Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe wariacje

Ogrodowe wariacje

Agatorek 21:05, 07 lip 2021

Wiaan napisał(a)
Róże kwitną wszystkie i mam już faworytki

Twoja różanka jest ZJAWISKOWA . Idealnie skomponowana, bardzo mi się podoba. Pięknie.
Yenna 16:59, 09 lip 2021

Podpowiesz mi jeszcze jak malowałaś płot?
Jakiś podkład? grunt? i dopiero farba?
MiluniaB 20:52, 09 lip 2021

Wiaan napisał(a)
Róże kwitną wszystkie i mam już faworytki

Hej Nadrobiłam zaległości Muszę zacytować te wszystkie zdjęcia różanki, bo jest piękna. Stwierdzam, że dużo ładniejsza niż moja. Z tym zbieraniem płatków to już w przyszłym roku zaczniesz tego nie lubić.
Odnośnie stipy to zaczynam się zastanawiać czy to dobry pomysł na różance. W pierwszym roku najładniejsze, a w drugim wielka i się pokłada. Mam pełno siewek, które wyrywam, bo całkowicie by zjadła róże.
edi75 11:11, 10 lip 2021

U Ciebie jak w bajce
ElzbietaFranka 15:52, 10 lip 2021

To szkoda, że chorowita. Już nie pamiętam nazwy jak się nazywała. Trzeba kupować zdrowe róże z 3 lub 4 gwiazdkami w zależności jaka szkółka jak określa.
Mam tylko Lagune, New Dawn i jeszcze NN czerwona. Bardzo zdrowe choć zmarzła w tym roku wszystkie taki rok. Laguna ładna odbiła dobrze i będzie kwitła za tydzień dwa.

Spróbuj ją każdej wiosny o ile ja zostawisz opryskać miedzianemi dodać mydła potasowego. Teraz możesz opryskać koncentratem z grejpfruta z mydłem potasowym. Poczytaj trochę są różne środki naturalne na grzyba.

Novalis polecam ładna zdrowa róża.
MiluniaB 18:22, 10 lip 2021

Aneta w to wolne miejsce co pokazywałaś ja bym posadziła berberysy admiration
Wiaan 18:56, 11 lip 2021

Joann, Jenna tak hakonki kuszą aby dać je na placyku i dałabym odmianę beni kaze lub aureola.

Yenna płot malowałam po uprzednim myciu myjką ciśnieniową bo był bardzo brudny, później grunt i dopiero farba właściwa do betonu. Trzy lata i nic się nie dzieje a naprawdę estetycznie wygląda, a później zarośnie roślinami

Agnieszka dziękuję za taką pochwałę, przyznam, że długo się przygotowywałam do tej różanki i cieszy moje oko

Mirella cieszę się bardzo, że podoba Ci się moja rabata, ale nie mów, ze ładniejsza od Twojej, obie są inne i równie piękne żałuję, że nie zrobiłam większej, a co do stipy to tego się boję, bo miałam już wcześniej gdzie indziej i zjadła mi bukszpany, pozbyłam się jej tam. Na różance ładnie wyglądają, dodają lekkości tylko u mnie dominują, więc pewnie ją trochę uszczuplę na wiosnę, zwłaszcza, ze chciałabym dosadzić Novalis i którąś z tych różowych co polecałaś i jeszcze munstead wood
Berberysy admiration biorę pod uwagę jeszcze w tym sezonie dodam z hakonechloa beni kaze.

Edyta dziękuję

Elu za tą pnącą wzięłam się dopiero w tym sezonie, pryskałam wiosną miedzianem, porobię jeszcze opryski i dam jej szansę do przyszłego roku, a jak mnie nie posłucha to trudno

Yenna 10:01, 12 lip 2021

Dziękuję za podpowiedź
MiluniaB 23:45, 15 lip 2021

Mam pomysł na stipy - teraz je zwiąże, bo obcięte róże przykryła. Kiedyś podcięłam ją latem i ładnie wyglądała jesienią - więc jakieś rozwiązania są, żeby nie zdominowała róż
MiluniaB 17:45, 20 lip 2021

Aneta u Ciebie tak długo ciszaaaaaaa? Mam nadzieję, że nie masz znowu ogrodowego dołka?