Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z zegarem

Ogród z zegarem

ElzbietaFranka 22:18, 04 lip 2024

Agatorek napisał(a)
Klon Seiyru też zachwyca w tym roku ❤️, lubię też limonkowy kolor obiedki

Zawilce chyba trochę za wcześnie (nn, od mamy)

Palczatki też „zgrubły”

Jaka piękna ta palczatka chyba Blue heaven. Też ich sporo są piękne. Zamówiłam jeszcze kilka Chameleon.

W tym roku rośliny wariacji dostają hortensje, jeżówki kwitną na początku lipca? Co najmniej 2 tygodnie do przodu.

Kliniki mam jeszcze w donicach mam miejsce ale w słońcu boję się aby ich słońce nie spaliło. Szukam miejsca w półcieniu.

Ziemię masz bardzo dobra glina ma bardzo dobrą wartość dla roślin jak zmierzasz z czarną ziemią to sam miód dla roślin.
Magleska 22:28, 04 lip 2024

Aga cudnie jest porosło niesamowicie
Agatorek 23:01, 04 lip 2024

Iza, jak na moje słoneczne warunki, to rośnie dość dobrze. Może nie tak jak Raureif, ale jestem zadowolona . Pasiastej jeszcze nie widziałam .

W tym roku też niektóre miskanty oszalały. Jesienią będę wykopywać spod części z nich hortensje i inne rośliny, bo zostały pożarte. I niby człowiek o tym czytał na forum i jakoś nie dowierzał, że z paru ździebełek mogą urosnąć potwory. I musiał się o tym przekonać we własnym ogródku .
Po tych 2-3 latach widzę, że stanowczo za gęsto wszystko posadziłam. Ale jak tu zostawiać tyle wolnego miejsca?

Ela, te palczatki to właśnie chameleon. Będą się przebarwiać jesienią. I też je bardzo lubię
Moje klony chyba już się przyzwyczaiły do słońca. Mam tylko jednego, co go przypala, muszę go na jesieni przesadzić w inne miejsce. Może w busz przy oczkach na froncie

Madzia, no w niektórych miejscach aż za bardzo porosło . I czekają mnie przesadzanki jesienią.
anuska2507 23:12, 04 lip 2024

Agatorek napisał(a)

Martuś, polecam tą turzycę w 200%. Np hakonki u mnie jako tako, ale chociaż z raureifa mogę być dumna

U mnie jest wręcz odwrotnie, więc napatrzę się na Twoje Raureify I na cały ogrod
Makao 07:46, 05 lip 2024

Aga Twój judaszek Eternal rośnie na patelni? W glinie?

Dobra już doczytałam bo Iwonce odpisywałaś

Masz szczęście jak tak bo u mnie padł. Rósł na słońcu i w ziemi wymieszanej z gliną. Podlewałam go troszkę i mi padł. Złapał chorobę grzybową przez to podlewanie no ale jak nie podlewałam to zasychały mu listki
TAR 09:25, 05 lip 2024

Agatorek napisał(a)
Iza, jak na moje słoneczne warunki, to rośnie dość dobrze. Może nie tak jak Raureif, ale jestem zadowolona . Pasiastej jeszcze nie widziałam .

W tym roku też niektóre miskanty oszalały. Jesienią będę wykopywać spod części z nich hortensje i inne rośliny, bo zostały pożarte. I niby człowiek o tym czytał na forum i jakoś nie dowierzał, że z paru ździebełek mogą urosnąć potwory. I musiał się o tym przekonać we własnym ogródku .
Po tych 2-3 latach widzę, że stanowczo za gęsto wszystko posadziłam. Ale jak tu zostawiać tyle wolnego miejsca?

Ela, te palczatki to właśnie chameleon. Będą się przebarwiać jesienią. I też je bardzo lubię
Moje klony chyba już się przyzwyczaiły do słońca. Mam tylko jednego, co go przypala, muszę go na jesieni przesadzić w inne miejsce. Może w busz przy oczkach na froncie

Madzia, no w niektórych miejscach aż za bardzo porosło . I czekają mnie przesadzanki jesienią.

Ja juz po 1 sezonie wiem, ze za gesto i za duzo w niektorych miejscach, bede jesienia wysadzac i zmieniac. U mnie potwory porosły z pysznogłowek, krwiściągów, czesci bodziszkow a ze śmiałkow małych p9 mam ogromne kępy i tez presadzam i dziele. Obiedki troche słąbo rosna. Moze nie to miejsce.

North Wind niestety odpadl. Liscie wszystkie zgubil, ale gałazki zdrowe, bez przebarwien. Zostawiam na razie wkopanego w donicy, zobaczymy moze ruszy.
inka74 09:29, 05 lip 2024

Agatorek napisał(a)

Iwonka, ten judaszek ma słońce, ale nie jest tam sucho. Ma jedno z lepszych stanowisk, jakie można u mnie znaleźć . Po lewej jest Golden Falls, ma dobry przyrost. A po środku, ale głębiej, mam judaszka nn (chyba Forest Pansy). Ten ma trochę cienia od tych drzew za nim. Ogólnie judaszowce u mnie, odpukać, dobrze sobie radzą. Widocznie, jeśli mają słońce, to muszą mieć wilgotniejsze stanowisko.

Ps. Chętnie bym powtórzyła ten wyjazd

Byłam wczoraj w ogrodniczym po kolejnego klona Volcano, tym razem dla Tarci i trochę pogadałam na temat judaszowców. Podobno muszą mieć słońce, w różnym stopniu od koloru ale nie lubią cienia. Od ilości słońca zależy stopień ich wybarwienia. Jasne na słońcu idą bardziej w żółte odcienie. W półcieniu w limonkową zieleń. Po drugie muszą mieć miejsce wilgotne ale nie ze stojącą wodą. W suchym miejscu liście robią im się dwa razy mniejsze (chyba coś w tym jest bo mój ewidentnie skarlał w wielkości liścia ale już wypuścił drugi bordowy listek więc jest nadzieja ). Po trzecie nie należy bać się ich cięcia. Po kwitnieniu na wiosnę i jeszcze na początku lata można. Tak, aby nowe gałązki zdążyły zdrewnieć bo inaczej zima je załatwi. To głównie młode przyrosty się przebarwiają u tych wielokolorowych. I ostatnie chyba najważniejsze - nie mogą być posadzone zbyt głęboko. Tak jak w doniczce to i w ziemi.
Tyle usłyszałam od człowieka, który ma naprawdę dużą wiedzę ogrodniczą i kilka razy uratował mi roślinki/dobrze doradził. Mojego przesadziłam. Na razie żyje. Ba nawet ma nowe listki. Na moje szczęście teraz spadły temperatury więc jest szansa, że się nie ugotuje. Mam niecny plan poprowadzenia go trochę jak palmeta na płasko bo potrzebny mi jest jako taki ekran. On ma do tego predyspozycje naturalne. Nie będę go wiązać, raczej cięciem spróbuję utrzymać kształt. Zobaczymy jak to będzie dalej
inka74 09:38, 05 lip 2024

Aga, jakbyś miała za dużo tej lebiodki ciemnej gęstej czy tej żurawki brązowo-pomarańczowej to ja z 1-2 sadzonki z ogromną przyjemnością przyjmę )) od Mrokasi wysępiłam pięknego ciemnego liliowca, którego z kolei ona dostała od Łucji. Tym sposobem jak u jednej sadzonka padnie zawsze jest jakiś zapas
UrsaMaior 11:07, 05 lip 2024

À propos żurawek, Dark Secret mam rozmnożone, więc mogę się podzielić.
nicol21 17:17, 05 lip 2024

Agatorek napisał(a)
Nicol, ta turzyca nie jest zimozielona, wiosną tnę ją na jakieś 5 cm. Ładnie przyrasta , i bardzo wcześnie zaczyna, chyba najwcześniej ze wszystkich.

Super, dobrze wiedziec. Oby udalo mi sie gdzies ja zdobyc w odpowiednim czasie
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies