Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zaczynam po raz kolejny...

Zaczynam po raz kolejny...

andzia458 17:05, 20 wrz 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Miałaś idealne warunki do obserwacji rabat,które można przenieść do Twojego ogrodu. Jeśli znajdę czas i będę miała głowę zdatną do myślenia, to się zaktywizuję u Ciebie.
Jeśli chcesz szybciej szukać inspiracji do nasadzeń, to możesz to robić przez przeglądarkę np. Google. Wpisujesz w pasku nazwę wybranego wątku i odhaczasz Grafika. Wyskoczą same zdjęcia. Każde zdjęcie automatycznie przekierowuje na konkretną stronę wątku. Potem wystarczy dopytać właścicielkę ogrodu, co tam rośnie i w jakich odstępach.

To ogród bardziej taki leśny, ogromna powierzchnia i tak niekoniecznie w moim stylu... Także gotowców nie udało się przywieźć...
Pomyślisz, jak te moje drzewa rozmieścić? Bo to chyba jest najważniejsze...
andzia458 19:01, 20 wrz 2020

Haniu, to jest fragment tej długiej rabaty? Pokażesz mi fragment po fragmencie, po kolei? Albo może masz zdjęcia, jak powstawała?

Gruszka_na_w... 19:38, 20 wrz 2020

Aniu, wrzucam wersję do dyskusji. Nie bardzo potrafię planować nasadzenia na papierze. Nigdy tego nie robiłam. Musze widzieć przestrzeń: tło, budynki, zapożyczony krajobraz.
Przyjęłam następujące założenia:
1. To front. Ten fragment ogrodu rządzi się innymi prawami niż reszta ogrodu. Na ogół wymaga większej dyscypliny nasadzeń.
2. Nie uwzględniłam w tym miejscu tamaryszka, bo późno startuje oraz jaśminowca, bo jego walory sa krótkotrwałe.
3. Nie zaplanuję całości nasadzeń, bo wypełnienia uzależnione są od ilości miejsca i dostępności roślin.
4. Uwzględniam Twoje ograniczenia czasowe i glebowe.

Wiśnie Kanzan umieściłabym w szpalerze, co miałoby wpływ na widok ogrodu od strony ulicy. Mrokasia ma dobry pomysł, żeby te wiśnie podsadzić hortensjami. Można też wykorzystać w tym miejscu trawy: miskanty, a bliżej brzegu rabaty rozplenicę Hameln, wysokie rozchodniki.

Na tym przewężeniu wsadziłabym berberysy Erecta (rosną kolumnowo z miskantem Variegatus

Lewa strona to posadzone w trójkącie Palibiny, klony ussuryjskie. Przed bzami Perovskia- u mnie świetnie się uzupełnia z klonem, gdzieś wcisnęłabym ze dwa miskanty Gracilismus lub Morning Light, z przodu białe róże okrywowe, a z boku róż (w ostrym trójkącie) kocimiętka.

Kolumnowe cisy rozrzuciłabym to tu, to tam. Tawuły japońskie możesz wykorzystać do podsadzenia klonów.

Potraktujmy ten plan jako punkt wyjścia do dyskusji. burzy mózgów rodzą sie najlepsze rozwiązania.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 19:48, 20 wrz 2020

andzia458 napisał(a)
Haniu, to jest fragment tej długiej rabaty? Pokażesz mi fragment po fragmencie, po kolei? Albo może masz zdjęcia, jak powstawała?

Na 1 i 2 stronie wątku są zdjęcia. Wszystkie nasadzenia od strony tarasu to tzw. długa prosta.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
andzia458 20:01, 20 wrz 2020

Na 1 i 2 stronie wątku są zdjęcia. Wszystkie nasadzenia od strony tarasu to tzw. długa prosta.

Nieee, to jak zupełnie dwa różne miejsca.

Dziękuję Ci za poświęcony czas. Zostałyby mi jeszcze również szczepione derenie świdwa compressa i tawuła van houttea.
Moze te derenie również na to przewężenie? Wysunąć je trochę przed berberysy...

No dziewczyny, proszę Was o burzę mózgów.
Gruszka_na_w... 20:19, 20 wrz 2020

andzia458 napisał(a)

Nieee, to jak zupełnie dwa różne miejsca.

Dziękuję Ci za poświęcony czas. Zostałyby mi jeszcze również szczepione derenie świdwa compressa i tawuła van houttea.
Moze te derenie również na to przewężenie? Wysunąć je trochę przed berberysy...

No dziewczyny, proszę Was o burzę mózgów.

Przed berberysy już nic. Te derenie mają podobny wzrost.
Tak na przyszłość- szczepione cuda kupuje się na malutkie rabaty, żeby uzyskać efekt stopniowania wysokości nasadzeń.
andzia458 20:28, 20 wrz 2020

I nasuwa się pytanie: jak podsadzę Limki pod Kanzan w linii prostej, to bliżej świerków, gdzie rabata się rozszerza, robi się jeszcze sporo miejsca...
Jeśli berberysy z Variegatusem wyciągnęłabym aż na ten łuk, to tam z tyłu jeszcze będzie miejsce na jakiś krzew może? Może ta tawuła?
andzia458 20:31, 20 wrz 2020

Przed berberysy już nic. Te derenie mają podobny wzrost.
Tak na przyszłość- szczepione cuda kupuje się na malutkie rabaty, żeby uzyskać efekt stopniowania wysokości nasadzeń.

Czyli derenie na przechowalnik i do wykorzystania może gdzieś na rabatach bezpośrednio przy ścianie domu...
A z tym szczepionym cudem, to zupełnie przez przypadek. Nie doczytałam w opisie a zdjęcia nie było całej roślinki.
Rudolfina 09:26, 21 wrz 2020

Znajomi mają taki szpaler wiśni Kanzan wzdłuż ogrodzenia. Wiosną wyglądają niesamowicie! Ale Ci się szykuje piękna rabata
andzia458 10:00, 21 wrz 2020

Rudolfina napisał(a)
Znajomi mają taki szpaler wiśni Kanzan wzdłuż ogrodzenia. Wiosną wyglądają niesamowicie! Ale Ci się szykuje piękna rabata

Piękna będzie jak po drodze niczego nie zepsuję ehhh.
Np dopiero wczoraj doczytałam, jak ważna jest wysokość szczepienia. Te moje Kanzany szczepione są na wysokości metra więc zdecydowanie za nisko. Czy może jednak będzie z nich ładny szpaler?