Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z zegarem

Ogród z zegarem

Martka 07:16, 22 lip 2021

Agatorek napisał(a)
No wiesz Kasiu, trochę roboty z tym kompostem mam . Bo mam go w dwóch miejscach.
W tym bliższym niemożliwe jest chwilowe jego wydobycie, bo go zasypałam darnią .
A do tego za bramą (tylną, prowadzącą do lasku) muszę jechać traktorkiem z przyczepką.
1. Biorę klucz od kłódki i męczę się z jej otworzeniem
2. Przejeżdżam na drugą stronę, schodzę, wołam psy, które już się wybrały na spacer ... (3 sztuki mi wyłażą, jedna sztuka jest grzeczna i nie wychodzi).
3. Drę się, bo psy poczuły sarnę, zająca, czy inne zwierzę (ostatnio były dwa łosie)
4. Psy wracają, liczę, czy wszystkie są (raz jednego zostawiłam za bramą ) , zamykam bramę.
5. Wsiadam na traktorek, podjeżdżamy pod kompostownik, ładuję dobroć dla roślinek.
6. Otwieram bramę i powtarzam punkt 2 i 3 oraz 4 .
7. Po drodze ładuję na przyczepkę „czarną” ziemię i mieszam z kompostem .

Dziękuję :*

Dzień dobry Aguś no taki humor na powitanie i od razu lecę w podskokach do pracy okoliczności pobierania kompostu wbrew pozorom nie muszą być proste
antracyt 07:33, 22 lip 2021

No to sobie gimnastykę zafundowałaś Będzie co podziwiać za czas jakiś. Kolekcja klonów całkiem spora, a że teren masz niemały, to pewnie na tym nie koniec
MartaCho 08:51, 22 lip 2021

Agatorek napisał(a)
No wiesz Kasiu, trochę roboty z tym kompostem mam . Bo mam go w dwóch miejscach.
W tym bliższym niemożliwe jest chwilowe jego wydobycie, bo go zasypałam darnią .
A do tego za bramą (tylną, prowadzącą do lasku) muszę jechać traktorkiem z przyczepką.
1. Biorę klucz od kłódki i męczę się z jej otworzeniem
2. Przejeżdżam na drugą stronę, schodzę, wołam psy, które już się wybrały na spacer ... (3 sztuki mi wyłażą, jedna sztuka jest grzeczna i nie wychodzi).
3. Drę się, bo psy poczuły sarnę, zająca, czy inne zwierzę (ostatnio były dwa łosie)
4. Psy wracają, liczę, czy wszystkie są (raz jednego zostawiłam za bramą ) , zamykam bramę.
5. Wsiadam na traktorek, podjeżdżamy pod kompostownik, ładuję dobroć dla roślinek.
6. Otwieram bramę i powtarzam punkt 2 i 3 oraz 4 .
7. Po drodze ładuję na przyczepkę „czarną” ziemię i mieszam z kompostem .

Dziękuję :*

Hahahaha, piękne
Faktycznie nie da się zbyt często po kompost wychodzić- w pełni to rozumiem
Klonowa będzie wkrótce przepiękna! Jak one Ci urosną i nabiorą masy- będzie czad!
Kasia_CS 09:02, 22 lip 2021

Wiesz co Aga? Ja w tej sytuacji chyba bym jednak bliżej postawiła jakiś kompostownik tymczasowy, coby trochę sobie życie ułatwić
Agatorek 09:30, 22 lip 2021

Darcia, dziękuję , też lubię klony

Sylwia, to dzięki Tobie (przez Ciebie ) kupiłam sobie Seiyru. Podoba mi się jego ażurowość i pokrój . Kogo No i to jeszcze nie mam .

Dori , haha, może akurat na zdjęciach nie widać .

Martka, obyś cały dzień miała dobry humor!

Zuza, dziś ciąg dalszy gimnastyki, pogoda znów idealna do sadzenia

MartaCho , mam nadzieję, że będzie pięknie . Zdarzają mi się chwile zwątpienia .

Kasiu, niestety tam (za bramą) mam super/extra przerobiony 2 letni (a nawet 3 letni, na dnie) kompościk. Ale o takim tymczasowym muszę pomyśleć .
Dragonka 15:19, 22 lip 2021

Agatorek napisał(a)
...
...

ej, no weź mi jeszcze powiedz, że konno na oklep jeździsz .. Czy jest coś, czego nie umiesz sama? hehe, ja też lubię maszyny i mówię, że pojadę na wszystkim co ma silnik, bo jak wsiadłam na konia, to robił ze mną co chciał..no i wstecznego nie miał
Agatorek 19:00, 22 lip 2021

Basiu, nie wsiądę na nic (jako kierowca) na coś, co ma dwa koła, oprócz roweru .
Podejrzewam, że na hulajnodze mogłaby mi stać się krzywda .
Konno kiedyś jeździłam, w siodle . Trochę mi tego brakuje. Muszę znaleźć trochę czasu..

Dziś udało mi się posadzić derenie. Po dereniach miałam sadzić hortensje, ale nie przyjechały (dopiero teraz sprawdziłam i nawet jeszcze kurier ich od nadawcy nie odebrał, a wcześniej dostałam tylko po prostu numer przesyłki ).
Ale, jak już czekałam na te hortensje, to posadziłam jeszcze kilka innych roślinek . Łącznie (z dereniami) 32 doniczki. Plus jedna roślinka wykopana z trawy i przesadzona (nawet udało mi się podzielić, to chyba jakiś berberys), więc dołków dziś zrobiłam 34 .

Moja "szkółka" zaczyna świecić pustkami . Ale ... jutro przychodzi jedna paczka z jeżówkami, przetacznikami i czymś jeszcze, no i może druga paczka z hortensjami... A miałam już nic nie kupować, nie? Natura nie znosi próżni...
Muszę jeszcze trawy kupić, maksymalnie do końca września...

Zaraz fotki
Agatorek 19:07, 22 lip 2021

Dereń pagodowy variegata. Udało mi się go posadzić jeszcze wczoraj, ale fotki nie wrzuciłam.
Dziś patrzę, a on zgubił trochę liści. Co mu jest?

Dereń Satomi

Cherokee Brave

Skrętolistny Argentea

i skrętolistny Golden Shadow

Mam jeszcze (chyba) China Girl, ale nie kwalifikuje się do zdjęcia . Być może będzie kwalifikował się na kompost .
I jeszcze jest dereń Nutalla, ale zapomniałam mu zrobić fotki
Agatorek 19:08, 22 lip 2021

m.in. posadziłam dziś miskanty gracillimusy, na łuku

MiluniaB 21:02, 22 lip 2021

Hej Aga Praca wre - sporo sadzenia, a potem tylko czekać, aż się roślinki rozrosną i podziwiać.
Klona Beni Maiko uwielbiam. Niestety u mnie nie rośnie dobrze, a raczej wegetuje i chyba padnie. Warto go mieć - będę podziwiać u Ciebie

Co do derenia to moim zdaniem odreagowuje szok posadzenia. Jest taki fajny preparat pomagający rośliną sądzonym lub przesadzamy. Mam go przetestowanego. Stosuję od wielu lat - polecam