Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zaczynam po raz kolejny...

Zaczynam po raz kolejny...

andzia458 19:55, 13 wrz 2020

MiluniaB napisał(a)
Rozumię Ciebie doskonale
W planowaniu to raczej kiepska jestem, ale zdecydowanie mogę się wypowiedzieć czy coś mi się podoba czy nie. Jak będę umiała to oczywiście podpowiem

Taaa... Taki piękny ogród stworzyłaś i Ty tu piszesz, że jesteś kiepska w planowaniu.
Gruszka_na_w... 21:26, 13 wrz 2020

Aniu, jeszcze ze dwa tygodnie będę wyłączona z myślenia ogrodowego.

Tak na szybko: Jaśminowca bym tam nie dawała. Nie ma ani ładnego pokroju ani atrakcyjnych jesiennych przebarwień. Trzeba go przycinać, żeby ładnie kwitł. To krzew dalszego planu, gdzieś na uboczu.
Zarówno derenie jak i hortensje potrzebują sporych dawek wilgoci. Na tej rabacie zaplanowanych ich jest sporo. W razie suchego lata umęczysz się z podlewaniem.
Palibiny i hortensje osiągają podobną wysokość. Szkoda sadzić hortensje przed Palibinami, bo straci się jesienne walory lilaków. Jakoś sosny mi z hortensjami nie pasują. Różne bajki. Pomyśl o wykorzystaniu krzewów znoszących suszę: berberysów, trzmieliny oskrzydlonej. U mnie dobrze na suszę reaguje kalina Compactum.

Zacznij od rozmieszczenia drzew.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
sylwia_slomc... 23:24, 13 wrz 2020

Haniu ja tylko rozmieściłam na planie rośliny, którymi Andzia dysponuje na tą rabatęDała mi listę to pokombinowałam jak bym zrobiła. lilaki będzie widać od ulicy. Jesień to nie jest ich czas przynajmniej w moim ogrodzie
Roocika 09:40, 14 wrz 2020

A czy palibiny można utrzymać niższe od hortensji ? Bo teraz to ja się zastanawiam, czy źle swoich nie posadziłam
sylwia_slomc... 11:19, 14 wrz 2020

Pewnie tylko cieciem, bo jak patrzyłam w necie to one wcale nie takie małe, ale z drugiej strony mam vanilkę, która ma już około 2,20 wysokości mimo wiosennego cięcia, tyle, że nie tnę krótko bo lubię duże
Gruszka_na_w... 20:16, 14 wrz 2020

Palibiny po 7 latach. Cięte. Hortensji już prawie nie widać. One są prawie jednakowego wzrostu.

palibiny

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
andzia458 22:34, 14 wrz 2020

Roocika napisał(a)
A czy palibiny można utrzymać niższe od hortensji ? Bo teraz to ja się zastanawiam, czy źle swoich nie posadziłam

Patrząc na zdjęcie od Hani wychodzi na to, że jednak niekoniecznie dobrze.
Roocika 08:21, 15 wrz 2020

andzia458 napisał(a)

Patrząc na zdjęcie od Hani wychodzi na to, że jednak niekoniecznie dobrze.

Będę się martwić za 7 lat w takim razie hahah a tak to będę ciachać po kwitnieniu
Roocika 08:22, 15 wrz 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Palibiny po 7 latach. Cięte. Hortensji już prawie nie widać. One są prawie jednakowego wzrostu.

palibiny

Haniu a jaką masz tu odmianę hortensji ?
Gruszka_na_w... 20:14, 15 wrz 2020

Roocika napisał(a)

Haniu a jaką masz tu odmianę hortensji ?

W tym miejscu sadziłam chyba Tardivę. Pewności nie mam, czy to ona. Musiałabym się przedzierać, żeby zobaczyć kwiatostan z bliska.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies