Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mały podmiejski

Mały podmiejski

maksimini 13:45, 21 sty 2023

Agatorek napisał(a)
Kasiu, przypomniało mi się, że kiedyś szukałam jakiejś rzeźby do ogrodu. Na razie nic nie kupiłam, ale spodobała mi się ta Nimfa i kobieta Anioł. Oprócz nich na tej stronie jest mnóstwo innych .

Aga - super strona, w moim stylu też są tam rzeźby Dziękuję Zerknęłam na szybko ale dużo produktów, muszę przejrzeć dokładnie. Anioł też mi się spodobał. Na postumencie wygląda bardzo ładnie i moim zdaniem pasuje do ogródka. Widziałam już gdzieś go w jakimś sklepie, ale z marmuru czy granitu - cena 8 razy wyższa.
więc może jednak rzeźba
Agatorek 14:50, 21 sty 2023

Nie wiem, czy zdążyłaś zauważyć, ale tam też mają postumenty w różnych rozmiarach.
A, i niektóre rzeźby mogą być w różnych „kolorach”, w sensie albo surowy beton, albo muśnięty rdzą, albo w kolorze dojrzałej rdzy .
maksimini 15:03, 21 sty 2023

Agatorek napisał(a)
Nie wiem, czy zdążyłaś zauważyć, ale tam też mają postumenty w różnych rozmiarach.
A, i niektóre rzeźby mogą być w różnych „kolorach”, w sensie albo surowy beton, albo muśnięty rdzą, albo w kolorze dojrzałej rdzy .

widziałam, że są różne kolory i rozmiary. Jeszcze raz dziękuję

Pomiary zrobiłam
Kwadrat żwirowy ma 215 cm (bez obrzeży, tylko tam gdzie żwir), środek to 67 cm - przejście wokół środka ma szerokość 74 cm
Wysokość pergoli cała (z czubkiem) 244 cm, w środku 208 cm, szerokość 140 cm
Zdjęcie poglądowe - mąż w tej czapce ma ok. 195 cm. Pierwsze zdjęcie zrobione z poziomu tarasu, drugie z poziomu gruntu (taras jest trochę wyżej niż grunt)

inka74 15:07, 21 sty 2023

maksimini napisał(a)
To graby fastigiata. Chciałabym stożki albo prostopadłościany. Początkowo chciałam na wyprowadzonym pniu, ale są takie ładne i gęste u dołu, że trochę mi szkoda wycinać u dołu, może więc od ziemi.
Zostaw od dołu gęste bo one są ładne, obciąć zawsze zdążysz. Na razie daj im się dobrze ukorzenić i trochę podrosnąć. Podcinaj tylko jeżeli wypuszczą jakieś mega długie baty. Formuj wtedy gdy jesteś pewna co chcesz mieć docelowo. Stożki, takie wyższe byłyby bardzo fajne. W Wilanowie takie są, tu na pierwszym zdjęciu to grab. U ciebie chyba wyprowadziłabym wyższe formy
https://www.wilanow-palac.pl/historia_parku.html
inka74 15:39, 21 sty 2023

Kasia, szukaj tego co tobie się podoba. Kamień jest piękny ale drogi bo trudny w obróbce. Beton jest alternatywą. Studenci ASP są alternatywą i lokalni artyści. Może masz jakieś targi staroci w pobliży, można kupić prawdziwe perełki.
Aga fajną stronę podesłała. Ja mam jakieś fiksacje na anioły. Podobają mi się. Tak samo jak rzeźby Camile Claudel czy Augusta Rodin. To nie jest twój klimat, tak jak i Wight, ale pokazuje różne możliwości.
Może potraktuj ten element jak przedłużenie wyposażenia domu. Jeżeli masz nowocześnie w domu - szukaj czegoś w tym stylu. Jak klasycznie - bardziej w tym.

Równie dobrze będzie wyglądała fajna waza na postumencie i wylewające się z niej kwiaty. Postument dałabym wyższy, wazę niższą, prostą w kształcie i szerszą niż postument.

Ten zegar słoneczny to też ciekawy pomysł.

Nie wiem czemu ale ławeczki to bym chyba widziała u ciebie klasyczne Lutyensy albo typu Oxford, Oval https://mebleteak.pl/lawki/8-lawka-marlborough-150-cm.html
tekowe meble są mega drogie ale to meble na lata. Można tez tańsze wersje kupić w podobnym kształcie.
maksimini 17:50, 21 sty 2023

inka74 napisał(a)
Ja mam jakieś fiksacje na anioły.
Nie wiem czemu ale ławeczki to bym chyba widziała u ciebie klasyczne Lutyensy albo typu Oxford, Oval https://mebleteak.pl/lawki/8-lawka-marlborough-150-cm.html
tekowe meble są mega drogie ale to meble na lata. Można tez tańsze wersje kupić w podobnym kształcie.

Ja też mam coś z tymi aniołami. Robiłam dawno temu sama z masy solnej, malowałam, rozdawałam znajomym, potem próbowałam je strugać w kawałkach drewna. Od dawna mi się podobały, ale odsuwałam chęć posiadania anioła ogrodowego bo ktoś mi kiedyś powiedział, że to takie cmentarny, nagrobny element, aż rzeczywiście anioły wyparłam z umysłu. Dopiero strona którą zapodała Aga i ten anioł na postumencie poruszył we mnie dawno zapomnianą już myśl tkwiącą gdzieś głęboko. Aż się popłakałam....anioł mnie rozczulił. Chyba wejdę na strych i poszukam tych moich (może jeszcze gdzieś tam są). Przepraszam....jakiś sentyment mnie dopadł.
inka74 19:23, 21 sty 2023

Szukaj czegoś co będzie miało ok. 180-200 cm w całości. Może być postument 100 cm i 80 cm rzeźba. Lub odwrotnie. Szerokość maks. do ok 100 cm. Może właśnie anioł na postumencie? Twój własny... Lub same skrzydła
Chyba wszystko zależy od tego jaka ta rzeźba jest. Ten wskazany przez Agę raczej na cmentarzu nie powinien się znaleźć. To jest nagi anioł
Ten też nie jest cmentarny https://wisnios.pl/aniol-upadly-ii
Te też nie... https://krystynasiwek.com/pl/p/Rzezba-sztuka-wspolczesna%2C-rzezba-anioly%2C-postacie/3547
Zobacz zresztą inne rzeźby tej Pani. Ona robi też popiersia, można do nich skrzydła dorobić.
https://krystynasiwek.com/rzezba-sylwetka-kobiety-tors-kobiecy-z-gliny-stare-zloto-braz

Można z nią porozmawiać, czy nie zrobi z brązu i ile to kosztuje. Zobacz jakie niezwykłe postacie tworzy
https://krystynasiwek.com/rzezba-sylwetka-kobiety-duze-rzezby-do-salonu-109-cm

Agatorek 21:16, 21 sty 2023

Kasiu, z brązu na pewno wyjdzie ponad 10 tys. W zeszłym roku zamawiałam popiersie na memoriał pewnej osoby i kosztowało to 4 tys. Popiersie wysokości ok. 35 cm z brązu. Ale jakbyś chciała się zorientować, to tutaj masz namiar na rzeźbiarza
maksimini 21:52, 21 sty 2023

Dziewczyny, jesteście niezastąpione Dziękuję.
Inka, znam tę stronę z ławeczkami, zaglądam tam od jakiegoś czasu. Ławeczkę mam już wybraną Albo Chungky albo Marlborough Mężowi podoba się bardziej pierwsza, ale mówi, że jeśli dla mnie ładniejsza jest druga to też akceptuje.
póki co zrobiłam próbę poglądowo. chyba wybiorę rzeźbę na to miejsce. Pasuje mi w tym miejscu.
Gruszka_na_w... 22:17, 21 sty 2023

Pasuje jak ulał.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies