Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z zegarem

Ogród z zegarem

Agatorek 18:39, 26 sie 2025

Aniu, bez taty to już bym chyba oszalała .

Agatorek 18:52, 26 sie 2025

Najnowsze wieści z gminy .

Nie wiem, czy pamiętacie, ale przy wyznaczaniu granic okazało się, że asfalt drogi gminnej leży częściowo na mojej działce…
Dopiero teraz (czekałam tak naprawdę na wszystkie papiery z gminy i starostwa , żeby nie wstrzymywać działań i pozwolenia na budowę) byłam na rozmowie z wójtem. Wiadomo, długo nie trwało to spotkanie, zapytał się mnie, czego oczekuję (oczekuję, że gmina odkupi ode mnie kawałek działki), wziął namiary i ma posprawdzać.

Ale równocześnie zaprosił mnie do pokoju, gdzie urzęduje „pan od inwestycji”, żeby dowiedzieć się, czy przypadkiem za rok/dwa nie będą modernizować tej drogi. Która jest bardzo wąska.
I okazało się, że chyba będą, i w takim razie od razu odkupią ode mnie więcej działki.

Normalnie, przy takich modernizacjach, starają się, żeby odkupywać po równo, czyli np, 2 metry szerokości ode mnie i 2 metry szerokości od „sąsiada” z naprzeciwka. Ale w tym przypadku sąsiad ma postawiony dom za blisko granicy (tzn teraz ma po prostu zachowaną minimalną odległość), więc jakbym się (łaskawie) zgodziła, to wzięliby ode mnie około 5 metrów szerokości (w sumie około 230-240 m.2).
Jutro ma przyjechać umówiony przez gminę geodeta i ma mi pokazać „w realu” jak by to wyglądało.
Z tego, co sama sobie zmierzyłam, to i tak te 5 metrów nic dla mnie nie znaczy, bo brzozy już by rosły na moim kawałku (na czym mi zależy, bo nie chce ich usuwać).

Geodeta ma zmierzyć dokładnie ile to by było metrów kwadratowych, zostawić te wyliczenia w gminie i wtedy oni mi zaproponują jakąś kwotę. Mam nadzieję, że sensowną.
Tak przy okazji, to będzie to ten sam geodeta, co mi tyczył granice

Oczywiście poinformowano mnie, że to może trochę potrwać, bo pieniądze na to dostają z jakichś funduszy, ale w sumie to najbardziej mnie interesuje informacja na piśmie o ile metrów im chodzi, bo nie wiem jak planować frontowe ogrodzenie.
Makao 19:42, 26 sie 2025

Też odsprzedawałam kawałek działki pod zakręt i liczyłam na ładną kwotę. Niestety gmina wycenia wg własnych cen i wyszła śmieszna kwota. Miasto zaoferowało pokrycie kosztów notarialnych bo podobno różnie z tym bywa.

Może u Ciebie będzie inaczej.
Agatorek 19:45, 26 sie 2025

Nie liczę na niewiadomo ile, ale biorąc pod uwagę ilość metrów, to chyba na waciki mi wystarczy .
Koszty notarialne tutaj będą po stronie gminy.

Najbardziej mi zależy na tym, żeby się dokładnie określili (jak najszybciej) ile dokładnie to będzie metrów, bo może zrobię ogrodzenie frontowe przed zimą.
TAR 22:23, 26 sie 2025

Jak wykup jest ze srodkow wlasnych gminy to sa male pieniadze ale tu bylaby kasa z pozyskanych srodkow wiec moze zaproponuja rynkowe stawki. Tego Ci zycze Aga. Zawsze mozna do ogrodzenia dolozyc
Agatorek 22:46, 26 sie 2025

Dzięki Aniu

Dostałam już jedną wycenę na ogrodzenie . Masakra.

W zeszłym roku chciałam, żeby zrobić z przęseł aluminiowych (lub stalowych) poziomych.
Teraz mi się odmieniło i bardziej podoba mi się połączenie murku z pionowymi palisadami, coś w ten deseń

mrokasia 08:05, 27 sie 2025

5m to sporo ale skoro nie za bardzo robi to dla Ciebie różnicę i brzozom nic nie grozi to luz. My nową część ogrodziliśmy wg nowego planu zagospodarowania. Droga ma być docelowo szersza. Więc od 2 do 1 m przed ogrodzeniem to wciąż nasza ziemia.

A co do ogrodzenia - weź proszę pod uwagę, że może być niebezpieczne dla dużej dzikiej zwierzyny bo nie ma gładkiej listwy poziomej na górze.
Agatorek 08:22, 27 sie 2025

Jeszcze się zastanawiam cały czas nad tym ogrodzeniem.
To też zależy od wyceny.
LIDKA 08:38, 27 sie 2025

Aga ja mam płot za cenę średniej klasy auta. Po latach jestem mądrzejsza i bym zrobiła zwykle panelowe jak najtańsze.
Ale rozumiem potrzebę mieć płot by pasował do Ciebie i domu.

Powodzenia w szybkim załatwieniu spraw z gminą ♥️
Patrycja_KG_Lu 09:03, 27 sie 2025

LIDKA napisał(a)
Aga ja mam płot za cenę średniej klasy auta. Po latach jestem mądrzejsza i bym zrobiła zwykle panelowe jak najtańsze.
Ale rozumiem potrzebę mieć płot by pasował do Ciebie i domu.

Powodzenia w szybkim załatwieniu spraw z gminą ♥️

W trakcie budowy chcieliśmy mniej więcej taki - z daszkiem i światłem nad furtką, czyli jak pada deszcz, a ktoś czeka na otworzenie to, żeby nie zmókł i dzięki światłu lepiej widać kto stoi w nocy. Pokryty tym samym tynkiem co elewacja. Po budowie zaczęliśmy inaczej o tym myśleć - będzie rabata na przedłopciu, która i tak zasłoni płot od ulicy oraz nasze powiedzenie "jeść nam nie da" przekonało finalnie do wersji bardziej ekonomicznej. Szczęście w nieszczęściu, że mamy wąską działkę (22-21 m). Zaoszczędzone na płocie pieniądze mogą nam "dać jeść" dosłownie (zakup drzewek owocowych, winorośli) i/lub pójść na inwestycje i/lub na dodatki do ogrodu (pergole, rzeźba, ścianka wodna, oświetlenie do ogrodu).