Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mały podmiejski

Mały podmiejski

inka74 19:39, 22 sty 2023

Nie za bardzo mi pasują takie dwa mocne elementy praktycznie obok siebie.
maksimini 19:58, 22 sty 2023

inka74 napisał(a)

mi właśnie też nie. Może zatem w żwirze dać kolumnę z wazą kwiatową? wydaje mi się, że będzie spokojniejsza niż mocna rzeźba. Albo roślina.
Gruszka_na_w... 20:46, 22 sty 2023

Bardzo trudna decyzja. Choć rośliny podrosły w ciągu tego roku, to jednak wciąż są to maluchy. Zarówno fontanna, jak i "coś" na postumencie wydają się teraz silnymi dominantami. Zupełnie inaczej będą odbierane za parę lat, kiedy rozrosną się drzewa. Inny też będzie ich odbiór w sezonie, kiedy z rabat buchnie bujnością i kolorem.
Niewątpliwie kolor fontanny i postumentu powinny być w tym samym odcieniu.

PS. Kiedy wkleiłaś zdjęcie męża w celu wizualizacji wielkości przyszłej rzeźby, to pomyślałam sobie, że jego wzrost w tym przypadku jest wielkim atutem. Przy niższym wzroście musiałby wchodzić na postument.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
maksimini 21:40, 22 sty 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Choć rośliny podrosły w ciągu tego roku, to jednak wciąż są to maluchy. Zarówno fontanna, jak i "coś" na postumencie wydają się teraz silnymi dominantami. Zupełnie inaczej będą odbierane za parę lat, kiedy rozrosną się drzewa. Inny też będzie ich odbiór w sezonie, kiedy z rabat buchnie bujnością i kolorem.

W tym też jest dużo racji
Trochę pogmyrałam na printereście
pin/41939840271152882
pin/807340670714845960
pin/391883605086463754
pin/643100021807129313
pin/854558098046763305
pin/316940892518311878
pin/728668414722198685
Sama nie wiem.
Gruszka_na_w... 21:52, 22 sty 2023

Może zacznij od kolumny z donicą lub jak podpowiada Asia Rodziejowa z zegarem słonecznym. W tym zestawie najdroższym elementem będzie kolumna. Oswój się z tym widokiem. Daj sobie czas. Jeśli potem znajdziesz coś ciekawszego na ten postument, to wymienisz. Zarówno donice, jak i zegar da się wykorzystać gdzieś indziej.
Moim oczom najbardziej zgrzyta kształt i kolor fontanny. Może na tym placyku postawić bardziej nowoczesną wersję fontanny, czyli kamienne ciurkadełko w kształcie kuli? Z ławeczki byłoby je widać, ale nie wypiętrzałoby się w górę.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Rojodziejowa 22:59, 22 sty 2023

Właśnie tak oglądałam te przymierzane dekoracje ogrodowe i zastanawiałam się, czy te wszystkie dekoracje muszą być tak na wskroś retro-klasyczne. Może by iść bardziej w modern classic?
Agatorek 17:10, 23 sty 2023

inka74 napisał(a)

Mi też nie. Pewnie zrezygnowałabym z fontanny .

Ciężki wybór przed Tobą.

Jakbyś chciała zostawić fontannę, taką jaką pokazujesz na zdjęciu, a do tego chciałabyś dodać wazę na postumencie, to (moim zdaniem ) dobrze by było, jakby miały jakiś wspólny element (materiał, kolor itp).
Marcin89 18:53, 24 sty 2023

Dzień dobry, mam pytanie jaka jest odległość od budynku do ogrodzenia w miejscu gdzie rosną brzozy i paprocie? A drugie to jakie Pani posadziła drzewa kolumnowe w tej tylnej części ogrodu, gdzie jest placyk?
Przy okazji dodam: świetna robota! Oczywiście mowa o rabatach i ścieżkach.
maksimini 21:46, 26 sty 2023

Marcin89 napisał(a)
Dzień dobry, mam pytanie jaka jest odległość od budynku do ogrodzenia w miejscu gdzie rosną brzozy i paprocie? A drugie to jakie Pani posadziła drzewa kolumnowe w tej tylnej części ogrodu, gdzie jest placyk?
Przy okazji dodam: świetna robota! Oczywiście mowa o rabatach i ścieżkach.

Po pierwsze żadna ze mnie "Pani"
Po drugie odległość od budynku do ogrodzenia )tam gdzie brzozy i paprocie) to nieco ponad 3 m (ok. 3,1-3,2)
Po trzecie - drzewa kolumnowe na placyku to graby fastigiata.
I dziękuję za dobre słowo

maksimini 21:52, 26 sty 2023

Rojodziejowa napisał(a)
Właśnie tak oglądałam te przymierzane dekoracje ogrodowe i zastanawiałam się, czy te wszystkie dekoracje muszą być tak na wskroś retro-klasyczne. Może by iść bardziej w modern classic?

Może i masz rację, ale na wszystkich oglądanych przeze mnie fotach w takim stylu ogrodu, dekoracje są właśnie takie retro-klasyczne. Jeśli nie takie to jakie inne. Nie mam pomysłu. Wiesz jak to jest, jak człowiek się na czymś zafiksuje i myśli "tunelowo" to nie widzi innych opcji i możliwości. Mówisz modern classic - ale ja nie wiem jak dekoracje ogrodowe w takim stylu wyglądają...nie mam punktu zaczepienia. Podpowiedz coś proszę.