Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

Pokaż wątki Pokaż posty

April podbija las...

TAR 15:25, 08 sie 2024

Nie mam w skrzyniach a gruncie i kregoslup mi wysiadl, przetestowalam kosiare na wysokim ustawieniu, owocowaly jak ta lala. Wiec jesiena bedzie powtorka. Szkoda plecków.
Rojodziejowa 15:26, 08 sie 2024

Ja to bym chętnie ścięła miskanty i łby hortensjom, bo one też potem fruwają po całym ogrodzie. Te pojedyncze suche źdźbła w każdym kącie na wiosnę mocno mnie irytują. Zobaczymy, czy się wyrobię.
mrokasia 15:45, 08 sie 2024

Rojodziejowa napisał(a)
Ja to bym chętnie ścięła miskanty i łby hortensjom, bo one też potem fruwają po całym ogrodzie. Te pojedyncze suche źdźbła w każdym kącie na wiosnę mocno mnie irytują. Zobaczymy, czy się wyrobię.

Mam to samo...
Ale akurat hortki i miskanty lubię w zimie i mi szkoda ciąć. Może zostawię tylko te co z okna widzę .
Juzia 15:56, 08 sie 2024

Rojodziejowa napisał(a)

No dokładnie! Suche trawska walają się wszędzie.
Gruszka_na_w... 15:57, 08 sie 2024

mrokasia napisał(a)

Mam to samo...
Ale akurat hortki i miskanty lubię w zimie i mi szkoda ciąć. Może zostawię tylko te co z okna widzę .

Wygląd miskantów zależy od ilości opadów. Przy bezśnieżnej zimie długo wyglądają przyzwoicie. Gorzej, jeśli spadnie mokry śnieg i je połamie. Żadna z nich wtedy ozdoba. A kwiatostany hortensji tak czy siak pod koniec grudnia zaczynają samoistnie odpadać i fruwać po ogrodzie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
anpi 17:51, 08 sie 2024

Tak właśnie u nas było ostatnio, szkoda mi było nawet powiązać miskanty a co mówić o cięciu, bo tak pięknie wyglądały jesienią. I tak ciepło było, że wydawało się ,że jeszcze zdążę powiązać, A potem raptem spadł śnieg i trzeba było w trakcie mokre i zimne wiązać, albo czekać aż stopnieje i takie rozczochrane wiązać A w tamtym roku , to chyba długo się ten pierwszy śnieg utrzymywał jak dobrze pamiętam!?
Wiolka5_7 20:25, 08 sie 2024

Ja mam plan w tym roku przed zimą ściąć hakonki ,bo to dla mnie największe śmieciuchy
Łyso nie będzie ,bo mam dużo cisów

Przytnę też miskanty Memory ,już tak robiłam i spoko
Inne miskanty zwiążę,potem raz dwa ścina się takie snopki

Szkółkarze ścinają mateczniki jesienią i trawom nic nie jest
LIDKA 20:44, 08 sie 2024

Ja w tym towarzystwie jestem ogrodowym smarkaczem.

Moje gracki i morningi na basenowej ciełam w sylwestra i żyją. A mam gline!

Z dużych mam jeszcze rotsilbery, silberspinne i proso dallas blue.
Też wytne zimą w tym sezonie a proso to chyba po niedzieli bo mi włazi na tujki.

Rozplenice i trzcinnik brachytrycha wyprosiłam z ogrodu ale sie chyba przeprosze z nimi.
Judith 21:19, 08 sie 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Wygląd miskantów zależy od ilości opadów. Przy bezśnieżnej zimie długo wyglądają przyzwoicie. Gorzej, jeśli spadnie mokry śnieg i je połamie. Żadna z nich wtedy ozdoba. A kwiatostany hortensji tak czy siak pod koniec grudnia zaczynają samoistnie odpadać i fruwać po ogrodzie.

Te fruwające po ogrodzie hortensjowe kwiatostany to ja lubię .
Agatorek 21:31, 08 sie 2024

Mi nic nie przeszkadza . Nawet nie sprzątałam po cięciu traw.