Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Boćkowe perypetie ogrodkowe

Boćkowe perypetie ogrodkowe

Konstancja30 19:24, 18 lip 2012

no coś tam się dzieje ... fatalniutko ... już za zurawki ma ode mnie bana a co dopiero za clematisa ... Boćku to nie może być jakiś tam przypadek ...
Bogdzia 19:31, 18 lip 2012

Jałowce wszędzie chorują. Danusia nie poleca ich sadzic. Świerkom tez choroby się zdarzają. Wytnij chore gałęzie niech sie choróbsko nie przenosi i mozesz podlac nawozem przeciw brązowieniu iglaków, może to wystarczy.
Tess 19:34, 18 lip 2012

Bogdzia napisał(a)
Jałowce wszędzie chorują. Danusia nie poleca ich sadzic. Świerkom tez choroby się zdarzają. Wytnij chore gałęzie niech sie choróbsko nie przenosi i mozesz podlac nawozem przeciw brązowieniu iglaków, może to wystarczy.

Dobry pomysł A może oprysk siarczanem magnezu? Tak czytałam gdzieś tutaj na forum, że brązowienie igieł u iglaków może być tego objawem.
kaisog1 20:09, 18 lip 2012

ło matko, faktycznie jakaś zaraz Clematisa to uwiąd zjadł jak nic.... odkaź ziemię, chyba, że masz zamiaru sadzić tam następnego..
agata_chrosc... 20:14, 18 lip 2012

Boćku, a cóż to się porobiło? Moim zdaniem to przez te ulewy. No nikt nie lubi jak mu bez przerwy za kołnierz leci, chyba że ryby. Moje sadzonki żurawkowe zdechły wszystkie oprócz jednej, właśnie przez te deszcze. Gabik pisała, że jej clematis też zdechł przez deszcze. Może jak wreszcie coś poświeci to przynajmniej część się uratuje.
bociek 20:26, 18 lip 2012

anula_wn napisał(a)
ojć..... no niedobrze, niedobrze!

ale ja też jakoś nie mogę się doczekać pięknego klematisa (nie wiem jak ludzie to robią???) też mi nie rośnie
a żurawka nie ma za dużo słonka, lub za mokro? w sumie to ona mocna jest....
a z szałwą posadź lilie, perowskie lub inne, albo begonie jak mówisz będzie git!

Anulka, no niedobrze. Zurawka wlasnie sie przypalala na slonku i to miejsce gdzie jest teraz to cien od polnocy. Tam slonce jest krociutenko rano przy wschodzie i wieczorem ociupinke przy zachodzie. Mokro - raczej nie. Mysle, ze ona choruje po przesadzeniu. Zobaczymy jak sie sytuacja bedzie rozwijac.
Przed szalwia jest jeszcze goryczka, ale musze tam dac cos jeszcze bo teraz jest lyso. Hortensje jeszcze nie kwitna na calego, a szalwia zanim sie zbierze do ponownego kwitnienia to tez jeszcze z tydzien sie zejdzie.
Dzieki, ze zajrzalas
bociek 20:28, 18 lip 2012

Konstancja30 napisał(a)
no coś tam się dzieje ... fatalniutko ... już za zurawki ma ode mnie bana a co dopiero za clematisa ... Boćku to nie może być jakiś tam przypadek ...

Mysle, ze z przodu mam jakas zaraze. Ale tam sa po sasiedzku kulki cisowe i ich bym nie przezyla
anula_wn 20:29, 18 lip 2012

Boćku, wiesz, z żurawkami to chyba tak już jest....widzę u siebie - czasem lepiej nie ruszać !
bociek 20:31, 18 lip 2012

Bogdzia napisał(a)

Bozenko, wiem wlasnie, ze Danusia nie poleca. I szczerze mowiac ja tez jakos nie przepadam za jalowcami - brzydko sie wiekszosc starzeje Sprobuje zastosowac Twoja rade, akurat weekend mam luzny, a i pogoda ma dopisac.

Dziekuje
bociek 20:34, 18 lip 2012

kaisog1 napisał(a)
ło matko, faktycznie jakaś zaraz Clematisa to uwiąd zjadł jak nic.... odkaź ziemię, chyba, że masz zamiaru sadzić tam następnego..

Nie no Gosia, musze tam dac kolejnego bo dziura jest. A czym odkazic???