Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

LIDKA 18:52, 30 cze 2024

Judith napisał(a)
I jeszcze kilka:

Widoczki jak z pocztówek wakacyjnych.
nicol21 23:16, 30 cze 2024

Pięknie jest! Anabelki cudne. Patent na ciurkadelko tez super-nic nie widac!
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Wafel 23:42, 30 cze 2024

Po deszczu i ciepełku wszystko rośnie jak w dżungli, bujnie, zielono, soczyście Faktycznie masz jeszcze miejsce na rośliny
Judith 20:54, 01 lip 2024

LIDKA napisał(a)

Widoczki jak z pocztówek wakacyjnych.

Ojacie, Lidka! Dziękuję
Judith 21:05, 01 lip 2024

nicol21 napisał(a)
Pięknie jest! Anabelki cudne. Patent na ciurkadelko tez super-nic nie widac!

Dziękuję, Nicol
Dzień po zaprezentowaniu przejawów swojego geniuszu (hehe ) przeżyłam drobną zaskoczkę - fontanienka odmówiła współpracy. Wyczyściłam - nic. Wodę zmieniłam - nic. Małżonek rozkręcił co było do rozkręcenia (a niewiele było) - nic. Zostawił niedbale na stole w pełnym słońcu, stwierdził, ze „niedasie”. Po południu pomyślałam, ze sama sprawdzę czy faktycznie nie da się nic zrobić (w końcu jest się tym inżynierem ). Idę do stolika i z daleka słyszę pracę pompki (fontanna działa także „na sucho”, gdy nie jest w wodzie, wystarczy, ze swieci na nią słońce).
Nastąpiło magiczne samonaprawienie . Być może była jakaś nieszczelność i woda dostała się w niewłaściwe miejsce, a na słońcu ładnie obeschła.
W każdym razie działa i jest git .
Judith 21:13, 01 lip 2024

Wafel napisał(a)
Po deszczu i ciepełku wszystko rośnie jak w dżungli, bujnie, zielono, soczyście Faktycznie masz jeszcze miejsce na rośliny

Dziękuję

Miejsca na kolejne rośliny mam mnóstwo! Mogłabym ze dwa tiry roślin wpakować na luzaku . Od lat zapełniam swoje z rozmachem wyznaczone rabaty . Część jest bliska buszowatości, część wciąż łysawa. A do tego pomysły na nowe rabaty skaczą po głowie! Ale - jako się rzekło już niejednokrotnie - nie spieszy mi się, a i napinki nie odczuwam żadnej .
Wafel 22:03, 01 lip 2024

Jak bez napinki to super, powoli i rozsądnie zapełnisz jak ci się zamarzy
Judith 20:18, 04 lip 2024

Popracowane. Małżonek mnie pyta, co tam robiłam w ogrodzie. No nic konkretnego. Popieliłam na kilku rabatach, pozbierałam liście dębowe szwendające się po ogrodzie jak rozsypane ścierki, podosypywałam korę (wciąż jestem na etapie porządkowania po nawałnicach), trochę podlewałam równolegle z kropiącym deszczem (śmiech na sali takie popadywanie…), umyłam misę i wyczyściłam fontanienkę, wywaliłam z doniczek resztki bratków. I tak zleciały 3 godziny .
A potem wyszło słońce i trochę popstrykałam .

Judith 20:22, 04 lip 2024

I jeszcze 3

Agatorek 20:54, 04 lip 2024

Judith napisał(a)

Dziękuję
Niestety wiąże się to z ciągłym podlewaniem, koszmarne zajęcie… Trawa (a właściwie to co z niej zostało) natomiast pokazuje dobitnie tę suszę .

Haha, mam tak samo jak Ty . Trawa chrzęści, a ja z utęsknieniem czekam na deszcz.
Umyłam dziś auto, pewnie jutro popada, jak wyjadę z garażu

Ładne pstryczki.
Masz taki ładny, elegancki busz w ogrodzie