopiero teraz mogę powiedzieć ,że mam zwarty dywan więc nie ma obaw! będzie piękny trawnik

Dzięki Sylwia. I dziękuję za dzisiejszą miłą rozmowę.
andzia458 22:06, 18 wrz 2020

Katte napisał(a)
U mnie sianie trawki etapowo... dokładnie tak jak u ciebie wygląda fragment przed domem reszta to od tygodnia leżą nasiona i nic się nie dzieje jeszcze...
Spokojnie tym bardziej potem koszenie pierwsze wzmocni ja i zacznie się krzewić.

Jestem dobrej myśli, wygląda coraz lepiej. Ale wiesz, stresik jednak jest
andzia458 22:07, 18 wrz 2020

Dziewczyny, a czy któraś z Was wybiera się w niedzielę do Daglezji w Rykach na Kiermasz Jesienne Barwy Traw?
Ja planuję być, pierwszy raz na takiej imprezie.
sylwik69 20:59, 19 wrz 2020

andzia458 napisał(a)

Dzięki Sylwia. I dziękuję za dzisiejszą miłą rozmowę.

Wzajemnie i czekam na fotorelację
MiluniaB 00:18, 20 wrz 2020

Każdy robi jak uważa. Ja tylko piszę jak było u mnie z trawnikiem. Kto zna mój wątek i etap zakładania trawy wie, że taki sposób mam przetestowany, a efekt trawnika super - dla chętnych zajrzyjcie, poczytajcie, sprawdźcie.
andzia458 15:20, 20 wrz 2020

Gruszka_na_w... 16:32, 20 wrz 2020

Miałaś idealne warunki do obserwacji rabat,które można przenieść do Twojego ogrodu. Jeśli znajdę czas i będę miała głowę zdatną do myślenia, to się zaktywizuję u Ciebie.
Jeśli chcesz szybciej szukać inspiracji do nasadzeń, to możesz to robić przez przeglądarkę np. Google. Wpisujesz w pasku nazwę wybranego wątku i odhaczasz Grafika. Wyskoczą same zdjęcia. Każde zdjęcie automatycznie przekierowuje na konkretną stronę wątku. Potem wystarczy dopytać właścicielkę ogrodu, co tam rośnie i w jakich odstępach.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies